Ezeket látta már?

Minden kismamának: bababarát kórházak...

Két új "bababarát kórház" a családok szolgálatában. Az anyatej a csecsemő ideális tápláléka. Nemcsak összetételében, hanem kalória tartalmában is biztosítja az optimális növekedést és fejlődést. Az anyatej olyan összetevők elegye, amelyek biztosítják az energia és tápanyag (zsírok, laktóz, fehérjék) bevitelt, továbbá a fejlődésben és a védelemben is szerepet játszanak.

A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében, ami legtöbb esetben arányos a szoptatás időtartamával. A szoptatás fontos az anya és gyermek lelki egészsége szempontjából is: növeli az anya stressz-tűrő képességét, és az anyai agyban képződő oxytocin segíti az anya-gyerek kapcsolat elmélyülését, a kötődést.

Minden kismamának: bababarát kórházak...

A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel is jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és az egész nemzet számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. A "Bababarát Kórház" kezdeményezés a nemzetközi adatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés, mely megfelelő minőségbiztosítási elemeket is tartalmaz. A szoptatás kérdése a 2005-ös "Közös kincsünk a gyermek" Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programban is kiemelt helyet kapott.

Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát. Ennek érdekében az SZTNB kezdeményezte további "Bababarát Kórház"-ak és "Bababarát Terület"-ek kialakítását, összhangban az Európai Uniós ajánlásokkal.

A "Bababarát" kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges. 2009 februárjában az SZTNB pályázatot írt ki a "Bababarát Kórház" cím megszerzésére és megtartására az Egészségügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával. 2010-ben már 8 kórház jelentkezett a cím megszerzésére – közülük 2 intézmény kapta meg a címet 2010. július-ig.

Magyarországi "Bababarát Kórházak"

 • Budapest – Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
 • Debrecen - DE OEC, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
 • Dombóvár - Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
 • Esztergom - Vaszary Kolos Kórház
 • Győr - Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
 • Kazincbarcika - DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
 • Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
 • Miskolc – Misek Nonprofit Kft. – "Semmelweis" Kórház
 • Salgótarján - Szent Lázár Megyei Kórház
 • Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
 • Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
 • Siófok - Város Kórház - Rendelőintézet
 • Szolnok – Jász –Nagykun - Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet
 • Vác – Jávorszky Ödön Városi Kórház
 • Zalaegerszeg - Zala Megyei Kórház

Zalaegerszeg - Zala Megyei Kórház

A 2009-es "Bababarát Kórház" pályázattal egyidejűleg az SZTNB "Bababarát Terület"-ek további kialakítását támogató pályázatot is kiírt. A beérkezett 144 pályázat közül 70 pályázat nyert és ezzel országosan 100-ra emelkedett a "Bababarát Terület"-ek száma. (listájuk a bababarat.sztnb.hu honlapon megtalálható).

"Bababarát Terület" lehet minden cég, munkahely, szolgáltató (vendéglő, áruház, hivatal, templom, játszótér, művelődési ház, sportpálya, stb.), amely biztosítja, hogy az anyák megetethetik és tisztába tehetik gyermeküket. Ezen kívül a "Bababarát Terület" működtetői fogalmazzák meg szoptatást támogató elkötelezettségüket, a dolgozók kapjanak tájékoztatást a szoptatás támogatásának fontosságáról, s az intézmény üzemeltetője nem fogadhat el támogatást tápszer- bébiétel-, cumi-, cumisüveg gyártó vagy forgalmazó cégtől, ilyen cégek termékeit semmilyen módon nem reklámozhatja.

Idén további 3 terület felelt meg a kiírás követelményeinek.

Budapest - Homodent-Medical Kft. (Fogorvosi rendelő)

Budapest - Hungest Hotels Zrt, Hotel Milleneum

Budapest - Aktív Szülés Program Alapitvány

A Szoptatási Világhetet (2010. augusztus 1-7.) több mint 120 országban ünneplik világszerte. Nemzetközi szinten a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) szervezi és koordinálja az Anyatej Világhetének megünneplését. Ebből az alkalomból a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság programján 2010. július 28-án Dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségpolitikai Helyettes Államtitkára adta át a a Bababarát Kórház és Bababarát Terület táblákat. A szakmai programot dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos nyitotta meg; a védnökséget pedig Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dr. Szócska Miklós Egészségügyért Felelős Államtitkár vállalta.

A sikeres szoptatáshoz vezető 10 lépés (WHO/UNICEF 2006)

 1. A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal.
 2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő felkészítést az irányelvek alkalmazásához.
 3. Tájékoztassanak valamennyi várandós nőt a szoptatás előnyeiről és gyakorlatáról.
 4. Segítsék az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellükre tehessék.
 5. Ez úgy értendő, hogy közvetlenül a megszületése után helyezzék az újszülöttet bőrkontaktusba az anyjával, tartsák ott legalább egy óra hosszat és bátorítsák az anyát, hogy felismerje, mikor áll készen az újszülött a szopásra és ajánljanak fel segítséget, ha szükséges.
 6. Mutassák meg az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve az újszülöttjüktől.
 7. A csecsemő ne kapjon az anyatejen kívül más ételt vagy italt, amennyiben az orvosi szempontból nem indokolt.
 8. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése (rooming-in) a nap 24 órájában.
 9. Ösztönözzék az igény szerinti szoptatást.
 10. A szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.

A szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.

10 Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.

Az anyatej-helyettesítők marketingje, Nemzetközi "Kódex"

A fő pontok összegzése:

 • Az anyatejet és szoptatást helyettesítő, illetve egyéb hatálya alá tartozó termékek a nagyközönség számára nem reklámozhatók
 • Nem szabad ingyenes anyatej-helyettesítőkkel és egyéb termékmintákkal ellátni a szülészeti intézményeket
 • Nem szabad ingyenes termékmintát szétosztani az anyák között
 • Nem szabad reklámozni az egészségügyi intézményekben
 • Tápszergyártó cég alkalmazottja nem adhat tanácsot az anyáknak
 • Nem adható ajándék, vagy termékminta az egészségügyben dolgozók számára
 • Nem használható olyan helyiség, felszerelés vagy képzésre szolgáló írásos anyag, amelyeket tápszergyártó cégek szponzorálnak vagy állítanak elő és csecsemőtáplálásra tanítja az anyákat
 • A termékek címkéjén nem szerepelhet olyan kép a csecsemőről, vagy egyéb képek, amelyek idealizálják a mesterséges táplálást
 • Az egészségügyi dolgozóknak szóló információk legyenek tudományosak és tényszerűek.
 • Minden mesterséges csecsemőtáplálásról szóló információ, beleértve a termékeken lévő címkéket is, tájékoztassa az olvasót a szoptatás előnyeiről, a mesterséges táplálás anyagi vonzatairól és veszélyeiről
 • Alkalmatlan termékeket, mint pl. az édesített sűrített tejet, nem szabad csecsemőtáplálásra ajánlani.

Alkalmatlan termékeket, mint pl. az édesített sűrített tejet, nem szabad csecsemőtáplálásra ajánlani.

Forrás: freepress.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához