Ezeket látta már?

Mit kell tenni terhességi cukorbetegség esetén?

terhesség, diabtéesz, cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) világszerte az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik és előfordulása egyre növekszik.

Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa szerint megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel a mamák és a babák számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülhetnek.

A terhességi cukorbetegség enyhe formában is probléma

Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint „az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőképes korban lévő nőket a gesztációs diabéteszről, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak.” A kutatások alapján megerősödött ugyanis az a megfigyelés, hogy azoknál az enyhe terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél, akik valamilyen kezelésben (diéta, mozgás, saját vércukorszint ellenőrzése, inzulin) részesülnek, kisebb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás (preeklampszia), továbbá kisebb a szülés körüli szövődmények száma is.

- Jelentős részben a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi cukorbetegség megjelenésért, hiszen ilyenkor módosul azon hormonok szintje, amelyek befolyásolják a vércukorszintet.

Természetesen nagy változáson megy keresztül a nemi hormonok szintje is, amelyek szintén hatással vannak a cukoranyagcserére. Fokozza ezt a hatást a megváltozott méhlepény is: olyan anyagokat termel, amelyek bontják a legerősebb vércukorszint-csökkentő hormont, az inzulint. Mindezek a hatások együttesen eredményezik, hogy a szervezet kevesebb cukrot tud lebontani, így tehát mindenképpen növekszik a gesztációs diabétesz kockázata – hangsúlyozza Porochnavecz doktornő. – Emellett természetesen az életmód az a faktor, amely döntő részben hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A magzatot is veszélyezteti

Az terhességi cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, többek közt azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással van. Emiatt a baba esetleg nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, és súlyos diabétesz esetén a magzat fejlődése visszamarad. Ez azonban csak igen ritkán, súlyos betegség esetén fordul elő. A jóval gyakoribb következmény a nagy súlyú babák születése.

Egy közel ezerfős amerikai vizsgálatban gesztációs diabétesszel diagnosztizált anyákat osztottak két csoportra: az egyik csoport a hagyományos terhességi ellátásban részesült, a másik csoport diétás ellenőrzésben, a vércukorszint rendszeres önmonitorozásában és szükség esetén inzulinkezelésben vett részt.

Az eredmények azt mutatták, hogy jelentős különbség mutatkozott a babák születési súlya és az újszülöttek zsírszázaléka közt, a nem specifikus cukorbeteg ellátásban részesült nők ugyanis 14,3 %-ban adtak életet 4 kg-nál nagyobb súlyú babának, míg ez a több irányból ellenőrzött nőknél csak 5,9 %-ban volt így. Ennek következtében az első csoportnál nagyobb volt a szülésnél a váll elakadásának és a császármetszésnek is az aránya, míg a második csoportban kisebb arányban alakult ki terhességi magas vérnyomás.

Az enyhébb jelekre is fel kell figyelni

- A terhességi cukorbetegség kezelése komplex feladat, amelyben nagy szerepe van a nőgyógyásznak, a diabetológusnak, a dietetikusnak és adott esetben a mozgásterapeutának is – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. - A kismamák általános diabétesz-szűrése a terhességi protokoll szerint a várandósság 24-28. hetében történik. Ha a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn, vagy korábbi terhesség alatt alakult ki gesztációs diabétesz, akkor a vizsgálatok protokollja megváltozik, már a várandósság korai szakaszában, a 10-12. héten történik a cukorterhelés.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy vannak olyan rizikófaktorok, amelyek hajlamosíthatnak a terhességi cukorbetegség kialakulására, így a 35 évesnél idősebbeknek, a túlsúlyos nőknek, az inzulin rezisztenseknek, az asszisztált reprodukcióval megtermékenyített nőknek, és azoknak, akiknek a családi kórtörténetében szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük, mindenképpen fokozott körültekintéssel kell eljárniuk. Az alábbi enyhe tüneteknél pedig mindenképpen el kell indítani egy kivizsgálást:

- fáradtság,

- szomjúság, gyakori vizelés,

- homályos látás,

- gyakori fertőzések,

- hányinger, hányás,

- fogyás.

Forrás: Cukorbetegközpont

Forrás: EgészségKalauz