Ezeket látta már?

Fertőzések a várandósság alatt: így előzheti meg a betegségeket

terhesség, vitamin, várandósvitamin, gyerektervezés

A várandósság alatt bekövetkezett fertőzések egy része súlyos betegségeket, születési rendellenességeket és életre szóló fogyatékosságot is okozhat a magzatnak. Csecsemő - és gyermekgyógyász mondja el a tudnivalókat.

A védőoltási szaktanácsadás keretein belül olyan életmódbeli tanácsokkal is ellátjuk a várandós hölgyeket, amelyekkel megóvhatják magukat és magzatukat bizonyos fertőzésektől – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia, csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó, az Infektológiai Központ orvosa.

Miért fontos az infektológiai tanácsadás?

-A baba egészségének záloga a gyermekvállalásra való tudatos felkészülés, aminek az infektológiai tanácsadás is fontos részét képezi. A fejlődő magzatra veszélyt jelentő fertőző betegségek egy része megelőzhető az édesanyák immunizációjával és a megfelelő életmódbeli tanácsok megfogadásával – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia, aki az amerikai járványügyi hatóság, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tíz fertőzést megelőző tanácsát ajánlja az érintettek figyelmébe.

Védekezzen a Zika vírus ellen!

-A Zika-vírus fertőzött szúnyogok csípése révén jut az ember szervezetébe, és a várandós édesanya magzatának is átadhatja. A terhesség alatti Zika-vírusfertőzés mikrokefáliát (kisfejűséget) és más súlyos agyi rendellenességeket okozhat. Mivel a betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia, ezért a várandósoknak nem ajánlott Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazni. Amennyiben az utazás halaszthatatlan, akkor fordítsanak kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére – tanácsolja a professzor asszony.

Mosson kezet minél gyakrabban!

  • A várandós nő az alábbi esetekben mindig végezzen alapos szappanos kézmosást:
  • Vécéhasználat után
  • Ha nyers húst, nyers tojás vagy mosatlan zöldséget érintett meg
  • Kertészkedés vagy a kéz földdel való szennyeződése esetén
  • Háziállatokkal kapcsolatos tevékenységeket követően
  • Ha beteg emberrel érintkezett
  • Ha nyál (köpet), vizelet kerül a kezére
  • Gyermekek gondozása, pelenkázása után

Evőeszközt, poharat ne osszon meg gyermekkel!

-A cytomegalovirus (CMV) egy gyakori magzati fertőzést okozó vírus, melynek kezelésére nincs lehetőség. A CMV-vel fertőzött nő a terhesség alatt átadhatja a vírust fejlődő gyermekének, a magzati fertőzések pedig súlyos, az agyat és az idegrendszert érintő elváltozásokkal járhatnak – magyarázza Prof. Dr. Mészner Zsófia, aki hozzá teszi, hogy a CMV fertőzés kockázatát elsősorban azzal csökkentheti a várandós nő, ha kerüli a csecsemők és kisgyermekek nyálával és vizeletével való érintkezést, és evőeszközeit, poharait nem osztja meg velük.

Kerülje a pasztörizálatlan, nyers tejet, tejterméket!

Mivel a pasztörizálatlan termékek (nyers tej, lágy sajtok) káros baktériumokat tartalmazhatnak (Listeria monocytogenes), ezért ezek fogyasztása kerülendő a várandósság idején.

Kerülje a macskaürüléket!

-A piszkos macskaalom veszélyes parazitákat tartalmaz, ezért ennek cseréjét lehetőség szerint ne végezze várandós nő! – hangsúlyozza a professzor asszony. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor használjon kesztyűt, és alaposan mossa meg a kezét!

Kerülje az egereket és rágcsálókat!

-A rágcsálók által terjesztett limfocitás choriomeningitis vírus (LCMV) magzati fertőzés esetén a magzat elhalását, újszülötteknél pedig tartós idegrendszeri- és/vagy látáskárosodásokat okozhat – mondja Prof. Dr. Mészner Zsófia, aki azt tanácsolja, hogy várandós nő környezetében gondoskodjanak szakember által elvégzett rágcsálóirtásról, a kedvtelésből tartott hörcsög és tengerimalac gondozását pedig bízzuk más családtagra.

Vegyen részt STD szűrővizsgálatokon!

A várandós nők vizsgáltassák meg magukat a szexuális úton terjedő betegségekre (HIV, hepatitis B, Syphilis, Gonorrhea)!

Kérjen védőoltási tanácsadást!

Fontos tisztázni, hogy a kismama átesett-e korábban a magzatra veszélyes fertőzéseken, illetve, a gyermekkor védőoltásai megfelelő védettséget nyújtanak-e számára. A védőoltási szaktanácsadáson többek között ezekre is fény derülhet.

Kerülje a fertőzésben szenvedő embereket!

Ha még nem kapta meg a szükséges védőoltásokat, kerülje azokat, akik fertőző betegek, például rubeolásak vagy bárányhimlősek!

Teszteltesse magát GBS-re (B csoportú Streptococcusra)!

-A streptococcus újszülöttnél akár súlyos tünetekkel járó betegséget (ízületi gyulladást, szívbetegséget vagy vérmérgezés is okozhat). A 36. héten történő GBS- szűréssel kiszűrhetőek azok az édesanyák, aki hordozzák a baktériumot, így az időben megkezdett antibiotikumos kezelésükkel meggátolhatjuk az újszülött fertőzését – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia.

A családtervezés időszakában – védőoltási szaktanácsadás keretei közt – érdemes átgondolni az anyaságra készülő nőnek, hogy milyen fertőzéseken esett át, megkapta-e a szükséges védőoltásokat, és azok elegendő védettséget biztosítanak-e számára. Az infektológiai szakembertől emellett olyan életvezetési tanácsokat is kaphat, amelyekkel elkerülheti a születendő gyermekre nézve veszélyes fertőzéseket – összegzi Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a szűréssel csökkenthető a koraszülés kockázata

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: Infektológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához