Ezeket látta már?

D-vitamin pótlása: ilyen hatása lehet a túlsúlyosoknál

D-vitamin, túlsúly, D-vitamin-pótlás, elhízás

Kutatók érdekes eredményekre jutottak azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolják a plusz kilók a D-vitamin hatását.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő közösségi csoportjában egy izgalmas kutatásra hívta fel a figyelmet:

"Túlsúly és elhízás esetén módosul a D-vitamin anyagcsere – egy új kutatás felveti, hogy ez is szerepet játszhat abban, hogy ilyen esetekben a D-vitamin élettani hatása csökkent mértékűek lehetnek. Egy korábbi, VITAL elnevezésű klinikai vizsgálatban a napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitaminpótlás csökkentette több betegség kockázatát a normális, de nem csökkentette az emelkedett testtömegű résztvevők körében. Nem volt világos, hogy a testtömeg kapcsolatban áll-e a megfigyelésekkel" - olvasható a posztban.

A bejegyzésből kiderült, hogy a kutatók később az eredeti vizsgálat azon 16.515 résztvevőjének adatait elemezték, akik a kiinduláskor vérmintát adtak, valamint 2742 személy adatait, akik két év elteltével, az utánkövetés során adtak vérmintát.

Mérték a az össz- és a szabad D-vitaminszintet, valamint a D-vitamin sok más új biomarkerét, például bomlástermékeit, a kalciumot és a D-vitamint a mellékpajzsmirigy hormont. Ebben az újabb vizsgálatban a D-vitamin-kiegészítés növelte a D-vitaminnal kapcsolatos biomarkereket, de csökkent választ figyeltek meg a túlsúlyos vagy elhízott résztvevőknél.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a testtömeg index (BMI) összefüggésbe hozható a D-vitamin-kiegészítésre adott módosult válasszal, és ez részben megmagyarázhatja a túlsúly/elhízás esetén megfigyelt gyengébb egészségügyi védőhatásokat" - emelte ki posztban Dobson.

Hivatkozás: Tobias DK, Luttmann-Gibson H, Mora S, et al. Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism. JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2250681. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.50681

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyi a normális D-vitamin-szint? Az orvos elmondja

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#D-vitamin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó