Ezeket látta már?

Ha a szerelem üzen...

Ha két ember találkozik, és vonzódnak egymáshoz, csodálatos folyamat veszi kezdetét. De miért és hogyan történik mindez? Arthur Aron, a New Yorki Állami Egyetem professzora azt vizsgálta, hogy mi zajlik le bennünk, miközben szerelembe esünk.

Mi motiválja az embereket arra, hogy keressék a szerelmet?

Ha a szerelem üzen...

Emberi lényként elsődleges motivációnk a saját "határaink" kiterjesztése, képességeink fejlesztése és a hatékonyságunk növelése. Ennek egy módja, hogy kapcsolatot létesítünk más emberekkel. A téma vizsgálata során arra a következtetésre jutottunk, hogy az egyének fontosnak tartják azon képességek birtoklását, melyek segítségével hatékonyak lehetnek egy kapcsolatban és a mindennapokban egyaránt.

Hogyan magyarázza az előbbi "ön-kiterjesztés" elmélete a szerelembe esés folyamatát?

Áltanában olyan személybe szeretünk bele, akit vonzónak és magunk számára megfelelőnek találunk. Fontos továbbá, hogy a kiszemelt is vonzódjon hozzánk, és ennek jelét is adja. Ez olyan helyzetet teremt, mely nagyszerű lehetőséget kínál önmagunk kiteljesítésére. Az a tény, hogy mások vonzónak találnak bennünket, nagy lehetőségeket tartogat, ennek felismerése pedig mindent elsöprő boldogságot okozhat.

Ez a folyamat mindig ugyanúgy zajlik?

Nem, érdekes kivétel ez alól, amikor éppen nem vagyunk "jó passzban". Az egész folyamat megszakad, ha nem hisszük el, hogy bárki is vonzónak találhat bennünket. Groucho Marxot idézve: "Nem szeretnék olyan klubhoz tartozni, amely elfogad engem a tagjai között". Úgy tűnik, inkább elszalasztjuk a lehetőségeket, amikor nem vagyunk kibékülve önmagunkkal.

Milyen körülmények között a legideálisabb az ismerkedés és a szerelembe esés?

Minél mozgalmasabb, mondhatni extrémebb körülmények között találkozunk valakivel – politikai tüntetésen, turbulenciába került repülőgépen, esetleg egy nyilvános szereplés előtt – annál erősebbnek éljük meg a vonzalmat az illető iránt, annak köszönhetően, hogy testünk eleve felfokozott, éber állapotban van. Maga a jelenség jól ismert, a lehetséges magyarázatok azonban eléggé ellentmondásosak. A magam részéről úgy gondolom, hogy a helyzet okozta felfokozott állapotot ilyenkor az adott személynek, és rajta keresztül, a már említett énkiteljesítés ígéretének tulajdonítjuk.

Mennyi idő alatt leszünk szerelmesek?

Az általános vélekedéssel ellentétben, a statisztikák azt mutatják, hogy az emberek többsége olyan valakibe szeret bele, akit már ismer bizonyos ideje. A vizsgálat során rövid idő alatti szerelembe esésről mindössze az alanyok harmada számolt be. Természetesen ez eltérő lehet az egyes kultúrákban.

Hogyan befolyásolja a külsőnk a szerelembe esést?

Ez nagyon érdekes kérdés. Azt találtuk ugyanis, hogy ha valaki kevésbé vonzó, akkor várhatóan fájdalmasabb tapasztalatokra számíthat ezen a téren. Viszont az előnyös megjelenés sem ér önmagában túl sokat.

Mivel magyarázható ez?

Azt találtuk, hogy két tényező kiemelten fontos szerepet játszik szerelemben. Ezek az intelligencia és a kedvesség, melyek egyike sem a küllem függvénye. Ezen két tényező felfedezése a másikban több – kevesebb időt igényel. Az intelligencia az élet minden területén fontos, különösen igaz ez a szerelemre. A sikeres párkapcsolat kulcsa azonban a kedvesség.

Forrás: health.howstuffworks.com

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához