Ezeket látta már?

Élet a botox után - mi lesz a mimikával?

A botoxkezelés után nehezebb megítélni mások érzelmeit. A tudósok szerint a botox injekció ugyan kisimítja a ráncokat, de gátolhatja azt a képességet, amivel az ember mások érzelmeit leolvassa az arcukról. A Dél-Karolinai Egyetem kutatói felfedezték, hogy akik átestek ezen a kozmetikai beavatkozáson, nehezebben kommunikálnak másokkal.

"Akik botoxot használnak, kevésbé képesek megítélni mások érzéseit." – mondta az egyetem pszichológus professzora, David Neal. Ez azért történhet meg, mert mások érzelmeit részben úgy tudjuk kifürkészni, hogy utánozzuk az arckifejezésüket, tette hozzá. "Az utánzás nyit ajtót a másik ember belső világához. Amikor valaki nem képes az utánzásra, például a botox miatt, nem lát be annyira ezen a bizonyos az ajtón."

Élet a botox után - mi lesz a mimikával?

A Duke Egyetemmel karöltve elvégzett tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy az emberek egymás érzelmeinek dekódolásához részben a másik fél vélt érzelmeit szimulálják a saját arcizmaik mozgatásával. A botox egy olyan méreg, mely megbénítja az arcizmokat, így a bőr ráncai kisimulnak. Az idősödés ún. jelei azonban a gondolatokról is árulkodnak. A szem körüli szarkaláb jelezhet undort vagy szívből jövő mosolyt. A homlok ráncai árulkodhatnak félelemről, az összevont szemöldök aggodalomról.

"Ez elég groteszk helyzet. Az emberek azért nyúlnak a botoxhoz, hogy jobban érvényesülhessenek a társadalomban. Lehet, hogy ettől jobban néznek ki, ugyanakkor gondot okozhat nekik, hogy nem tudják kifürkészni mások érzéseit." – mondta el Neal professzor. A kutatók összehasonlították a botoxos kezelésen átesett embereket egy olyan kontrollcsoporttal, akiknek a kozmetikai kezelése nem csökkentette az izmok működőképességét.

"Az emberi kommunikáció nagyon körmönfont lehet. Amikor kimarad az információ egy szeletkéje – vagy azért, mert virtuálisan társalgunk, vagy az arcizmok lebénítása miatt – az meghiúsíthatja a sikeres kommunikációt." – utalt Neal professzor a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent tanulmányra.

A jövőben azt is tanulmányozzák majd többek közt, hogy a botox mennyire befolyásolja a sikeres hazudozás képességét és a hatékony kommunikációt a párkapcsolatban. "Még csak most kezdjük feltérképezni, hogy a mimika és a test mozdulatai mennyire fontosak a pszichológiai folyamatokban. Az elme természetesen kritikus jelentőségű, de a test további fontos információkat szolgáltat, ami segít eligazodni a társas életben." – mondta Neal professzor.

Forrás: Medipress