Ezeket látta már?

Mit tehet egy férfi hajhullás ellen, ha örökölte a hajlamot? Orvos mondja el

férfi hajhullás ellen

A férfiak 95 százaléka ugyan örökli a hajhullást - akkor is tehet ellene, ha érintett.

A haj egészséges növekedése és vitalitása nem csak a nők számára fontos kérdés. A férfiak hajhullása gyakori probléma, ami pszichológiai nyomást, önbizalomhiányt is jelenthet számukra.

A hajhullás mögött sokszor genetikai tényezők állnak, de olykor az életmódban, vagy hormonális változásokban rejlik a magyarázat.

Az alábbiakban bemutatjuk, mit lehet tenni a probléma kezelésére, akár otthoni, akár orvosi beavatkozással. A témában Cseh Nikolett, az Oktogon Medical Center hajgyógyásza osztotta meg velünk tapasztalatait.

A genetika tehet majdnem mindenről

A férfiak hajvesztésének számos oka lehet. A leggyakrabban genetikai tényezőkre vezetik vissza - ezt férfias típusú hajhullásnak nevezik - , de bizonyos betegségek és a stressz, vagy a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás is eredményezheti. A keveset alvó férfiak ugyancsak szembesülhetnek ezzel a problémával. De lássuk részletesen, mik állhatnak a háttérben:

 • Genetikai tényezők: sok férfi hajhullása örökletes jellegű, amit gyakran androgén alopeciának (férfias típusú hajhullásnak) neveznek. Ez vizsgálatok szerint az összes hajhullás 95%-át (!) teszi ki férfiaknál. Az örökletes hajhullás főként életkorral előrehaladva jelentkezik, de már tinédzserkorban is megkezdődhet.
 • Hormonális változások: a férfiak hajhullása is kapcsolatba hozható hormonális változással. Például, a tesztoszteron, a férfi nemi hormon szintjének változása a hajhullás egyik gyakori oka. A tesztoszteron szintjének túlzott növekedése ugyanis zavarhatja a hajhagymák működését, amitől hajvesztés következhet be.
 • Életmód: az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a nem megfelelő alvás sajnos mind hajhulláshoz vezethetnek. Az egészségtelen étrend aláássa a haj egészségét - bizonyos vitaminokhoz nem jut hozzá a szervezet, ami nem tesz túl jót a haj növekedését támogató tápanyagok ellátásának. A dohányzás pedig rontja a vérkeringést a fejbőrben is, holott az létfontosságú a haj egészséges növekedéséhez.
 • Stressz: a stressz szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. De az alváshiánynak is hosszú távú hatása lehet a hajhullásra. A stressz hormonális változásokat idézhet elő, amelyek negatívan befolyásolják a haj egészségét és növekedését, míg az alváshiány megváltoztathatja a haj növekedési ciklusát, ami hajhullást eredményezhet.

A férfiak felénél már 50 éves korban elkezdődik

A férfiak hajhullása változatos tünetekkel és formákkal jelenhet meg.

 • Androgenetikus alopecia: ez a leggyakoribb típus, amelyet örökletes tényezők és a dihidrotesztoszteron nevű hormon túltermelődése okoz. A férfiak 50%-ánál már 50 éves korra megjelenik. Jellemzője a homlok és a tarkó területén lévő haj fokozatos elvékonyodása, majd teljes elvesztése.
 • Effluvium telogen: ez az általános hajhullás típusa, amely akár az egész fejbőrt érintheti. Általában stressz, betegség, gyógyszerek szedése vagy átfogó diétába kezdés provokálja. Ugyanakkor a hajhullásnak ez a típusa általában szerencsére átmeneti, és a kiváltó ok megszűnésével a haj növekedése helyreáll.
 • Alopecia areata: ez egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer tévesen a saját szervezetét támadja meg, a hajhagymákat sem kímélve. A hajban kerek, teljesen kopasz foltok jelennek meg, de teljes hajvesztés is előfordulhat.
 • Cicatricialis alopecia: ez egy ritka hajhullási forma, ahol a fejbőr gyulladásos betegségei miatt hegszövet alakul ki a hajhagymák helyén, így a haj véglegesen kihullik. A gyulladást okozhatja fertőzés, autoimmun betegség vagy ismeretlen eredetű betegség is. Ez a hajhullás típus mindig orvosi beavatkozást igényel.

Fokozatosan egyre kevesebb lesz - ezek a hajvesztés tünetei

A férfi hajhullás többféleképpen megnyilvánulhat. Leggyakrabban fokozatos hajelvékonyodásra lehetünk figyelmesek a fejtetőn, ami először csak néhány hajszál elvesztésével indul, de idővel ez egyre súlyosabb lehet. Egyre több és látványos lesz a hiányos terület a fejbőrön, miként stressz vagy betegség esetén is jellemző, hogy foltokban kezd kopaszodni az illető. A teljes és hirtelen kopaszodás ritka, de ilyenkor az egész fej, és néha az egész test szőrzetét elveszti az ember. Ha valaki ezeket a tüneteket észleli magán, ajánlott orvoshoz fordulni.

Jobb korán észrevenni - Otthoni módszerek a hajvesztés megállítására

Noha a genetikával nem lehet versenyezni, néhány változtatás életmódunkban segítheti a haj egészségének megőrzését és a hajhullás csökkentését, annak korai szakaszában. Ez magában foglalja az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, amelyben bőségesen vannak hajbarát tápanyagok, mint az omega-3 zsírsavak és vitaminok és a hajápolási rutin is fontos.

 • Egészséges táplálkozás: egyensúlyban tartja a hormonokat, és ellátja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A haj egészségéhez kulcsfontosságú tápanyagok közé tartoznak az A-vitamin, C-vitamin, az E-vitamin, a B-vitaminok, az Omega-3 zsírsavak, a biotin, a cink és a fehérje, ezekből ajánlott bőséges bevitel.
 • Stresszkezelés: mivel a stressz a hajvesztés egyik kiváltó oka lehet, ajánlott tenni a stressz ellen, aminek egyik leghatékonyabb módja a rendszeres fizikai aktivitás. Ilyen a sport, de kipróbálhatunk különböző stresszoldó technikákat, mint például a jóga, a meditáció és különféle légzőgyakorlatok.
 • Természetes hajápolási módszerek: bizonyos természetes összetevők, mint a kókuszolaj, az aloe vera, a rozmaringolaj, segíthetnek a haj egészségének megőrzésében. Használhatunk természetes alapú hajápolási termékeket - érdemes hajgyógyásszal felvenni a kapcsolatot ahhoz, ha mi magunk szeretnénk előállítani ezeket.

Tabletták, kenőcsök, lézer - Profi kezelési módszerek is vannak

Ha a hajhullás genetikai okok miatt történik, vagy ha az otthoni kezelésekre nem adott a hajunk pozitív választ, akkor érdemes lehet professzionális kezeléseket is mérlegelni. A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Gyógyszeres kezelések: az olyan készítmények, mint a minoxidil és a finasterid fokozzák a haj növekedését és csökkentik a hajhullást. Ezek jellemzően napi használatot igényelnek, és több hónapos alkalmazás után adnak látható eredményeket.
 • Hajbeültetés: a kopaszodó területeken új hajszálakat ültetnek be, melyeket fejünk hátulsó fejbőrrészből vesznek ki, ugyanis ezeken a területeken a hajszálak ellenállóbbak a DHT hormon miatt kialakuló kopaszodással szemben.
 • Lézeres terápia: a lágy lézer stimulálja a fejbőr vérkeringését, ami elősegítheti a haj egészséges növekedését.

Ilyen a lézeres terápia

A lézeres hajterápia megoldással szolgálhat a legkülönfélébb hajproblémákra; alkalmazható a férfias típusú hajhullás (androgén alopécia), foltos hajhullás (alopecia areata), illetve az átmeneti hajhullás (telogén effluvium) kezelésére is. Emellett a fejbőrt érintő legtöbb problémára, mint a viszketés, gyulladás, a pikkelysömör vagy krónikusan zsírosodó haj, is egyedülálló megoldást nyújthat. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csak részmegoldással szolgál. A teljeskörű lézeres kezelés után - mely 10-12 alkalmat jelent - igazán látványossá válik az eredmény.

A hajszálaink olyan erősek, hogy egy almát is elbírnak anélkül, hogy elszakadnának - Igaz vagy kamu?

Összefoglalás

A hajhullás nem csak esztétikai probléma, hanem jelentős mértékben befolyásolhatja az életminőséget is. A férfiak hajhullása számos okra vezethető vissza, beleértve az örökletes tényezőket, a hormonális változásokat, az egészségtelen életmódot és a stresszt. Szerencsére, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, kezdve az életmódbeli változásoktól, az otthoni kezelési módszereken át, a professzionális orvosi beavatkozásokig. Ha bármilyen tünetet észlelünk, fontos, hogy időben forduljunk szakemberhez, aki a rendelkezésre álló legjobb kezelési stratégiát tudja javasolni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hajhullás és kopaszodás oka, tünetei, kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Oktogon Medical Center
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához