Ezeket látta már?

Betegségek, rossz szokások, amik hajhullást okoznak

hajhullas01

A hajunk nagyon sokat elárul az egészségünkről, esetleges betegségeinkről, de arról is, hogy hol lehetne javítani az életmódunkon.

A hajunk igen jó jelzője lehet annak, milyen folyamatok mennek végbe a szervezetünkben, mennyire vagyunk nyugodtak vagy éppen egy idegeskedős időszak közepén vagyunk, de a haj állapota arra is utalhat, mennyire eszünk kiegyensúlyozottan.

Védjük a hajunkat helyes táplálkozással!

A táplálkozásnak például kiemelt szerepe van a haj egészségének megőrzésében, hiszen a hajhagymáknak, hajszálaknak tápanyagokra van szüksége a növekedéshez. Minél kevesebb a vitamin, ásványi anyag és fehérje a szervezetünkben, annál kevesebb jut a hajszálaknak, így azok elgyengülhetnek, töredezővé, fénytelenné válhatnak.

A tápanyagokban szegény ételek, a félkész élelmiszerek helyett inkább válasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat és halakat. A hajszálak növekedéséhez különösen fontos az E-vitamin, a vas, a cink és a réz.

A stressznek számos jól ismert káros hatása van, például növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját, és megnehezíti, hogy éjszakánként kipihenjük magunkat. Emellett pedig a hajunkra is hat: az állandó idegeskedés hatására a hajunk elgyengülhet, de hullani is kezdhet.

A hajhagymánk sem él örökké

Ráadásul ez nemcsak a stresszes időszakban, hanem néhány hónappal azután is jelentkezhet. Ez a jelenség az egyes hajszálak különböző növekedési szakaszaival van összefüggésben: az úgynevezett anagén szakaszban képződik és növekedik a hajszál, ezt a hosszú, akár több éves periódust az átmeneti (katagén) fázis követi, melyben a növekedés megszűnik. A harmadik, telogén fázis három hónapja alatt a hajhagyma élete véget ér, a hajszál pedig kihullik (ahogy a növekedő, új hajszál "kinyomja").

A hajformázó szerek és eszközök túl gyakori használata is károsíthatja a hajat. Bár a modern eszközök már sokkal kíméletesebbek, de a napi hajszárítás, hajvasalás vagy -göndörítés megviseli a hajszálakat. Igyekezzünk minél alacsonyabb hőfokon használni ezeket, és amikor tehetjük, inkább szárítsuk "szabadon", hajszárító nélkül a hajunkat.

Egy kis kényeztetés a hajkoronának sem árt

A rengeteg kemikália sem tesz jót, a kereskedelmi forgalomban kapható samponokban, balzsamokban, habokban és festékekben olyan vegyületek lehetnek, amelyek erőteljesen száríthatják a hajat és irritálhatják a fejbőrt.

Keressünk inkább növényi alapú, kíméletes termékeket, és időnként kényeztessük a hajunkat egy-egy tápláló hajpakolással.

Ne vigyük túlzásba a hajmosást sem: a legtöbb embernek elegendő, ha hetente egy-két alkalommal mos csak hajat. Legyünk azonban óvatosak hajmosás után is: a legtöbben még vizesen fésülik ki a hajukat, de a hajszálak ilyenkor a legsérülékenyebbek! Óvatosan itassuk fel a vizet a hajunkról egy puha törülközővel, vagy hagyjuk egy kicsit száradni a hajat, mielőtt fésülni kezdjük.

Szintén a haj gyengülésével, sérüléseivel kell számolnia azoknak, akik sokat úsznak. A medencékben ugyanis nagyon sok olyan kémiai anyag lehet, amelyek száríthatják a hajszálakat, töredezővé, kócolódóvá teszik azokat. A klór és egyéb vegyületek eltávolítják a hajon található természetes "olajokat", faggyút, így a szárazság mellett a haj fénytelenné, durva tapintásúvá is válik. Ha rendszeresen úszunk, viseljünk úszósapkát, és úszás után alaposan mossuk meg a hajunkat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hajhullás és kopaszodás oka, tünetei, kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához