Ezeket látta már?

Stressz

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Stressznek nevezzük a szervezet veszélyes vagy nehéz, bonyolult helyzetekre való reakcióját.Stresszes állapot idején a szervezet fokozza az adrenalin nevű hormon raktáraiból való felszabadulását és termelését. Az adrenalin teszi képessé az állati és emberi szervezetet a harcra vagy a menekülésre. A stressz az élet természetes velejárója, amely kismértékben jót is tesz, mert stimuláló hatású, fokozza a szellemi-testi reakciókészséget, valamint segít elviselni a mindennapi élet megpróbáltatásait. A túlságosan sok és/vagy túlságosan hosszú időtartamú, rosszul feldolgozott stressz azonban testi és lelki szövődményekhez vezet.

A stressz tünetei

Szorongás, aggódás.Fejfájás/nyakfájás, feszült izmok.Gyors szívverés.Ingerlékenység.Támadó/védekező magatartás.Feledékenység, gyenge koncentrálókészség.

A stressz esetleges komplikációi

Evési rendellenességek, pl. túlevés vagy csökkent étvágy.Bőrkiütések.Álmatlanság (szakszóval insomnia).Asztmára hajlamos emberekben az asztmás rohamok sűrűbbé válása, rosszabbodása.Magas vérnyomás, szívroham.Lelkibetegségek, pl. szorongás, idegösszeomlás, depresszió, hisztéria.

A stressz kiváltó okai

A személyiségre visszavezethető okok:Rossz egészségi állapot, betegség.Gyenge önbecsülés, félénkség, önbizalomhiány.Negatív érzések, pl. harag, frusztráció, bűntudat.Irreális célok kitűzése, túlzott ambíciók.Az élet eseményeiEgy szeretett személy elvesztése halál vagy elválás miatt.Házasságkötés, babaszületés.Új munkahelyre való belépés, ill. a munkahely elvesztése.Költözés, elvándorlás.Magánéleti problémákGondok a házasságban, családi viták.Magányosság, a barátok hiánya.Az emberekhez való megfelelő hozzáállás ismeretének hiánya.Pénzügyi nehézségekA pénz elköltésének módja feletti viták.Hóvégi anyagi problémák, adósságok.Munkahelyi, iskolai gondokHatáridők, vizsgák.Problémás főnök/tanár.Rossz időbeosztás.Döntési, problémamegoldási nehézségek, melyek gyökerei rendszerint a gyermek-, illetve fiatalkorba nyúlnak vissza.

Mit tehet Ön stressz esetén

Tanulja meg kezelni a stresszt!Keressen szakavatott segítséget!Érdemes megfogadni a következőket:A stressz kezelése:Vigyázzon egészségére: egyen mértékletesen, mozogjon rendszeresen, aludjon eleget!Béküljön meg önmagával: Legyen realista a képességeit és célkitűzéseit illetően!Ütemezze megfelelően élete nagy eseményeit: Adjon időt magának arra, hogy mindegyik eseményt megfelelően feldolgozhassa és megbirkózhasson a belőlük fakadó feladatokkal!Legyenek rendezett családi viszonyai: E tekintetben a kulcsszavak a szeretet, a gondoskodás, a figyelem, a felelősségérzet, a kölcsönös tisztelet, az odaadás és az egymással való gyakori beszélgetések!Tegyen szert barátokra: Legyen figyelmes, becsületes, kedves, jómodorú, megértő. Ne legyen önző, durva, veszekedős, akarnok!Tanuljon, képezze magát: Ez lehetőséget ad Önnek arra, hogy felkészüljön az élet problémáira, megfelelő döntéseket hozzon, jobb állást találjon, esetleg karriert fusson be!Ossza be jól az idejét: Írja fel egy listára napi teendőit, rendezze őket fontosság szerinti sorrendbe! Mindig szakítson időt egy kis lazításra, kikapcsolódásra!Hozzon okos döntéseket: Mérlegelje előre több szempontból döntése következményeit!Ossza meg problémáit másokkal: Beszéljen gondjairól házastársának, barátjának, gondoskodójának, vallási vezetőjének! Ők megérthetik az Ön problémáit, és megoldási módozatokat javasolhatnak. Lazítson: Vegyen részt olyan tevékenységben, kikapcsolódási formában, amely ellazítja Önt (pl. egy meleg fürdő, sporttevékenység, masszázs, meditáció, zenehallgatás)! Használhat relaxáló technikákat is, mint pl. a mély légzés, vagy a progresszív izomrelaxáció.Relaxációs technikák: Menjen be egy olyan szobába, ahol senki sem zavarja!Húzza el a függönyt, csökkentse le a világítást!Ha hőség van, állítsa a ventillátort/légkondicionálót az igényeinek megfelelő szintre!Üljön/feküdjön le egy kényelmes székre/pamlagra/ágyra!Kapcsoljon be valamilyen nyugtató zenét, ha kívánja!Csukja be a szemeit!Elsőként feszítse meg izmait szisztematikusan haladva a fejtől a lábfejig, majd lassan lazítsa el őket, amíg teljesen el nem ernyednek! Az izomösszehúzási sorrend lehet pl. az alábbi:Zárja le erősen szemhéjait!Szorítsa össze fogait!Húzza fel vállait amennyire csak lehetséges!Feszítse meg felkarja hajlítóizmát (bicepszét) egyszerre csak az egyik karon!Szorítsa ökölbe kezét, de egyszerre csak az egyiket!Feszítse meg hasizmát!Feszítse meg a farizmokat!Feszítse meg lába feszítőizmait (melyek kinyújtják a lábat) egyszerre csak az egyik lábon!Hajlítsa hátra lábát, amennyire csak képes (egyszerre csak az egyiket)!Koncentráljon arra, amit éppen csinál! Érezze a különbséget a megfeszített és a teljesen elernyedt izom között, mielőtt továbbhalad a következő izomra!Egész idő alatt lélegezzen nyugodt ritmusban!

Mit tehet az orvos stressz esetén

Kezeli az esetleges testi és lelki szövődményeket.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához