Mindenki ezt nézi most!

Hogyan válasszon mellimplantátumot?

mellimplantátum, mellnagyobbítás, plasztikai sebészet, mell

A mellnagyobbítás ma már nem számít különleges beavatkozásnak, nők sokasága él vele Magyarországon is. Az implantáció mégis jelentős döntés, és számtalan kérdéssel szembesül, aki belevág ebbe a kezelésbe. Nem mindegy például, hogy milyen alakú, anyagú, felületű és méretű mellimplantátumot fognak behelyezni.

Cikkünkben sorra vesszük az implantátumok minden olyan jellemzőjét, amely a választás szempontjából lényeges lehet.

Az implantátum profilja

Az implantátum profiljától függ, hogy behelyezés után a mell mennyire emelkedik ki a mellkas síkjából.

Az implantátum profilja lehet:

 • alacsony,
 • közepes,
 • illetve magas.

Az alacsony profilú implantátumok alkalmazása enyhébben domborodó, de kissé szélesebb. A magas profilúaké viszont kisebb átmérőjű, de hangsúlyosabban kiemelkedő kebleket eredményez.

Aranyszabály, hogy az implantátum átmérője nem lehet nagyobb az eredeti mell szélességénél. A kisebb testű, kisebb mellkasú hölgyek azonban nem mindig elégedettek ezeknek az implantátumoknak a méretével. Ezért számukra általában a magas profilú mellimplantátum az ideális. (A fenti három profil mellett a különböző gyártók termékei esetében további profilkategóriák is lehetségesek.)

Az implantátum formája

Formája szerint a mellimplantátum lehet:

 • csepp alakú
 • vagy kerek formájú.

A csepp alakú vagy anatómiai kiemelkedésű implantátumoknak felül keskenyebb, alul fokozatosan szélesedő a formája. Ennek köszönhetően természetesebb hatást kölcsönöznek a melleknek.

A kerek implantátumok jóval teltebb megjelenést biztosítanak és általában népszerűbbek is.

A csepp forma azok számára lehet ideális, akik úgy szeretnék növelni a mellük méretét, hogy a formája a természetes mellekéhez hasonló legyen. A kerek forma a teltebb, domborúbb hatást kelt.

Az implantátum felszíne

A mellimplantátumok többféle felülettel is elérhetőek.

Az implantátumok felszíne lehet:

 • sima, 
 • texturált,
 • poliuretán habbal bevont. 

A sima felületű implantátumok előnye, hogy védőburkuk vékonyabb, így kevésbé hajlamosak gyűrődésre. Továbbá valamivel simább érzést keltenek, mint a texturált implantátumok.

A texturált implantátumok viszont stabilabbak, így az elmozdulás valószínűsége, valamint a - az érdes felszínnek köszönhetően - tokzsugorodás esélye is kisebb.

A poliuretán és mikro-poliuretán habbal bevont mellimplantátumok a legmodernebb innovációt képviselik. Ennek köszönhetően még a texturált felületű implantátumoknál is hatékonyabban csökkentik a tokzsugorodás kockázatát.

mellimplantátum, mellnagyobbítás, plasztikai sebészet, mell Az esztétikai szempontok mellett mást is figyelembe kell vennünk Forrás: drowing.com

Az implantátum mérete

Ez talán a legösszetettebb kérdés a mellimplantátumok kiválasztásánál, hiszen méretük nemcsak esztétikai, hanem biológiai, orvosi kérdés is. Ugyanis nagyon fontos, hogy a páciens által kiválasztott méret:

 • arányban áll-e testalkatával, mellkasának nagyságával, 
 • a mell méreteivel, különösen a mellszövetek mennyiségével,
 • összhangban van-e páciens életmódjával.

A fentiek mellett számos további szempontot is figyelembe kell venni, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy milyen elvárásai vannak a páciensnek.

A méret meghatározását nehezíti, hogy itt nem a melltartók esetében megszokott kosárméretekben, hanem köbcentiméterekben gondolkodunk. Ugyanakkor ez is csak egy adat a sok közül, amelyek - mint például az implantátum átmérője, vastagsága, formája stb. - együttesen határozzák meg az implantátum nagyságát és megjelenését.

Az implantációt végző plasztikai sebész ugyanakkor többféle segítséget is nyújthat a megfelelő méret kiválasztásához. Néhány példa:

 • előtte-utána fotók,
 • 3D-s számítógépes animáció,
 • a szóba jöhető implantátumok bemutatása a páciensnek, aki a saját kezébe is veheti őket.

A mellimplantátum méretének meghatározása tehát igen összetett kérdés, amelynek eldöntésénél sokféle szempontot érdemes figyelembe venni. Egy hozzáértő plasztikai sebész segítségével azonban meghatározható a páciens számára ideális méret.

Az implantátum minősége

A mellimplantátumok minőségére az egész világon, így az Európai Unióban és Magyarországon is igen szigorú követelmények vonatkoznak. Ahogyan más termékcsoportoknál, úgy az implantátumok piacán is érvényes, hogy a nagy múltú, neves brandeket előállító gyártók biztosan képesek megfelelni ezeknek az előírásoknak. Sőt, az is előfordul, hogy a saját minőségbiztosítási követelményeik túl is teljesítik a hatósági elvárásokat.

Nézzük, hogy a jól csengő márkanév mellett milyen tulajdonságai vannak egy prémium minőségű mellimplantátumnak:

 • A termék rendelkezik olyan megjelöléssel (pl. gyári szám), amely alapján egyértelműen azonosítható.
 • A gyártó leinformálható és ügyfélszolgálata könnyen elérhető.
 • Az implantátum rendkívül tartós, forma- és alaktartó, többrétegű burkolattal van ellátva.
 • Egyes gyártóknál a sima, mikrotexturált és makrotexturált felületű implantátumok mellett mikro-poliuretán habbal borított implantátumok is elérhetőek. Ez az anyag különösen biztonságos, mert gyakorlatilag teljesen kizárja a tokzsugorodás előfordulását. 
 • A gyártó - bizonyos feltételek mellett - örök garanciát vállal a termékeire. 
 • Az implantátum rendelkezik FDA és CE minőségi tanúsítványokkal, illetve akár további minőségbiztosítási tanúsítványokkal ezek mellett. 

Érdemes kitérni a minőségi mellimplantátumok töltőanyagára is. Ez a legtöbb esetben ún. kohezív szilikon gél, amely a kiváló márkák implantátumaiban keresztkötött is. A kohezív gél tulajdonképpen egy viszonylag sűrű, mégis lágy hatású szilikon zselé, amelynek tapintása nagyon hasonlít a természetes mellekéhez.

A kohezív gél a külső burok sérülése esetén sem áramlik szét, ráadásul a szervezetben soha nem bomlik molekuláris alkotóelemekre. Emiatt a vele megtöltött implantátumok rendkívül biztonságosnak számítanak.

Lágysága, illetve keménysége a sűrűségétől függően változik. A lágyabb géllel töltött implantátumok hajlamosabbak a hullámzásra, míg a sűrűbb géllel töltöttek keményebbek, feszesebbek, ugyanakkor kevésbé természetes a látványuk és a tapintásuk. A vezető gyártók termékeiben többféle sűrűségű gélt is használnak töltőanyagként egy implantátumon belül.

A megfelelő mellimplantátum kiválasztása tehát nem egyszerű folyamat, reméljük, ennek ellenére cikkünk segít majd a döntésben. Valamint abban is, hogy aki ilyen beavatkozás előtt áll, a cikk elolvasása után felkészülten vegyen részt a beavatkozást végző szakemberrel történő előzetes egyeztetésen.

Forrás: EgészségKalauz