Ezeket látta már?

Az ön párja hűséges? Kiderült, mi befolyásolhatja a hűtlenséget

hűség, hűtlenség oka szerelem

Min múlik az, hogy valaki képes-e hűségesnek maradni, vagy inkább kikacsint a kapcsolatból? Itt a válasz!

Az oxitocin egy hormon, ami neurotranszmitterként működik. Az oxitocint a hipotalamusz termeli, és a közeli agyalapi mirigy választja ki. A nőknél az oxitocin fontos szerepet tölt be a szülés során, és az anyatej kiválasztásában, de hatással van a párkapcsolat működésére is - írja a Healthline.

Az oxitocin hatása a párkapcsolatra

Az oxitocint, a dopamint és a szerotonint gyakran nevezik "boldogsághormonnak is". Amikor valaki vonzódik egy másik emberhez, az agy dopamint szabadít fel, a szerotoninszint megemelkedik, és közben oxitocin termelődik. Közben az illetőt elárasztják a pozitív érzelmek.

A tudósok egy 2012-es kutatásban azt figyelték meg, hogy a romantikus kötődés első szakaszában lévő párokban jelentősen magasabb az oxitocin szintje, mint a nem kötődő társaikban. A hormon kapcsolatjavító hatásával egy 2013-as tanulmány is foglalkozott, miszerint az oxitocin:

  • növeli bizalmat
  • javítja empátiát
  • a pozitív kapcsolati emlékeket megerősíti
  • a hűséget erősíti
  • a pozitív kommunikációt javítja
  • a kötődési jelzések feldolgozását javítja

Az oxitocinról azt is kimutatták kutatók, hogy csökkenti a stressz és a szorongás szintjét, ha az agy bizonyos részeibe szabadul fel, és segíthet a szervezetnek alkalmazkodni számos különböző érzelmi- és szociális helyzethez.

Az oxitocin és a hűség kapcsolata

Az oxitocin hatással lehet a hűségre is. A hormon hatására a férfiak vonzóbbnak látják partnerüket, mint más hölgyeket. Egy 2012-es kutatás szerint a romantikus partnerrel való társas interakció növelheti az oxitocinszintet, amely egy viselkedési hurkot hoz létre. Minél több időt tölt valaki a partnerével, annál több oxitocint termel, minél több oxitocint termel, annál jobban vágyhat a partnerére.

Egy 2014-es állatkísérlet is hasonló megállapításokra jutott. Az oxitocinnal való kezelés csökkentette a hűtlenséggel kapcsolatos viselkedést, különösen a nőstényeknél, akik inkább a partnerükkel akartak társas kapcsolatba kerülni, mint az ellenkező nemű idegenekkel.

Az oxitocin másképp működik a nőknél és a férfiaknál

Több kutatás szerint az oxitocin másképp hat a férfiakra és a nőkre, különösen szociális kontextusban. Az oxitocin például szerepet játszhat abban is, hogy a nők mennyire intenzíven ápolják a kapcsolataikat. A férfiak pedig az oxitocin hatására azonosítják a vetélytársaikat, és eldöntik, hogy harcoljanak-e a hölgy kegyeiért vagy inkább menekülőre fogják a dolgot.

Bár az oxitocin fokozhatja a kötődést, de ezzel együtt a kivételezést és az előítéletességet is elősegítheti, sőt az irigység és a becstelenség érzésével is összefüggésbe hozták. Egyelőre nem világos, hogy kinél jelentkezhetnek nagyobb valószínűséggel a negatív hatások. A pontos válaszhoz a jövőben további kutatásokra lesz szükség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorongás, stressz és alvászavar ellen ezeket a gyógynövényeket vesse be

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin

Forrás: healthline.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához