Ezeket látta már?

Hirdetés

Így enyhíthetjük a hosszan elhúzódó klimaxos tüneteket (x)

A változással szembe kell néznünk, és pár szükséges lépést meg kell tennünk a testi-lelki jóllétünk érdekében.

A várható élettartam növekedése számos, a változókori tünetektől terhelt vagy éppen boldog évvel ajándékozhat meg bennünket. Jelentősen javíthatunk az életminőségünkön, ha hatékonyan enyhítjük a bennünket akár évtizedeken át is kísérő panaszokat.

Ezért tart sokáig a klimax

Az életkörülményeink javulásának köszönhetően egyre több évet élünk meg a változókor után. Magyarországon 2020-ban 79 év volt a nők születéskor várható élettartama. A magyar nők jellemzően 52-53 éves koruk táján érik el a menopauzát: azt az időpontot, amikor már 12 hónapja nem jelentkezett a havivérzésük.

Az ötvenes életévek elején lezárul a termékeny életszakasz. A petefészkek működése hanyatlik, majd leáll, ez pedig egyebek mellett az ösztrogénszint fokozatos csökkenéséhez vezet. A női nemi hormon hiányát a szervezet változatos tünetekkel jelzi, miközben megváltozik a menstruáció is: egyre ritkábban érkezik, majd teljesen elmarad.

Ezek a jellegzetes változókori tünetek:

  • fejfájás
  • hőhullámok
  • éjszakai izzadás
  • hüvelyszárazság
  • súlynövekedés
  • hangulatingadozás
  • koncentrációs zavarok
  • szorongás, depresszió.

A hosszú élet nem feltétlenül jó élet is

A klimaxnak nemcsak az életminőséget akár jelentősen rontó szimptómái, hanem szövődményei is vannak: megnő a szív- és érrendszeri panaszok és a csontritkulás veszélye is. Azt sem szabad elhallgatnunk, hogy van előnye is a tüneteknek: vizsgálatok bizonyítják, hogy kisebb eséllyel alakul ki mellrák azoknál, akiket erősen sújtanak a változókori panaszok.

Ezért zavarók ősszel a klimaxos tünetek

A nyáron kínzó hőhullámok a hűvösebb időben is okozhatnak kényelmetlenséget, a legzavaróbbak mégis a változókor lelki tünetei. A szezonális őszi depresszióval együtt a változókori koncentrációs zavarok, a feszültség és a lehangoltság nagy terhet jelenthet az egyénnek és a környezetének egyaránt. Ilyenkor minden nehezebb – ezt jó tudatosítanunk és elfogadnunk. Az idő kerekét nem tudjuk megállítani, nem varázsolhatjuk a ködös őszt virágzó tavasszá, de már a tünetenyhítés nagy megkönnyebbülés lehet az amúgy is sok nehézségtől terhelt, késő őszi mindennapokban.

Ezt tehetjük a tünetenyhítésért

Az ösztrogénszint csökkenésével nemcsak a menstruáció szűnik meg, amivel lecsökken a szervezet energiaigénye, hanem az anyagcserénk is lelassul. Ezért kúsznak fel könnyen ilyenkor a kilók. Szárazabbá válnak a szöveteink, sorvadásnak indulhat, kiszáradhat a hüvelyhám, ami a mindennapokban a húzó, feszítő, viszkető érzéssel járó hüvelyszárazsággal hívhatja fel magára a figyelmet. A változással szembe kell néznünk, és pár szükséges lépést meg kell tennünk a testi-lelki jóllétünk érdekében.

Testmozgás: apró trükkök is segítenek

A rendszeres fizikai aktivitás a súlykontroll mellett a csontritkulás, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a kettes típusú cukorbetegség esélyét is csökkenti. Keressünk olyan mozgásformát, amelyben örömünk telik: a jógától a nordic walkingon vagy az úszáson át a súlyzós edzésekig igen széles a paletta. Az apró trükkök is segítenek: a napi rendszeres séta kiemelten hatásos mozgás, amely a testsúlycsökkentésen túl a lelki egyensúlyunk megőrzésében is hasznos lehet, különösen, ha társasággal vágunk neki kisebb-nagyobb túráknak, kirándulásoknak.

Alakítsuk át az étkezésünket!

A hatékony testsúlycsökkentés a táplálkozással kezdődik. A rohanós hétköznapokban időnként jóleshetnek a kész, előre feldolgozott élelmiszerek, mégis érdemes inkább magunknak főznünk. A megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel segít megőrizni a csontjaink épségét, a zöldségekben, gyümölcsökben, sovány húsokban lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig energiával töltenek fel bennünket. A színes, változatos étrend nemcsak egészséges, hanem szemet gyönyörködtető is, a gyönyörködésről pedig még a legkínzóbb változókori tünetek között sem szabad lemondanunk.

Hormonterápiával a panaszok ellen?

Az ösztrogénszint csökkenéséből fakadó tünetek hormontartalmú készítményekkel is enyhíthetők, ezek használata azonban szakorvosi kontrollt és nagy körültekintést igényel. Egyes betegségeknél, például ösztrogénfüggő mellráknál a hormonpótlás ellenjavallt, de hormonmentes, vény nélkül kapható készítményekkel is biztonságosan és hatásosan kézben tarthatjuk a zavaró tüneteket, amennyiben ezt az orvosunk is nyugtázza.

Hormonmentes segítség a gyógynövények erejével

A változókori panaszok kezelésében az egyik legnépszerűbb gyógynövény a Cimicifuga racemosa (magyarul poloskavész), amelynek kivonata hatásosan enyhíti a változókor testi panaszait: a hőhullámokat, az éjszakai és a fokozott izzadást. Ezt tartalmazza a Remifemin Plus tabletta.

A gyógyszer másik hatóanyaga, a lélek napsugaraként is ismert orbáncfű kivonata pedig a lelki panaszokat csillapítja. A Remifemin Plus már 120 darabos kiszerelésben is kapható. A növényi gyógyszer hosszú távon is alkalmazható, napi adagolása a tünetek erőssége szerint módosítható.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához