Így gyengíthetik az immunrendszert a kézfertőtlenítők

#bőrápolás #kézfertőtlenítő #öregedés #bakteriális fertőzés
2020.01.31.

A kézfertőtlenítők túlzott használata visszafelé sülhet el, olyannyira, hogy akár a fertőzések terjedését is elősegíthetik!

A fertőtlenítő kendők és gélek jó szolgálatot tesznek az olyan helyzetekben, amikor nem áll rendelkezésre sem víz, sem szappan. De ha túlzásba visszük a használatukat, többet árthatnak, mint használnak.

Milyen problémák léphetnek fel kézfertőtlenítő kendőknél, géleknél?

Kiszárítják a bőrt, mert gyakran alkoholt is tartalmaznak. Az alkohol irritálja a bőrt, lebontja természetes védőrétegét, vizet von el a bőrsejtektől, növeli bőrgyulladás kialakulásának esélyét.

Öregítik a bőrt. Az említett szárító hatás következménye, ráncosítja a bőrt, és hámlasztja.

Károsítják a bőrsejteket. Egyes kézfertőtlenítők túlzott és állandó használata mellett megfigyelték ezt az ártalmat.

Ismeretlen kémiai anyagok lehetnek bennük. Nem mindenki tudja, hogy milyen szerekre érzékeny. Egyes illatanyagok akár irritálók, allergizálók is lehetnek.

Egyes esetekben bizonyos kézfertőtlenítők nem "teljesítettek" jobban a közönséges szappannál.

Még az immunrendszert sem kíméli

Gyengítheti az immunrendszert. Ez igen meglepő következmény, hiszen éppen azért ajánlott a kézfertőtlenítők használata, hogy elkerüljük a fertőzést. Az eltúlzott, túl gyakori használat miatt ez a visszájára fordulhat! Többszörösen kimutatták már: a túl steril környezet gyengíti az immunrendszert. Ezért sem kell az egyébként egészséges csecsemő körül mindent kifertőtleníteni.

Mire jó az epinefrin injekció? Kattintson tovább!

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a kézfertőtlenítőkre. Egészségügyben, otthoni betegápolásnál, túrázáskor, sportoláskor – sokszor egyszerűen nincs jobb megoldás, mint a hirtelen előkapott kézfertőtlenítő törlőkendő.

Forrás: EgészségKalauz