Ezeket látta már?

Ki fordul leggyakrabban pszichológushoz?

2012.02.26. Módosítva: 2015.11.04.

Huszonéves, ambiciózus diákok fordulnak a leggyakrabban pszichológushoz Lengyelországban, mert a karrierért saját igényeiket és társadalmi kapcsolataikat is feláldozzák - ismertette pénteken egy egyetemi pszichiátriai központ felmérését a Rzeczpospolita című napilap.

Az egyik legnépszerűbb varsói magán főoktatási intézmény, a társadalompszichológiai főiskola (SWPS) kutatóközpontja a 2007-2009 és 2009-2011 között kezelt 500 páciens kórlapját hasonlította össze. A felmérésből kiderült, hogy a kezelésre jelentkezők 60 százaléka depressziós. Az adatok szerint a páciensek átlag életkora 26 év, de több mint felük még fiatalabb.

Ki fordul leggyakrabban pszichológushoz?

Szakértők szerint Lengyelországban azért csökken a pszichológushoz fordulók életkora, mert a fiatalok képtelenek lépést tartani a gyors élettempóval, míg a magas elvárások és a karrier utáni hajsza kikészítik őket.

Az elemzők azt sem zárják ki, hogy a fiatal páciensek száma azért nőtt, mert maguk is felismerik, hogy szakértő segítségére van szükségük. A pszichológiai kezelés pedig már nem tabu, és nem bélyegzi meg az embert.

Maja Filipiak, a központ kutatója azt mondta a lapnak, hogy a leggyakrabban a 22 évesek kérnek tanácsot. Hangsúlyozta, hogy hatalmas követelményeknek kell eleget tenniük, mert ekkor diplomáznak. Nem ritkán továbbképzésben is részt vesznek, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac követelményeinek. A pszichológus szerint túl sokat vállalnak, megfeledkeznek magukról, de ennek ellenére gyakran nincs esélyük jó állásra.

Szakértők szerint a pszichés zavarokkal küszködő fiatalok nagy része az 1990-es évek elején sikeres vállalkozókká vált szülők gyermeke. Gyermekkori tapasztalatuk pedig azt bizonyítja, hogy a karrier a legfontosabb.

Forrás: MTI