Ezeket látta már?

Félig üres a pohár: borzasztó kevés vizet iszunk, pedig a reggeli kávéhoz is elférne a víz

mennyi vízet kell inni kánikula hőség kiszáradás tünetei

Ez az, amin könnyem akár ettől a pillanattól megváltoztathat az életében - kezdje mindjárt ébredés után egy nagy pohár vízzel a napot!

A magyarok többsége tisztában van az ajánlott napi folyadékmennyiség mértékével, mégis a javasoltnál kevesebb folyadékot iszik.

Az ásványvíz továbbra is népszerű szomjoltó, a válaszadók közel fele pedig a termékek ásványianyag-tartalmára is figyelmet fordít. A szakértő szerint néhány egyszerű praktikával bárki könnyedén elérheti az ajánlott napi folyadékbevitel szintjét, ez csupán némi tudatosságot igényel.

Tudjuk, mégsem tesszük

A magyar lakosság folyadék- és ásványvízfogyasztással kapcsolatos szokásairól és ismereteiről készített felmérést[1] a Szentkirályi Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A kutatás szerint a válaszadók

 • 79 százaléka tudja, hogy a nőknek napi 2 liter,
 • a férfiaknak napi 2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott,
 • azonban legtöbben mégsem teljesítik ezt a minimum mennyiséget.
 • A 18-24 éves korosztály 41,8 százaléka saját bevallása szerint a javasoltnál kevesebbet iszik;
 • a 25-45 év közötti résztvevők 38,9 százaléka,
 • a 46-65 éves válaszadók 36,4 százaléka nyilatkozott hasonlóan.

A megfelelő hidratálás és ásványianyag-pótlás elengedhetetlenül fontos fizikai és mentális jóllétünk szempontjából, valamint hozzájárul a szervezet optimális működéséhez. A Szentkirályi Magyarországnál a kezdetektől küldetésünknek tekintjük, hogy minél többekkel megismertessük az ideális folyadékfogyasztás alapjait, ezzel pedig hozzájáruljunk az emberek egészséges életmódjának kialakításához és fenntartásához” – mondta van der Wildt Nikolett, a Szentkirályi Magyarország marketingvezetője.

A kutatásból az is kiderül, hogy az ásványvíz népszerű szomjoltó

A 25 és 45 év közötti válaszadók több mint kétharmada rendszeresen fogyaszt ilyen terméket.

 • A legtöbben munka közben (65,5 százalék),
 • vagy étkezéskor (50 százalék) isznak ásványvizet,
 • de a résztvevők több mint 30 százaléka ébredéshez vagy lefekvéshez kötődő ásványvízfogyasztásról is beszámolt.

A kiegyensúlyozott folyadékpótlás különösen fontos a forró nyári napokon

A folyadékvesztés okozta dehidratáció súlyos következményekhez vezethet. Az ásványvizek nem csak nyáron jelentenek ideális megoldást a megfelelő hidratáció szempontjából, hiszen optimális ásványianyag-tartalmukkal jól támogatják a szervezet működését.

A fogyasztók tudatosságáról árulkodik, hogy a válaszadók háromnegyede (77 százalék) szerint az ásványvizek szerepet játszanak az ásványianyag-szükséglet fedezésében, ezzel szemben csupán 47 százalékuk fordít figyelmet a termékek ásványianyag-tartalmára.

Tudatosság, az elegendő folyadékfogyasztás kulcsa

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint nem érdemes megvárni a szomjúság érzését, a nap során folyamatosan pótolni kell az elvesztett folyadékot.

"A tudatosság elengedhetetlen ahhoz, hogy az apró lépések minél előbb szokássá váljanak. Az elfogyasztott folyadék nyomon követésében segíthetnek a különböző kiszerelésű palackok, kulacsok, amelyekből egy fél literes változatot érdemes a táskába készíteni, így útközben is adott a folyamatos hidratáció lehetősége." – mondta a szakértő.

A nyári melegben még inkább szükség van az emelt folyadékbevitelre, az ásványvíz- és vízfogyasztás egyenletes elosztására. Napjainkban számos mobiltelefonra vagy okosórára fejlesztett applikáció is segíthet a 8-10 pohár folyadék elfogyasztásában: egy-egy emlékeztető beállításával könnyedén elérhető a napi kitűzött cél. A szakember szerint fontos figyelni arra, hogy a folyadékbevitel nagyobb része energiát nem tartalmazó forrásból származzon.

[1] A felmérést a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette 2022.02.06. és 2022.03.08. között 699 fős mintán. A felmérést nem reprezentatív, az adatfelvétel online kérdőíves megkérdezéssel zajlott.

Életveszélyes kiszáradás: ezek a dehidratáltság első tünetei

A szervezet sót és vizet veszít kiszáradáskor. A víz alapvető szükséglet a szervezet a vér- és nedvkeringés egyensúlyának fenntartásához, és a vérnyomás normális értéken tartásához egyaránt. A vízzel együtt elektrolitok is szükségesek, azaz sók, amelyek a sejtekben, a vérben és egyéb testfolyadékokban a normális só-vízháztartás egyensúlyát biztosítják.

A kiszáradás tünetei

A dehidratáció korai fázisában nincsen jellemző tünet vagy jel, esetleg az ajak kiszáradása, a szomjúságérzet. Egyéb tünetek az enyhébb dehidratáció: a bőr száraz és meleg, az illető szédül, a karokban, lábakban görcsös érzés lehet. A kiszáradás fokozódásával a tünetek is felerősödnek:

 • az arc kipirul,
 • gyorsabb pulzus,
 • a vizelet sötétsárga (koncentrált),
 • kevesebb vizelet ürül,
 • a szemek besüppedtek,
 • babákon besüpped a kutacs a fejtetőn,
 • a megcsippentett bőr elveszti rugalmasságát, lassan tér vissza az eredeti helyzetébe,
 • irritabilitás, álmosság,
 • szokatlan, irracionális viselkedés
 • síráskor nincs könnyezés

Ha látjuk, hogy (főleg) egy gyermek, kamasz a szabadban a nagy melegben, forróságban furcsán kezd viselkedni, hány, elgyengül, azonnal vigyük árnyékba, vagy ha lehet zártabb épületbe. Kínáljuk vízzel, és próbáljuk lehűteni langyos zuhannyal, lemosással. Ha a tünetek romlanak, vagy egy óra után is fennállnak, azonnal keressünk orvosi segítéget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Naponta hány pohár vizet kellene inni? Itt a válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kánikula

Forrás: EgészségKalauz