Ezeket látta már?

Számos oka van a hajvesztésnek

2016.12.28. Módosítva: 2017.01.02.

A szép, ápolt haj hozzátartozik a jó megjelenéshez. Ezért szinte mindenkit érzékenyen érint, ha hullik a haja. mit nevezünk kóros hajhullásnak és mit lehet tenni, ha gyérül a hajunk, azaz kopaszodunk?

A hajszálak növekedése ciklikus, természetes hogy nő és hullik. Mint ahogy bőrünk hámsejtjei is elhalnak és lehámlanak, úgy hajszálaink is cserélődnek. Naponta akár 100 hajszálunk is kihullik a több millióból. Kórosnak nevezzük, ha ennél sokkal többet vesztünk. A tenyerünk és talpunk kivételével az egész testünket szőr borítja, még ha nem is látszik. Az egyes testtájékokon az ideális szőr menynyisége kultúrafüggő. Jelenleg pl. Magyarországon a kopaszra borotvált fej a fiatal férfiak között divatos. Fontos, hogy aki követi a divatot, napsütésben hordjon sapkát, mert nem védi a fejbőrét a haja, és jelentősen megnövekszik a bőrrák veszélye idősebb korára – mondta dr. Remenyik Éva, a Bőrklinika igazgatója.

Férfias, nőies típusú, heges

A kihullott hajszálak mennyisége egyénenként változó. Függ az életkortól, a testi-lelki állapottól, esetleges betegségektől, gyógyszerhasználattól. Kopaszodásnak nevezzük, ha jelentősen, láthatóan megritkul a haj. Megkülönböztetünk foltos és diffúz (az egész hajas fejbőrön jelentkező) hajhullást. Az utóbbihoz tartozik a férfias (androgén) típusú, amely főleg a fejtetőn kifejezett). Emellett mindkét nemre jellemző lehet a heges hajhullás, ebben az esetben elpusztul a szőrtüsző és a helye hegesedik. Ez visszafordíthatatlan folyamat, ott nem nő ki újra a haj. Oka lehet pl. immunbetegség, fertőzés. Visszafordítható, ha nem halnak el a szőrtüszők, hanem megkisebbedve a fejbőrben maradnak. Főleg a nőkre jellemző a diffúz hajhullás, amely a fent említett okok mellett lehet még öröklött, és kialakulhat a kor előrehaladtával is. Utóbbi esetben a hormonális változások, az ösztrogén csökkenése az ok. Az egész hajas fejbőrön látható hajvesztés esetén tanácsos orvoshoz fordulni, s részletes kivizsgálással kideríteni az okot. Egyes esetekben, mint pl. szülés után, szinte természetes a hajhullás.

Gyulladás, bőrbetegség

A hajhullás orvosi vizsgálata során alkalmazható a tichogram. Kihúzunk 50 szál hajat, és a hajvég szerkezetéből következtetünk arra, hogy élő-e a szőrtüszője, vagy már elengedte a fejbőrt. De erre a haj egyszerű húzásos tesztje is alkalmas. A hajas fejbőrt nagyítóval is vizsgáljuk, gyulladást, illetve egyéb bőrbetegséget keresünk rajta. Ha gyulladást fedezünk fel, szövettani mintát veszünk a szőrtüszőből és megállapítjuk a betegség természetét. Trichoszkóppal mérhetjük a hajszálak vastagságát és a szőrtüszők sűrűségét. Utóbbi vizsgálat nem finanszírozott. Természetesen nagyon fontos kikérdezni a beteget korábbi betegségeiről, beszedett gyógyszereiről. A hajhullás eredetének megtalálása után igyekszünk felszámolni az okot, és hajnövekedést serkentő szereket is adhatunk. Gyorsan, látványosan, mindenki számára egyformán ható hajnövesztő szerrel nem rendelkezünk. Női típusú hajhullás esetén ha vitamin-, illetve ásványianyag-hiány okozta a hajvesztést, pótoljuk ezeket. Hatékony lehet a szteroid és a koffein.

Férfihormon-anyagcserezavar

A férfiak jelentős részére már fiatal korban jellemző a fejtetőn a hajritkulás, illetve a halántékon a két oldalt felfutó hajszél. Ez a típusú hajhullás lehet öröklött, amit a szőrtüszők saját férfihormon- anyagcseréjének zavara okoz. Ha más jellegű a hajvesztés, ugyanúgy tanácsos kivizsgálni a lehetséges okokat, mint a nőknél. Esetükben hatásosak a minoxidil vagy a finasterid hatóanyagú készítmények, utóbbihoz azonban Magyarországon nem lehet hozzáférni. A hajhullás kezelését érdemes fiatal korban elkezdeni, de jó tudni, hogy a szerek csak addig hatnak, amíg alkalmazzák őket. A hajkorona sűrítésére szóba jöhet még a hajátültetés is.

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum