Ezeket látta már?

Tavaszi tisztító méregtelenítés az ayurveda módszereivel

méregtelenítés, immunrendszer, tavasz, gyógynövények

A test sejtszinten kezdi érzékelni az évszakváltást, melynek hatására beindul a méregtelenítés folyamata is. Milyen indiai gyógymódokkal támogathatjuk az immunrendszert tavasszal?

A természet tavasszal új energiákat indít be nemcsak magában a természetben, hanem az emberi szervezetben is. Hagyományosan ez az időszak jelenti a megújulást, energiaraktáraink feltöltésének kezdetét.

Miért fontos a tavaszi méregtelenítés?

Immunrendszerünk működésének analógiájaként az ájurvédikus hagyomány az ún. „Biija és Bhumi” vagyis a „mag és föld” szimbólumait használja. Ennek értelmében a testünk a föld, míg a kórokozók a magoknak felelnek meg. Amikor szervezetünkben sok az ama (felhalmozódott méreganyag) és csekély mennyiségű ojas képződik, a kórokozók termékeny táptalajt fedeznek fel szervezetünkben. Ha viszont emésztésünk tüze erős és az ojas kerül túlsúlyba az ama-hoz képest, akkor ezek a káros magvak nem vernek gyökeret testünkben.

Az indiai ajurvédikus gyógyászat kiemelten fontosnak tartja az ún. ojas (ejtsd odzsasz), azaz az életnedv megfelelő állapotban tartását. Az ojas felelős az életerőért, az egészségért. Kiinduló helye a szív. A 7 alapvető szövet működését is az ojas támogatja. Az indiaiaknál fontos tehát az ojas serkentése: sok meditációval és a stressz csökkentésével. Az indiaiak számára a jóga a nagy klasszikus stresszcsökkentő és energiafelszabadító.

Mivel támogathatjuk az életerőt?

Az ojas fontos a szexuális erő szempontjából is. Ebből fakad, hogy a túlzásba vitt szex jelentősen csökkentheti az ojast. Az ajurvédikus gyógyászat szempontjából különböző típusba sorolt emberek számára eltérő mennyiségű szex optimális.

Vata típus számára a havi egy-két, pitta típusba tartozók számára három-négy, míg a kapha típus számára a havi négy-öt alkalom optimális. (Vata: szikár, alacsony, pita: arányos, átlagos felépítésű, kapha: erős, szívós emberek.)

Az Ojas szabad áramlásának 7 gátló tényezője van, melyek felborítják az Ojas működését és okoznak zavart működésében. Ezek:

· túlzott mértékű fizikai sérülés

· fokozott testi-anyagi veszteség

· túlterhelés

· fokozott haragvás

· fokozott keserűség

· túlzott gondolkodás, aggódás

· túlzott éhségérzet.

Az ojast növelő ételek között (többek között) a mandula, a tökmag, a szezámmag, az olívaolaj, a barna rizs, a mazsola, az őszibarack, az áfonya és a kakaó szerepelnek. Ezek közül minél több legyen az étrendben.

Mint ahogy az ojas-növelő fűszereket is bőségesen kell felhasználni és fogyasztani. Ezek a gyömbér, az édesgyökér, az álombogyó, a fürtös spárga gyökér és a koriander

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához