Ezeket látta már?

Macskája van? Kisebb az esélye az infarktusra és az elhízásra is!

Elhízás infarktus macska

Kutatók érdekes eredményekre jutottak, hogyan befolyásolhatja a macska az ember egészségét, testsúlyát.

Stresszkezelés macskával

A Cats Protection macskavédelmi jótékonysági szervezet által az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint azok az emberek, akik macskákkal vagy cicákkal töltik az idejüket, arról számoltak be, hogy nyugodtabbnak és kevésbé zaklatottnak érzik magukat. A felmérésben részt vevő macskatulajdonosok 87 százaléka úgy vélte, hogy a macskával való közös élet javítja általános közérzetét, 76 százalékuk pedig úgy érezte, hogy macskája sokkal jobban segít megbirkózni a mindennapi stresszel.

"Egy nyugodtan doromboló macskával üldögélni egy mozgalmas nap végén nyugtató masszázs a léleknek. Talán azért van ez így, mert a dorombolás általában a nyugalommal és a gyengéd kommunikációval társul, vagy talán azért, mert a rezgés frekvenciája olyan tartományban van, amely serkentheti a gyógyulást" - magyarázza Beth Skillings, a Cats Protection klinikai állatorvosa.

Macska: olvassa az emberek arckifejezését?

Valójában, bár sok macskáról azt gondolhatjuk, hogy távolságtartó, és hiányzik belőle az az empátia, amelyet általában a kutyákkal szoktak társítani, a macskák valójában dekódolják, ha gazdájuk rosszul érzi magát, és ennek megfelelően reagálnak.

Ezt sugallja egy tanulmány, amelyet az Animal Cognition című folyóiratban 2015-ben publikáltak. A szerzők, Moriah Galvan és Jennifer Vonk megállapították, hogy a házimacskák képesek olvasni az emberek arckifejezéséből, ami lehetővé teheti számukra, hogy ennek megfelelően reagáljanak.

Így befolyásolhatják a cicák a szív egészségét

Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a macskákkal együtt élő embereknél kisebb a szívroham kockázata. A meglepő és sokak által vitatott vizsgálati eredményt az Amerikai Szélütés Társaság (ASA) nemzetközi kongresszusán ismertette Adrian Quershi az ideggyógyászat professzora Minnesotában. Egészségügyi szempontból tíz éve figyelnek meg négyezernél több amerikait, akiknek életkora a vizsgálat kezdetén 30-75 év volt. A vizsgálat induláskor mindenki egészséges volt, senkinek semmiféle szív- és érbetegsége nem volt.

Az agyi érkatasztrófákkal foglalkozó legnagyobb nemzetközi tudományos találkozón Quershi bemutatta, hogy az otthonukban macskát nem cirógató családokhoz képest a cicatulajdonosok lényegesen ritkábban kaptak infarktust. A vizsgálat kezdetén csaknem kétezer résztvevőnek soha nem volt macskája, viszont 2435 személy mellett ott élt legalább egy cica is.

Egyesek szerint lehet, hogy ez egyszerűen azért van, mert a "macskatartók" természetüknél fogva nyugodtabbak és jobban kezelik a stresszt, de könnyen lehet a "macskabarát" esti dorombolásának van nyugtató hatása, amely végső soron hozzájárulhat a szív egészségének védelméhez.

Csökkentheti az asztma és az elhízás esélyét

Egy másik tanulmány azt állította, hogy azoknál a csecsemőknél, akik szőrös háziállatokkal, köztük macskákkal nőnek fel, kisebb valószínűséggel alakul ki allergia és elhízás. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az ilyen állatoknak élő csecsemőknél nagyobb volt két bélbaktérium - a Ruminococcus és az Oscillospira - populációja, amelyeknek a jelek szerint védő hatásuk van.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban tavaly közzétett kutatás szerint a macskákkal való korai érintkezés az asztma alacsonyabb kockázatával is összefügg a gyermekeknél. A szerzők szerint ez annak köszönhető, hogy a macskákkal való interakció hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek felszívódjon egy olyan típusú szialinsav, amely az emberi szervezetben természetes módon nem fordul elő, de úgy tűnik, hogy szabályozza a gyulladásos reakciókat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívinfarktus: ez a 3 tünet már hetekkel korábban segít felismerni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához