Futni kezdene? Ez a 7 orvosi tanács jól jöhet!

#futás #fájdalom #futók #légzés
2021.08.05.
Futni kezdene? Ez a 7 orvosi tanács jól jöhet!

Ha végre rászánta magát az életmódváltásra, és kocogással, futással kezdene bele az aktívabb életbe, olvassa el, mire érdemes különös gondot fordítani, hogy valóban hasznunára váljék a mozgás.

Óriási hiba, de sajnos jellemző, hogy egyéves futómúlttal már maratoni távot akarnak teljesíteni az emberek. Túlterhelik magukat, nincsenek reális, szakértő segítségével kijelölt céljaik

– mondja dr. Gógl Álmos, sportorvos.

1. Ellenőriztessük egészségi állapotunkat

Magyarországon még nincs elterjedt kultúrája a sportorvosi vizsgálatoknak, konzultációknak a hobbisportolók körében, pedig sok baleset, sérülés elkerülhető lenne, ha a kezdők is megkapnák a kellő tájékoztatást, mielőtt belevágnak a sportolásba. Ha egy mód van rá, nézessük át magunkat, hogy valóban a legideálisabb mozgásforma-e számunkra, felkészült-e rá a testünk, elbírják-e az ízületek a rájuk mért terhelést, erősek-e az izmaink, felkészült-e a szívünk a hirtelen megnőtt terhelésre?

2. Fokozatosan terheljük a szervezetet

Ha teljesen kezdőként vágna bele a futásba, fontos betartania a mértéket. A sportorvos szerint érdemes szakemberrel összerakni az edzéstervet, vagy online segítséget igénybe venni a tervezéshez. Javasolja, hogy kezdjünk 20-30 perces időtartammal, és inkább gyors tempójú gyaloglással, amibe rövid egy-két perces lassú futó szakaszokat lehet beiktatni, majd ezt érdemes fokozatosan emelni. Izom és ízületi lazaság nélkül folyamatosan ki vagyunk téve a sérülés lehetőségének a sportban. Kötött izmokkal nem lehet leírni az ízület teljes mozgáspályáját és ezért a véghelyzetekben a feszítő erő csúcsértéke miatt fokozottabb a sérülésveszély.

3. Ne hagyjuk ki a bemelegítést és a levezetést

Már az első alkalom előtt is nagyon fontos a bemelegítés és a könnyű nyújtás, ami öt-tíz percet vesz igénybe. Ugyanígy javasolt öt-tíz percet a levezetésre is szánni. A kezdőknél a fokozatosság betartása nagyon fontos, egyrészt a túlterhelés, másrészt a sérülések elkerülése miatt.

Tudta? Alvás közben izmaink akár 10 százalékkal is rövidebbek lehetnek, mint a normál nyugalmi hosszuk. Ahogy elkezdjük mozgatni őket, úgy nyerik vissza a normál hosszúságukat. Sportspecifikus bemelegítés közben izmaink további 10%-ot nyúlnak, ami akkor már összesen 20%-al hosszabb az alvási fázishoz képest.

4. Vegyünk igénybe hozzáértő segítséget

A futáshoz ma már óriási segítséget nyújtanak a futós applikációk, de még ennél is jobb, ha edzővel kezdünk neki a programnak. Kezdő futók legtöbbször nem tudják, mennyit, és milyen gyorsan fussanak. Gyakori hiba, hogy túl nagy iramban kezdenek, és túl sokat akarnak lefutni egyszerre. A fokozatosan növekvő terhelés elve alapszabály! Teljesen kezdők olyan tempót válasszanak, ahol még nem zihál a légzés, és ne szégyelljenek belesétálni a futásba. Az sem baj, ha az edzés fele sétával telik.

5. Húzzunk megfelelő cipőt

Ne fussunk régi, kitaposott, elöregedett cipőben, ez cipő nem tartja már úgy a lábunkat! A vadiúj cipő pedig könnyen feltöri a lábat, ezért hordjuk pár napig, sétálgassunk benne, mielőtt edzeni kezdenénk, hogy idomuljon lábfejünk egyedi alakjához! Ma már akár egy jobb cipőboltban is elérhető a járásanalízis, ami segít a tökéletes futócipő megtalálásában. Korántsem mindegy, hogy miben kezdünk el futni, a fő szempont a kényelem, és hogy a cipő megfelelően tartsa a lábat. Ha elkezd fájni a talpboltozat, vagy a sípcsont, azonnal meg kell állni pihenni, mert a fájdalomnak a rossz cipő is könnyen oka lehet.

6. Pihenjünk, ha fájdalmat érzünk

A futók körében láb és a lábszár fájdalma a leggyakoribb tünet, ilyen fájdalom jelentkezésekor a futást abba kell hagyni, pihentetni kell a fájdalmas végtagot, pihenőnapot érdemes beiktatni, és csak akkor szabad folytatni, ha a fájdalom elmúlt. A fájdalmas területnek általában jót tesz a masszázs, a jegelés és a felpolcolás. Amennyiben a fájdalom nem múlik, vagy újra jelentkezik terhelés hatására, érdemes orvoshoz fordulni.

7. Pótoljuk az elvesztett folyadékot

Folyadék és energiabevitel szempontjából amatőr futóknál a rövidebb távok esetén nincs szükség izotóniás italokra, energiaszeletekre egy egyórás futás esetén elegendő a folyadékot az edzés után vízbevitellel pótolni.

A mozgás előtt fél órával érdemes nem nagy mennyiségű vizet inni, utána pedig pótolni az elvesztett mennyiséget, enni viszont két órával a futás előtt nem javasolt. Ha nagyon éhesek vagyunk, szénhidrátban gazdag snack megengedett, de a fűszeres, zsíros ételek és a proteinszeletek, italok kerülendők.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu