Ezeket látta már?

Géntérkép - megrendelésre

2010.06.24. Módosítva: 2015.11.04.

Tízezer brit páciens teljes géntérképét készítik el. Tíz éven át tartó program kezdődött el a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS egyik kórházában, aminek során tízezer páciens teljes géntérképét készítik el - adta hírül hétfőn a brit közszolgálati médium, a BBC hírportálja (http://bbc.co.uk).

A londoni Royal Brompton Kórház illetékesei szerint a projekt lehetővé teszi majd, hogy az orvosok jobban megértsék a szívbetegségek hátterében lévő örökletes tényezőket. Az emberi genomban lévő 22 ezer gén egyénekre bontott meghatározása segítheti a személyre szabott gyógyítást.

Géntérkép - megrendelésre

Az emberi DNS-nek azt a részét, amely egy személy fehérjéket kódoló génjeinek összességét jelenti, exonnak nevezik. Bár a gének a teljes genomnak csupán nagyjából 1 százalékát teszik ki, itt tárolódik a testben lejátszódó folyamatokra vonatkozó információk túlnyomó része. A gének olyan szakaszai a DNS-molekulának, amelyek a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen vegyületek termelődését kódolják.

A Royal Brompton Kórházban - amely szív- és tüdőbetegségek kezelésére szakosodott - a következő tíz évben a programba bevont mind a tízezer páciens génjeit meghatározzák, szekvenálják. Mágneses rezonanciás felvételeket is készítenek majd valamennyi résztvevő szívéről, hogy működés közben is megfigyelhessék a szervet.

A kutatási programot a brit Egészségügyi Kutatások Nemzeti Intézete (NIHR) támogatja, az első négy évre 6 millió font (mintegy 2 milliárd forint) áll rendelkezésre.

Éppen tíz éve annak, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök és Tony Blair korábbi brit miniszterelnök a Fehér Házban, illetve a Downing Streeten párhuzamosan tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: elkészült az emberi genom leírásának első vázlata.

Világszerte húsz laboratórium vett részt a munkában, ám a cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársai végezték a szekvenálás nagyobb részét. Az akkor még 13 évig tartó genom-meghatározáshoz az intézetnek a mai készülékekkel és módszerekkel már 13 óra is elegendő.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához