Ezeket látta már?

Hölgyeknek: súlycsökkentő műtét: javulnak a bőr- és hajproblémák is

Jótékony hatással lehet a bőr- és hajproblémákra a súlycsökkentő műtét. A kórosan elhízott nőkön elvégzett súlycsökkentő műtétek a hormonális mellékhatások miatt jótékonyan befolyásolhatják a bőr- és hajproblémákat, illetve szabályozhatják a rendszertelen menstruációs ciklust.

"A kóros mértékű elhízás óriási problémának számít az Egyesült Államokban" - mondta Chandhana Paka, a Stanford Egyetem orvosi karának kutatója, a tanulmány szerzője. "A kutatás során azt szerettük volna megvizsgálni, hogy vajon a súlycsökkentő (bariatrikus) műtétek hatására vissza tud-e állni a teljesen kimaradt, vagy rendszeretlenné vált menstruáció a kórosan túlsúlyos nők esetében."

Hölgyeknek: súlycsökkentő műtét: javulnak a bőr- és hajproblémák is

Amikor a nők meghaladnak egy bizonyos testtömeg-indexet (BMI), akkor a hormonális változások, például a férfihormonok túltermelődése következtében néhány esetben menstruációs zavarok állhatnak elő, véli Paka, aki 2008 és 2009 folyamán készítette el tanulmányát a New York-i St. Luke – Roosevelt Kórházban.

A kísérlet során Stanford Egyetem kutatói összesen 126 nő adatait követték figyelemmel, akik súlycsökkentő és gyomorszűkítő műtéten estek át. A kutatásban résztvevő nők kora 18 és 49 év között volt. A nők átlagos testtömeg-indexe 46 volt, miközben az egészséges BMI normális esetben 18 és 24 között mozog. A műtétet megelőzően a nők 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen menstruál, 39 százalék rendszertelen menzeszről számolt be, míg 22 százaléknak egyáltalán nem volt menzesze.

12 hónappal a súlycsökkentő műtétet követően a nők átlagos testtömeg-indexe egészen 33-ra lecsökkent, és a korábban rendszertelen menstruációról beszámoló nők 99 százaléka egy évvel később rendszeresen menstruált, ráadásul a korábban egyáltalán nem menstruáló nők 82 százalékánál is rendszeressé vált a menzesz. A műtét előtt hajhullásra és különféle bőrproblémákra panaszkodó nők közül sokan egyértelmű pozitív változást tapasztaltak ezen a téren is, számolt be a tanulmány eredményeiről Dr. Paka.

A tanulmány részleteit az Amerikai Szülészeti és Nőgyászati Kollégium San Diegóban rendezett éves konferenciáján ismertették.

Forrás: Medipress