Ezeket látta már?

Így előzheti meg a hasi elhízást és a szívbetegségeket változókorban

klimax, változókor, menopauza hasi elhízás ellen

A menopauza idején nem mindegy, hogy hol jelentik meg a plusz kiló.

A legveszélyesebb az, ha a fölösleg hasi zsír formájában ölt testet, mert ekkor fokozott a szívbetegségek kockázata is.

Nem kötelező elhízni, ha eljön a változókor ideje!

Nem szükségszerű ugyan, de a változókorú nők jelentős része túlsúllyal, elhízással küzd. A változókorban a nők számára nagy kihívást jelent a testtömeg stabilan tartása, a hízás elkerülése. Abban az esetben is, ha egy nő könnyen megszabadul a súlyfeleslegétől, nem árt az odafigyelés a klimax éveiben, mert könnyen lehet, hogy a leadott tömeg hasi zsír formájában jelentkezik majd újra.

A menopauza szó a havi vérzés megszűntét jelenti, és annak az utolsó havi vérzésnek az időpontját takarja, amit egy éven belül már nem követ újabb. A fejlett országokban ez a nőknél átlagosan 53 éves korban következik be. Az ezt megelőző évtizedben már nem ritka a hízás.

A mindennapi tapasztalat ellenére a szakmai szervezetek, így például az Észak-Amerikai Menopauza Társaság nem tekintenek egyértelmű tényként arra, hogy a menopauza egyfajta elhízás kezdetét jelenti.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem szükségszerű az, hogy egy változókorban lévő nő – a hormonszintekben bekövetkező változásokat okolva – fokozatosan hízzon. Elfogadott tény ugyanakkor, hogy ez évek múltával az anyagcsere lassul, és egyre könnyebben ragadnak a kilók, és az izomtömeg csökkenni kezd. Igazolt az is, hogy az életmódbeli faktoroknak igen lényeges szerepe van abban, hogy mennyit mutat a mérleg.

Változókor: könnyen a hasra rakódik a fölösleg

Az USA-beli Mayo Clinic szakvéleménye az, hogy a menopauzát megelőző hormonális változások arra hajlamosítanak, hogy ha testsúlygyarapodás történik, akkor az elsősorban hasi zsír formájában jelenjen meg, ne pedig a csípőre vagy a combokra rakódott pluszként. Azaz, a változókorú nők könnyen szembesülhetnek azzal, hogy ha híznak, akkor egyre gyarapszik a hasi (abdominális) területen lerakódott zsírmennyiségük, és egyre tágabbra kell állítani az övüket.

A hasi elhízás a leginkább veszélyes

Miért van különös jelentősége annak, hogy a hasi területen jelenik meg a túlsúly, nem pedig például csípőtájon?

Úgy tűnik, hogy a hasi zsír a szívbetegségek fokozott rizikójának az indikátora. A Pittsburghi Egyetem szakembereinek korábbi kutatása alapján azoknál a nőknél, akiknél a menopauza táján jelentős a hasi hízás, fokozott a szívbetegségek kockázata. Minden 20 % mértékű gyarapodás a hasi zsírban, 2 %-os növekedést jelent az aortát bélelő fal vastagságában, ilyen módon növelve a szívbetegségek esélyét.

Megfigyelték azt is, hogy a testtömegindexben (BMI) bekövetkező növekedés, vagyis az általános elhízás nem jár olyan mértékű szív- és érrendszeri kockázattal, mint a hasi területre lokalizálódó elhízás.

A kutatást vezető Dr. Samar El Khoudary érthetően összegzi a lényeget:

Nem az a legfontosabb, hogy hány kilót cipel egy nő magán, hanem sokkal inkább az, hogy hol cipeli a felesleget.

Megelőzhető-e a változókori hasi elhízás?

Úgy tűnik, hogy a hasi zsírlerakódás mértékének a csökkentésében és a következményes szív- és érrendszeri kockázat redukálásában a fizikai aktivitás, a mozgás kulcsszerepet kap. A heti 150 perces mérsékelt aktivitású mozgás mindenki számára ajánlott.

Emellett, nem árt megszorítani a napi kalóriabevitelt. Egy 50 éves nő átlagosan 200 kalóriával kevesebbet igényel naponta, mint 30 vagy 40 éves korában.

Mit (t)együnk?

A jó tanácsok ismerősek lehetnek:

  • Figyelmet kell fordítani a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztására.
  • A zsír helyett javasolt olajat használni a konyhában, és vissza kell fogni az alkoholfogyasztást.
  • Nem árt átgondolni az édességek fogyasztását sem.

Az aerob mozgás vagy az erőnléti edzés segít?

Az eredmények szerint az aerob mozgásformák sikerrel csökkentik a zsigeri zsír, a májzsír és a májenzimek mennyiségét, valamint javítják a triglicerid- és az inzulin-szinteket is.

Az erőnléti edzés ezzel szemben bár növeli az izomtömeget és javítja az általános fizikai állapotot, nem csökkenti a káros zsír mennyiségét és nem javítja az inzulin és májenzim értékeket sem. Az aerob és az erőnléti edzés kombinációjával az aerob edzéshez hasonló eredményt érhetünk el.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen nyomokat hagyhat a klimax az arcbőrön?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#klimax

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához