Ezeket látta már?

Rossz hír a koffeinmentes kávét fogyasztóknak: rákot is okozhat?

Rossz hír a koffeinmentes kávét fogyasztóknak: rákot is okozhat

A koffeinmentes kávé remek alternatívának tűnik azok számára, akik el szeretnék kerülni a koffein fogyasztását. Szakértők szerint azonban nem árt óvatosnak lenni!

A kávéfogyasztók nagy része bár a hagyományos változatot fogyasztja, ám a koffeinmentes típus nagyszerű választás lehet azok számára, akik nagyobb energialöket nélküli szeretnék élvezni az ital ízét. Ezt főleg a magas vérnyomásban szenvedők, illetve a várandósok preferálják, de sokan vannak, akik ezt isszák a késő délutáni, esti órákban, hogy ne zavarja majd meg a koffein az éjszakai alvásukat.

Hogyan lesz koffeinmentes a kávé?

A hagyományos kávéhoz hasonlóan a koffeinmentes kávét is zöld, pörköletlen babból állítják elő. A koffein feloldásához és eltávolításához a kávébabot felmelegítik és különböző módszerekkel kivonják a bennük megtalálható koffeint (ehhez például az ún. oldószeres eljárást, svájci vizes eljárást, CO2-eljárást használják). A leggyakrabban használt oldószerek a koffein eltávolításához az etil-acetát és a metilén-klorid (ezt a klasszikus európai koffeinmentesítési módszernél alkalmazzák).

A folyamat után a babot megmossák, párolják és nagyon magas hőmérsékleten megpörkölik. Ezáltal megszabadul a koffeinmentesítéshez használt folyadék egészétől (vagyis majdnem egészétől). Az eljárás következtében a koffein körülbelül 97%-a eltávolításra kerül.

Nem olyan biztonságos, mint az hiszik

Egy korábbi, nagy kiterjedésű tanulmányban azt találták (amelyhez az Egyesült Királyság Biobank adatait használták), hogy napi 3 csésze bármilyen kávé elfogyasztása 12%-kal csökkenti az általános halálozást. Ez ugyanúgy igaz volt az instant, az őrölt, és a koffeinmentes kávéra is. Ám előkerült egy nagy probléma.

Egyes egészségügyi érdekvédő csoportok petíciót nyújtottak be az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA), hogy tiltsák be a koffeinmentesítési folyamatban általánosan használt, rákot okozó vegyszert – írja a CNN .

A kérdéses anyag a metilén-klorid, melyet nem csak koffeinmentesítésre használnak, hanem a festékeltávolításra, valamint a fémek zsírtalanítására és tisztítására is. A színtelen folyadék károsíthatja a szemet, a bőrt, a májat, a szívet, sőt, rákot is okozhat!

Negatív hatásaival már egy jó ideje tisztában vannak: a metilén-klorid már régóta ismert rákkeltő anyag, amelyet már az Egészségügyi Világszervezet is annak minősített.

Az FDA tavaly decemberében nyilvántartásba vette a vegyülettel kapcsolatos petíciókat és idén márciusig fogadta az azzal kapcsolatos észrevételeket.

Szakértők szerint amellett, hogy rákkeltő, a metilén-klorid egyéb egészségügyi ártalmakat is okozhat: például májtoxicitást, nagyobb expozíció esetén pedig neurológiai hatásokat, sőt, bizonyos esetekben halált is.

Az FDA jelenlegi álláspontja, hogy a metilén-klorid maradványai nem haladhatják meg a 10 ppm-t (0,001%) a koffeinmentes pörkölt kávéban és az instant kávéban.

A petíciót benyújtók ezzel sincsenek megelégedve, ugyanis -bár a kérdéses anyag szintje általában alacsony- ám teljesen szükségtelen a használata, mivel sokkal biztonságosabb eljárások is rendelkezésre állnak a kávé koffeinmentesítésére, melyeket aktívan használnak is, csak ritkábban – ugyanis ezek megdrágítják a koffeinmentesítés folyamatát.

Az FDA jelenleg vizsgálja a petíciókat és azt közölték, hogy addig nem kommentálja azokat, amíg azok elbírálás alatt állnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Naponta 2-3 csésze kávé - így hathat a szívére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kávé

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához