Ezeket látta már?

Foci: a gyakori fejelés ártalmas lehet?

foci, fejelés, agy, memóriazavar

Egy tanulmány szerint a gyakran fejelő focisták nagyobb eséllyel szembesülhetnek memóriazavarral.

A Radiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a labdába gyakran fejelő focistákon az agyi fehérállomány eltérései hosszú távra ható fejsérülést okozhatnak. Ezen túl e sportolók nagyobb eséllyel szembesülnek memória- és gondolkodási zavarokkal karrierjük során.

A kutatók szerint a fejelés következtében minden agyterület érintetté válik. "Azért tanulmányoztuk a futballt, mert ez a világ legnépszerűbb sportága. A focit széleskörűen játsszák fiatalok és idősebbek is egyaránt és sajnos aggasztó, hogy a fejelés – az egyik fő alkotóelem – akár agyi sérüléshez is vezethet."- mondja Dr. Michael L. Lipton, az amerikai Einstein's Gruss Magnetic Resonance Research Center igazgatója.

Így hat a fejelés az agyra

A játékosok nagyjából 6-12-szer avatkoznak játékba a fejük használatával egy mérkőzés alatt. Ezek a labdák akár elérhetik a 80 km/h sebességet is. Egy edzés idején a fejelések száma gyakran eléri a 30-at. Egyetlen fejelésnek valószínűleg nincsen agykárosító hatása, de a kutatók szerint az ismétlődő fejeseknek már jelentős hatása lehet az agyban futó idegpályákra.

"Az ismétlődő fejelések gyakorisága idővel az agysejtek degenerációjához vezet"- említi Lipton. A fejelések következében létrejött lehetséges agyi sérülések vizsgálatára a kutatók a az ún. diffúziós tenzor képalkotó eljárást vették igénybe, mely az MRI-alapú képalkotás egyik típusa.

Memóriaromláshoz és koncentrációs problémákhoz vezethet

37 amatőr felnőtt (31 év körüli) futballistát vizsgáltak, akik gyermekkoruk óta fociztak. A játékosokat a fejelés gyakorisága alapján kategorizálták, ezután hasonlították össze a leggyakrabban fejelők DTI agyi képeit a többi játékosokéval. Minden résztvevő elvégzett egy kognitív tesztet is. A DTI megmutatja a vízmolekulák mozgását az axonokon (idegrostok, amik felépítik az agy fehérállományát) belül és mentén. A szokatlanul alacsony értékű frakcionális anizotrópia a fehérállományon belül az idegrostok károsodását, kognitív gyengülést és traumás agyi sérülést jelenthet.

Gondolkodási zavar, memóriaromlás? Ilyen tüneteknél forduljon orvoshoz - olvasson tovább!

Az évente több mint 1800-szor labdába fejelő játékosok esetén nagyobb valószínűséggel idézhet elő memóriaromlást a fejelés. A visszatérő fejsérülés az atléták körében rendkívül ismert és aggasztó probléma. Ez a sérülés az atlétáknál először koncentrációzavarban, majd fokozottabb agresszióban végül pszichés betegség kialakulásában mutatkozik meg.

Forrás: MedicalNewsToday