Ezeket látta már?

Ezért legyen rendes, és söpörje fel a havat a szomszéd előtt is!

hólapátolás kardio edzés szívnek

A hólapátolás is kiváló kardio edzés!

A házimunkák alakformáló ereje jelentősebb, mint gondolnánk: a hólapátolás például kiváló a szívnek. A padló felmosásával egy óra alatt 238 kcal-t égetünk el. Ha állva végezzük, a mély söpréssel járó nyújtó mozdulattal pedig egy tábla csokoládényi kalóriát is elégethetünk. Ha egy órát nem is számolunk rá, de a hólapátolás is hasonló eredménnyel járhat, persze ez nagyban függ a járdaszakasz hosszától is.

Jó levegőn és megfelelő ruházatban ez egy egészséges, kardió jellegű mozgás forma is lehet, amellyel egy átlagos testalkatú férfi, egy óra alatt akár 400-500 kalóriát is elégethet - bár a hólapátolás nemcsak férfiügy. Fiatalok, idősek, nők és férfiak egyaránt végezhetik.

Ennyi kalóriát égethet el házimunkával

  • Egy 30 perces porszívózás mintegy 150 kcal-t éget el
  • 10 perces mosogatással pedig 20 kilokalória
  • 1 órás vasalással 130 kcal-tól szabadulhatunk meg, és a karizmokat is edzi
  • 280 kcal-t (kb. egy szál kolbásznyi mennyiség) égethetünk el 45 perces bútortologatással
  • 20 perces gereblyézés, kocsimosás vagy fűnyírás 100 kilokalóriát éget el. 

Attól persze, hogy naponta nyolcszor felmosunk, nem leszünk izmosak. Maximum az adott, éppen dolgozó izom ereje lesz jobb, ha hozzászokik a nagyobb igénybevételhez.

3 könnyű edzés tipp az ünnepek alatti időszakra

Az ünnepek előtt a lelki egynsőlyunk miatt, utána pedig a felszabault szabadidalatt is számos lehetőség adódik a sétára.

1. Sétáljon minden nap

Tökéletes egy kellemes séta a rokonokkal a nehéz ebéd után, de a reggeli vagy esti séta egyedül is kellemes feltöltődést jelent. Ráadásul ha házi kedvencünk van, már-már kötelező a séta, persze ez általában több, mint 15 perc. A gyaloglás apróságnak tűnik, ám már napi 15 perccel remekül szinten tarthatja az izmait az ünnepek alatt is, amíg minden vissza nem tér a szokásos kerékvágásba.

2. Edzés otthon

Nincs kedve, lehetősége kimozdulni? Töltsön le a netről 15 perces edzéseket. Tökéletes napindító lehet. Ne feledkezzen meg a bemelegítésről és a nyújtásról, hiszen merev ízületekkel egészségtelen sportolni, és a sérüléseket is elkerülheti vele. Érdemes még az ünnepek előtt kiválasztani a kedvenc videóit, amiket majd elővehet.

3. Menjen ki a kertbe!

Aki kertes házban él, tudja, a kert mindig tartogat munkát. Állandóan van mit csinálni és sosincs semmi teljesen készen - csak néha nehéz felállni, és megfogni a munka végét. Éppen ezért még ha a hólapátolás csak a havazós napokra is marad, nézzen szét a ház körül, biztosan talál a kertben 15-30 perces elfoglaltságot, ami egy kis mozgással is felér.

Ha viszont szívbeteg, se hólapát, se szívlapát+

Az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő emberek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára, a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

Hideg időben gyakoribb a szívinfarktus, ezért ezekre a jelekre nagyon figyeljen oda

Sajnos ebben az időszakban megnövekszik a hirtelen szívhalál esélye, illetve megnő a szívinfarktusok száma is. Arról kérdeztük, Dr. Vaskó Pétert, a Budai KardioKözpont kardiológusát, hogy miért jelent problémát a hideg idő, és milyen figyelmeztető jeleket kell komolyan venni annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos szív- és érrendszeri károsodásokat.

Miért jelent veszélyt a hideg idő a szívbetegekre nézve?

Kutatások kiderítették, illetve orvosi tapasztalatok is igazolják, hogy a hideg hónapokban növekszik a szívinfarktusok száma, illetve a hirtelen szívhalál esélye. Mivel az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az ereink – köztük a szív artériái is –, ennek következtében csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa. Ha valakinek beteg a szíve, ez már megterhelő lehet számára.

A következmény sajnos, a görcskészség növekedése miatti szorító mellkasi fájdalom, (angina pectoris), a trombózishajlam fokozódása, a hirtelen szívhalál, és a szívizomelhalással járó súlyos, életveszélyes állapot, a szívinfarktus kialakulása.

Mire érdemes télen fokozottan odafigyelnünk, ha szívproblémánk van?

  • Annak érdekében, hogy védjük a szívünk egészségét, érdemes néhány alapszabályt betartanunk:
  • Akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben. Főleg az idős embereknél kell erre odafigyelni, akik esetleg már nem észlelik a testhőmérsékletük csökkenését. Ilyenkor ugyanis reflexes úton szűkülnek az erek, amely anginás mellkasi fájdalmat provokálhat, esetleg szívinfarktus lehet a következménye
  • A szívbetegek hidegben ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást. Kerülni kell a megerőltető sportokat, de bízzuk másra a hólapátolást is
  • Ha a szabadban szeretnénk mozogni, inkább a könnyedebb mozgásformákat válasszuk, amely nem emeli meg a pulzusunkat. Megfelelő lehet egy könnyű séta, a lassú kocogás, vagy egy kellemes kirándulás

Ne késlekedjen! Ha ezeket a tüneteket érzékeli, azonnal hívjon mentőt!

A szívroham legjellemzőbb tünete, a mellkasi fájdalom, a szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, mely átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére. A fájdalom mellett teltségérzet is jelentkezhet. Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr a szívroham másik általános jele, ezen kívül légszomj, nagyfokú fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus, valamint az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. Ha ezeket a tüneteket érzi, rögtön hívja a mentőket! Ilyen esetben haladéktalanul kardiológiai centrumba kell menni, ahol megkezdik a keringés helyreállítását, az elzáródott szakaszon. Minél hamarabb történik meg ez a beavatkozás, annál nagyobb a túlélés esélye és a maradandó egészségkárosodás veszélyének az elkerülése.

Mit tehetünk a szívinfarktus megelőzéséért?

A legfontosabb, hogy időben felismerjük a figyelmeztető jeleket, és azonnal orvoshoz forduljunk. A kardiológiai vizsgálat során nyugalmi, illetve terheléses EKG vizsgálattal, Holter vizsgálattal (24 órás EKG), illetve szívultrahanggal figyelik szívünk állapotát, és monitorozzák a lehetséges elváltozásokat. A megfelelő diagnózis alapján állítja fel a kardiológus azt a terápiát, amellyel megelőzhetők a súlyos szív- és érrendszeri katasztrófák, illetve jelentősen javítható szívünk állapota.

„ Természetesen a rendszeres szűréseken kívül, kiemelendő a megfelelő életmód fontossága is a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében” – tudjuk meg az orvostól.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Néma trombózis: ezeket az apró jeleket vegye komolyan

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához