Ezeket látta már?

Az időseknek mennyit kellene mozognia? Itt a válasz!

idős, öreg, séta, mozgás

A kutatók azt vizsgálták, hogy idős korban mennyi mozgásra, beleértve a sétát is, van szüksége a szervezetnek.

A szöuli Indzse Egyetem kutatói szerint a rendszeres testmozgás, akár egy séta is, csaknem 40 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát 85 év felett. Az életkortól függetlenül egészségügyi szakértők minden felnőttnek azt javasolják, hogy hetente legalább 150 percet töltsenek mérsékelt vagy 75 percet erőteljes fizikai aktivitással. Csakhogy az ülve töltött idő aránya az életkor előrehaladtával inkább növekszik, és egyre jobban lecsökken a fizikai aktivitás – mutat rá a kutatás vezető szerzője, Mu Njun Dzsin. A kutatás eredményei alapján legalább heti egy óra mozgás mindenképpen ajánlott 85 éves kor felett, leegyszerűsítve ez napi legalább 10 percet jelent.

A rendszeres mozgás csökkenti a szívbetegség kockázatát

A kutatók a dél-koreai egészségbiztosító idős emberek adatait rögzítő adatbázisát használták fel. A vizsgálat 7047 85 éves vagy annál idősebb emberre terjedt ki, akik 2009 és 2014 között részt vettek egy országos egészségügyi szűrőprogramban. A 87 év átlagéletkorú csoport tagjai esetében azt firtatták, mennyi időt töltenek ráérősebb gyaloglással, mennyit erőteljesebb aktivitással, mint a gyorsabb gyaloglás vagy a biciklizés, és mennyit erős intenzitású mozgással, mint a futás.

A válaszokból kiderült, hogy a résztvevők több mint fele (57,5 százalék) még lassú sétát sem végzett napi gyakorisággal, 8,5 százalékuk sétált összesen legalább egy órát egy hét alatt; 12 százalékuk 1-2 óra közötti időtartamot töltött sétával, 8,7 százalékuk 2-3 órát és 13,3 százalékuk több mint 3 órát mozgott. A résztvevők egyhetede (14,7 százalék) fejtett ki közepes és csak 10,9 százalékuk erőteljes fizikai aktivitást. Mindössze 7,6 százalékuk tett eleget a kevésbé megerőltető és az intenzívebb mozgásokat is javasló ajánlásoknak. A programnak azon 2996 résztvevője közül, akik a heti rendszeres, lassabb mozgás előírásainak megfeleltek, mindössze egyharmad, 999 végzett emellett visszafogottabb vagy erőteljesebb fizikai aktivitást.

Kopaszodás ellen: az őssejtek segíthetnek? Olvasson tovább!

A kutatócsoport megvizsgálta a rendszeres séta, a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozások, a bármilyen okból való elhalálozások, valamint az intenzívebb mozgásformák végzése közötti összefüggéseket. Azt találták, hogy a rendszeres testmozgást nem végzőkhöz képest a heti legalább egy óra fizikai aktivitást végző időseknél 39 százalékkal volt kisebb a szív- és érrendszeri betegségek és 40 százalékkal a bármilyen ok miatti halálozás kockázata.

A lépésszám hatása az egészségre

Egy másik kutatás keretében Amanda Paluch epidemiológus és csapata egy több mint 2000, az Egyesült Államokban élő középkorú személy adatait vizsgálták meg. Megállapították, hogy a napi legalább 7000 lépés megtétele 50-70 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozás esélyét. Viszont arra nem kaptak választ, hogy szükség van-e ennél több lépésre vagy hasznos-e a gyorsabb tempó, ezért tovább vizsgálódtak.

A kutatók tanulmányukban 47 471 felnőtt egészségéről és lépésszámáról gyűjtöttek információkat Ázsiából, Ausztráliából, Európából és Észak-Amerikából. Megállapították, hogy a felnőttek azon 25 százalékának, akik naponta a legtöbb lépést teljesítették, 40-53 százalékkal kisebb volt az esélye az idő előtti elhalálozásra, mint a lépések számát tekintve az alsó 25 százalékba tartozóknak.

A 60 éves és idősebb felnőttek esetében napi 6000-8000 lépésnél csökkent legjobban a korai halálozás valószínűsége. A tanulmány megállapította, hogy a fiatalabbaknak is jót tenne, ha egy kicsit többet sétálnának, de nem volt bizonyíték arra, hogy feltétlenül tovább élnének, ha napi 8000-10 000 lépésnél többet sétálnának.

A mennyiség fontos

Ami a lépések arányát illeti, a tudóscsapat úgy találta, hogy a mennyiség az, ami igazán számít. "A legfontosabb tanulság, hogy sok bizonyíték utal arra, hogy a kicsit is több mozgás előnyös, különösen azok számára, akik nagyon keveset mozognak" - mondja Paluch, majd hozzátette, hogy más mozgásforma is jót tesz az egészségnek.

Hamar kifullad mozgás közben? Ez a betegség okozhatja - olvasson tovább!

Napi fél óra intenzív mozgás is hozzájárul az egészség megőrzéséhez, de ha másra nincsen is idő, érdemes legalább 6000-8000 lépést megtenni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához