Ezeket látta már?

Könnyen hőgutát kaphat sportolás közben

sport_3

A nyári hőségben sportolóknál jelentősen megnő az izomgörcs, a hőkimerülés, vagy a halált okozó hőguta kockázata. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban, ezek megelőzhetők - tanácsolja az egyesült államokbeli Georgiai Orvosi Kamara szakembere.

Hőártalmak akkor jelentkeznek, ha a szervezet nem tudja tovább hűteni magát, mondta el Tim McLane, az MCGHealth Sport Medicine Center okleveles trénere az intézmény sajtótájékoztatóján. Normál állapotban a szervezet a verejtékezés segítségével hűti magát. A hőség és a magas páratartalom viszont akadályozza a verejték-termelést, így megnő a hőártalmak kockázata, magyarázza.

Sportolás közben is fogyasszunk folyadékot! Sportolás közben is fogyasszunk folyadékot! Forrás: Medipress

McLane a következőket tanácsolja:

  • Figyelmeztessük az edzőt, ha meccs vagy edzés közben nem érezzük jól magunkat!

10-14 nap alatt, fokozatosan szoktassuk magunkat a hőségben való sportoláshoz!

  • Lenge, világos színű sportruházatot viseljünk!
  • Lehetőleg a kora reggeli és a késő esti órákban sportoljunk, amikor nincs túl nagy hőség. Ha a déli órákban edzünk, kerüljük a túlzott intenzitást, és iktassunk be hosszabb szüneteket!
  • Minél több időt töltsünk árnyékban!
  • Óvatosan a sótablettával! Bár a meleg okozta izomgörcsök megelőzésében segíthet, a hőártalmaktól nem véd.

Kövessük figyelemmel a hidratációnkat! Erre a legalkalmasabb módszer, ha megmérjük testsúlyunkat edzés előtt és után. A dehidratáció (kiszáradás), ami e betegségek fő kockázati tényezője, már 30 perces edzés után is kialakulhat, ha azt nagy melegben és magas páratartalom mellett végezzük. Folyamatosan kell inni, mert ha addig várunk, amíg szomjasak nem leszünk, az már késő lehet. Addigra testsúlyunk 2 százalékkal csökkenhet a verejtékezés következtében.

Diéta? Sport? Melyik legyen előbb? Kattintson és tudja meg!

Igyunk fél liter folyadékot edzés előtt egy órával, majd edzés alatt 10-20 percenként 2-3 decilitert, tanácsolja McLane. Edzés után pedig pótoljuk azt, amit a testmozgás során kiizzadtunk!

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához