Ezeket látta már?

Túrázni, kirándulni indul? Ezeket pakolja be a táskába!

kirándulás, sport, mozgás, kullancs

Még akkor is, ha rövidebb túrára indulunk, gondolnunk kell a kisebb-nagyobb balesetekre, kényelmetlenségekre. Készüljünk fel, és nem érhet meglepetés!

Megfelelő ruházatot viseljünk

Évszaktól függetlenül gondoskodnunk kell az öltözködésünkről. Pakoljunk hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, mert egyrészt véd a napsugárzástól, másrészt a kullancsok ellen is fontos védelmet nyújthat. Ezek mellett pedig éjszaka használható hálóruhaként a sátorban.

A kullancsok ellen is védekezzünk!

A kullancs- és szúnyogriasztó szerekkel már a kirándulás elején fújjuk be magunkat és a gyerekeket is. Fontos, hogy szembe ne kerüljenek! (Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken fordul meg, érdemes átgondolni az encephalitis elleni védőoltást is. Mivel azonban az oltás nem véd a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük.)

Gondoljunk a napsütésre is!

Egy könnyű fejkendő, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény is könnyen elfér az úti csomagban, sohasem tudhatjuk, mikor vezet az utunk a tűző napon. Ugyanígy hasznos lehet egy-egy esőkabát is, ha hirtelen elkapna bennünket egy kisebb zápor. Ráadásul könnyű és vékony, tehát kis helyen is elfér a táskánkban.

Töltsük meg a kulacsunkat!

Lehetőleg ne szénsavas, cukros italt igyunk, mert az felborítja a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőle. Legjobb a víz, az ásványvíz. Indulás előtt töltsük meg a kulacsunkat, dobhatunk bele jégkockákat is, hogy egy kicsit tovább maradjon hideg.

Vigyünk kényelmes cipőt!

Nagyon fontos a masszív, kényelmes, a lábat jól tartó, a göröngyös talajon is biztonságos járásra alkalmas lábbeli. Igen gyakori az alkalmatlan cipőben tett kirándulások után a vérhólyagokkal teli, dagadt láb megjelenése, amely hetekig problémát okozhat.

Mini elsősegély doboz

Az úti patikát nem szükséges túlzottan feltölteni egy rövidebb kirándulás alkalmával, mindenesetre jó, ha van nálunk ragtapasz, esetleg egy tiszta vászonkendő, amit akár kötésként, akár rögzítésként használni tudunk és esetleg sebkezelő gél, ami rögtön hűsíti a sebet és a gátolja a felülfertőződést is.

Ha hajlamosak vagyunk a fejgörcsre vagy más jellegű fájdalomra, vigyünk fájdalomcsillapítót is. Akinek krónikus betegsége van, amely alkalmanként rohamokkal jár, mint például az asztma, feltétlenül pakolja be a sürgősségi szereit is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához