Okos idegsejtek

#általános egészségügyi téma #diagnózis #idegrendszeri betegség #pszichológia
2010.07.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egyedülálló idegsejtek is képesek felismerni tárgyakat! Egy új kutatás alapján elmondható, hogy az idegsejt magában is képes egymástól eltérő tárgyak mint pl. sportautó és kutya felismerésére.

A kutatók sosem tudták igazán, hogy mennyire feladat specifikusak tudnak lenni az idegsejtek az emberi agyban. Minden idegsejt külön ’gondolkozik’ vagy képes néhány idegsejt észlelési közösséget alkotni.

Hogy ezt kiderítsék, tudósok vizsgálták a prefrontális lebenyt, az agy problémamegoldó és döntéshozó területét. Azt már korábbi vizsgálatok igazolták, hogy már egy idegsejt is képes emlékek tárolására, sőt az egyes sejtek ráhangolhatók bizonyos fogalmakra. Az önálló idegsejt tehát képes megkülönböztetni tárgyakat, mint kutya/macska, vagy sportautó/autó.

A kutatók legnagyobb meglepetésére azonban voltak olyan idegsejtek is, amelyek mindkét megkülönböztetés során aktívak voltak és képesek voltak többfajta tárgy azonosításra is. A kutatás során tehát arra a következtetésre jutottak, hogy az idegsejtek egy- vagy többfunkciós felismerési képességét az határozza meg, hogy mekkora agyi kapacitásra van szüksége adott feladat ellátására. A többfunkciós feladatmegoldó képesség segítségével az agy újrahasznosíthatja idegsejtjeit, akár különböző feladatok megoldása során.

Ezen lehetőség nélkül agyunk tárolási kapacitásának hamar a végére érne. Ezek az eredmények segíthetnek megérteni olyan rendellenességeket is, mint pl. az autizmus és a skizofrénia, amelyekben az agyat elárasztják a különböző információk ez egyedi stimuláció során.

A kutatás során ugyan megválaszolatlan maradt a kérdés, vajon általánosító, vagy specifikus feladatmegoldóak a prefrontális lebeny idegsejtjei, de megoldást adott arra, hogyan kódolhatnak az idegsejtek egymástól független kategóriákat.

Forrás: Medipress