Ezeket látta már?

Mikor és milyen oltást adassunk be macskánknak?

oltás macska állatorvos fertőző betegségek

Az állatok védőoltásokkal védhetők meg a fertőző betegségek ellen, így az oltások megfelelő alkalmazása elengedhetetlenül fontos.

Az oltások segítségével aktiváljuk és erősítjük a szervezet immunrendszerét, hogy egy későbbi, valós fertőzés esetén hatékonyan reagálhasson és gyorsabban legyőzhesse a betegséget.

Milyen oltásra van szüksége macskájának?

Már 6 hetes kortól elkezdhető az első macska védőoltás beadása. A legjobb gyakorlat az, ha 6-8 hetes kortól a macska minden szükséges oltást időben megkap. A macskák kombinált védőoltást kapnak, amelyet a teljes védelem érdekében ismételni kell.

A macskák által terjesztett fertőző betegségek elterjedtek, ezért kiemelten fontos az ilyen típusú betegségek megelőzése. Gyakran előfordul, hogy ha már megbetegszik, a gyógykezelés már nem elegendő, vagy csak nagy költségek árán enyhíthetők a tünetek.

Ezek a szükséges oltások macskáknak

 • 6-8 hetes korában: kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző orr- és légcsőgyulladás, macskanátha),
 • 8-10 hetes korában (az előző oltást követően 2 héttel): ismétlő oltás,
 • 16 hetes kortól szükség esetén: fertőző hashártyagyulladás és bőrgomba elleni védőoltások. A macska az utolsó oltás után 10-14 nappal már teljes védettséget élvez. Az oltások évenkénti ismétlése szükséges a védettség fenntartásához.

Kijáró macskák részére ezek az oltások javasoltak

 • 6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),
 • 8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlésével egy időben az első veszettség oltás
 • 10-12 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia elleni első oltás,
 • 12-14 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia elleni oltás ismétlése.

A védőoltásoknak vannak mellékhatásai?

Az oltási reakciók ritkák és általában enyhe lefolyásúak, azonban azok elmaradása igen súlyos következményekkel járhat. Ajánlott előre tájékoztatni az állatorvost abban az esetben, ha korábban súlyos tüneteket tapasztaltunk egy-egy oltás esetén, ebben az esetben más oltóanyag használatával vagy a védőoltás beadásával egy időben végzett megelőző kezeléssel a mellékhatás kockázata csökkenthető. A mellékhatások általában a védőoltás beadása után néhány órán belül kezdődnek (esetleg néhány napon belül) és legfeljebb néhány napig tartanak.

A leggyakrabban tapasztalt tünetek

 • duzzanat,
 • viszketés, érzékenység a vakcina beadásának helyén,
 • a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata,
 • csökkent étvágy és aktivitás,
 • enyhe láz.

Az oltási reakciók általában ritkák és enyhék, azonban az oltás elmulasztása súlyos következményekkel járhat. Ha korábban súlyos tüneteket tapasztalt, érdemes erről tájékoztatni az állatorvost, hogy megfelelő intézkedéseket tehessenek. Fontos azonnal kezelni minden mellékhatást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nagy bajt okoz vele, ha ezt a vitamint túladagolja a macskájánál!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macska

Forrás: Budai Állatorvos
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához