Ezeket látta már?

Mit tegyek, ha retteg a kutyám az állatorvostól?

kutya, állatorvosi vizsgálat, temperamentum, alkalmazkodóképesség

Sok kutya retteg az állatorvosi vizsgálóban, s ilyenkor az őrjöngés mértékével egyenes arányosan növekszik a gazdi türelmetlensége is.

Amikor a kutya beteg és fájdalma van, biztosra vehetjük, hogy a szokásaitól függetlenül is nyűgösebb, elutasítóbb lesz - pláne, ha orvoshoz kell vele menni. A probléma kezelésének első fázisa, hogy otthoni környezetben jóelőre gyakoroljunk, edzünk egy esetleges rendelőben történő kezelésre.

  • Szoktassuk hozzá kedvencünket, hogy megnézzük a fogait, füleit, szemeit, az oldalára fektetjük, vagy feltesszük egy asztalra.
  • Kutyusunk bennünk bízik meg a legjobban, így velünk lehet a legsikeresebb.
  • Minden ügyesen teljesített feladatért kapja meg a jutalmát a kedvenc játéka, vagy jutalomfalatja formájában.
  • Ha már nekünk hagyja magát, kérjük meg egy ismerősünket, hogy ő is gyakorolja végig kedvencükkel a feladatokat. A gazdi mindig legyen jelen ilyenkor is, és segítse a folyamatot. A legtöbb esetben a rendelőben is ez történik: segítséget nyújt a vizsgálat alatt a gazdi az orvosnak.
  • Természetesen a rendelőt sem kerülhetjük el, így ha a fenti feladatokat már ügyesen teljesíti, a következő próba, hogy elvisszük egy vizsgálatra.

6 kutyafajta, ami jobban tűri az orvosi vizsgálatot

A Heritage Animal Hospital készített egy humoros videót, hogyan viselkednek bizonyos fajták az állatorvosi rendelőben, és mi is összegyűjtöttünk 6 kutyafajtát, amelyek természetüknél fogva nyugodtak és viszonylag könnyen kezelik a stresszes helyzeteket is.

1. Labrador retriever

A labrador retriever híres a nyugodt temperamentumáról és alkalmazkodóképességéről, olyan tulajdonságairól, amelyek jól jönnek az állatorvosi látogatások során. Okosak, jól tudnak együttműködni és könnyen kiképezhetők. Barátságos természetük révén nyugodtak maradnak az állatorvosi vizsgálatok alkalmával is.

2. Golden retriever

A labradorhoz hasonlóan a golden retrieverek is barátságos, türelmes és szelíd viselkedésükről ismertek. Szeretik az embereket és bíznak bennünk – így az állatorvosokban is – ezért általában jól viselkednek az rendelői látogatások során.

3. Border Collie

Rendkívül intelligens kutyák és gazdáik kedvében akarnak járni a Border Collie-k, őket is gyakran említik az állatorvosnál jól viselkedő kutyák között. Ezt a fajtát könnyű kiképezni, gyorsan megtanulja, mit várnak el tőle, még olyan stresszes helyzetekben is, mint az állatorvosi látogatás.

4. Bichon Frise

Kicsi mérete ellenére barátságos és toleráns természetéről ismert. Általában könnyen kezelhető, így biztosan nem lesz gondunk vele az állatorvosi vizsgálatoknál sem.

5. Shetlandi juhászkutya

A shetlandi juhászkutya vagy más néven "sheltie" intelligens fajta, jól tolerálja a nehezebb helyzeteket is. Gazdájukhoz való erős kötődésük, valamint a velük született megfelelni vágyásuk lehetővé teszi, hogy viszonylag nyugodtan kezeljék az állatorvosi látogatásokat.

6. Uszkár

Bármilyen méretű uszkárunk is legyen – óriás, közép, törpe vagy toy – nem lesz gondunk vele az állatorvosi vizitek során. Intelligensek, könnyen taníthatóak, jól viselik az új helyzeteket és környezetet.

Fontos megjegyezni azonban, hogy bár ezek a fajták általában jobban viselkednek az állatorvosi látogatások során, az egyéni temperamentumuk illetve az esetleges rossz élményeik miatt a viselkedésük nagymértékben eltérhet az általunk leírtaktól. A kölyökkortól kezdett képzés és szocializáció jelentősen befolyásolhatja bármely kutya viselkedését az állatorvosnál. A pozitív megerősítés és a kondicionálás szintén segíthet a szorongás csökkentésében és a nyugodt viselkedés megtartásában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nyalogat minket a kutyánk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutyatartás

Forrás: NewsBreak
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához