Ezeket látta már?

A diéta ára: alaposan megfizet, aki ezeket az étrendeket követi

Ketogén diéta, keto diéta, paleó diéta, mediterrán diéta, vegán étrend

A magyar vásárlók hétről hétre magasabb árakkal szembesülnek a kasszáknál. Ketogén, paleó, mediterrán és vegán étrend - melyik irányzat a legdrágább jelenleg?

Népszerű étrendek, amitől a pénztárcánk biztosan soványabb lesz

A korábban olcsó alapélelmiszernek számító termékek mentek át a legnagyobb áremelkedésen, mint a kenyér, tejtermékek, tojás, zöldségek és gyümölcsök. Már korántsem akkora a különbség, ha teljes kiőrlésű, gluténmentes pékárut vesz az ember vagy fehér kenyeret, némely zöldséget már húsárban mérik a hentesek, és a növényi italok sem sokkal drágábbak már a friss tehéntejnél - írta meg a Pénzcentrum, amely arra válallkozott, hogy összehasonlít öt hazánkban népszerű diétás étrendet az alapanyagárak alapján.

1. Ketogén étrend

A keto vagy ketogén diéta nagyon hasonló az Atkins diétához. Maga a diéta a magas zsír- és alacsony szénhidrátfogyasztáson alapul: működési elve, hogy a szénhidrátok megvonásával kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból jusson energiához.

Ketogén diéta - a kardiológus szerint veszélyes is lehet >>

A ketogén diéta alatt kerülni kell a szénhidrátokat, tehát a cukrot és a fehér lisztet, emellett a hüvelyeseket, a rizst, a tésztákat, de a gyümölcs és gyökérzöldség fogyasztást is vissza kell szorítani, vagy elhagyni. A zsírbevitel miatt javallott olajos magvakat, avokádót, olíva- és kókuszolajat fogyasztani.

Az avokádó ára nem nőtt számottevően, az olajos magvak viszont drágultak. A zsírosabb tejtermékek is jelentősen drágábbak lettek, az egyik fő tápanyagforrás, a tojás ára szintén felment. A diétát tehát 2022-ben nemcsak az olyan tételek drágítják meg, mint a libatepertő, vagy a ketopuding, hanem egy egyszerű tojásos lecsó is jóval többe kerül.

Ketogén étrend végeredmény: másfélszeres a drágulás

  • A ketogén diéta egy hétre mintegy 24 ezer forint kiadással jár - 2019-ben még 16 ezer forint volt lett volna ugyanez a bevásárlás.

2. Paleo étrend

A paleo vagy paleolit diéta étrendje megpróbálja reprodukálni a paleolitkori táplálkozást a mai viszonyok között, így evolúciós étrendnek is nevezik. A diéta aszerint zár ki egyes ételeket az étrendből, hogy hogyan fejlődött az emberi emésztőrendszer. Az irányzat célja a civilizációs betegségek (agyvérzés, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, stb.) elkerülése. Az étrend alapját a gyümölcsök, zöldségek, húsok és állati zsírok, a tojás, az olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír), gombák adják, de megengedhető kemény sajtok fogyasztása is.

Paleo diéta végeredmény: 55 százalékos drágulás

  • Ezek tükrében nem is csoda, hogy a paleo étrend a ketogén diétánál is jobban drágult. 2019-ben még 18 ezer forint volt egy heti étrendet, 2022-ben már 28 ezer forint - 55 százalékos a drágulás.

Ezért nem ajánlott a paleolit diéta inzulin-rezisztencia esetén >>

3. CH-csökkentett Norbi Update étrend

2019-ben a Norbi Update is az egyik legnépszerűbb diéták közé tartozott, így most 2022-ben is megvizsgálták, mennyivel kerül többe, mint akkor. A csökkentett szénhidrát diéta abból a szempontból egyedi, hogy akár egész hétre megrendelhetjük előre az általunk követett étrendbe illő fogásokat.

Update 2022 végeredmény

  • A korábbi árakkal nehéz összevetni, mert más volt még a menük felosztása. A nők igényeire tervezett heti menü 2019-ben 17465 forint volt, az életmódváltáshoz kialakított menü pedig 15365 forint volt. Hasonló menükategóriákat nézve a drágulás 30-40 százalékos. Nagyjából tehát akkora kiadást jelent, mint a ketogén diéta, csak ez házhoz is jön.

Káros fruktóz? Emésztési zavarokat okozhat a gyümölcscukor >>

4. Mediterrán étrend

Alapját a mediterrán konyha képezi, illetve a többszöri kis adagos étkezések. Így igazán nem is beszélhetünk javasolt és tiltott ételkategóriákról, hanem inkább minőségi, egészséges alapanyagokra való áttérésről. Az étrend szerves része a joghurt, a tejtermékek, a salátaöntetek, a tzatziki, ezenkívül fontos részét képezi a mediterrán diétának a gyümölcs, zöldség fogyasztás. A legfontosabb alapanyag természetesen a paradicsom. 2019-ben a paradicsom kilója 300 forint volt, jelenleg a KSH utolsó adatai alapján meghaladja az 1000 forintot az ár, de a tejtermék és más zöldségek, gyümölcsök is jelentősen drágultak.

Mediterrán étrend végeredmény: 55 százalékos drágulás

  • A mediterrán étrend volt 2019-ben a legolcsóbb, egy heti étkezést mindössze 13 500 forintból ki lehetett hozni! 2022-ben azonban több mint a duplájára, 28 ezer forintra nőtt az egy heti bevásárlás ára.

5. Vegán étrend

A vegán étrend az állati eredetű ételek fogyasztásának elutasításán alapul. Így nemcsak a húsételeket száműzi, hanem az alapanyagok közül azokat is, amelyekhez állatok kizsákmányolásával jutunk: mint a tej, a tojás, vagy akár a méz is.

Ezek a termékek pedig 2019 óta jelentősen drágultak. Már nem sok a különbség a tejhelyettesítők és a tej közti árakban. 2019-ben egy liter friss tej nagyjából 250 forint volt, jelenleg a friss tej literje 347 mintegy forint. Akkor egy liter növényi tejhelyettesítő ital 700-800 forint volt, most szójaitalt kapunk 420, rizstejet 500 forint körül. A cukorhelyettesítők ára is mérséklődött, a liszt ára meg az egekben van, így már nem akkora anyagi áldozat búza helyett másfajta lisztet vásárolni.

Vegán étrend végeredmény: 55 százalékos drágulás

2019-ben kerekítve 20 ezer forint volt, 2022-ben pedig 26 ezer forint egy hétre a vegán bevásárlás. A drágulás 3 év alatt 30 százalék.

Vegán étrend: ezek a vitaminok maradnak ki leggyakrabban belőle >>

Forrás: Pénzcentrum