Ezeket látta már?

A teljes kiőrlésű gabona javítja az egészséget

Dietetika
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A Wake Forest Egyetem kutatói újabb bizonyítékot találtak arra, hogy sok teljes értékű gabonát tartalmazó étel fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szív- érrendszeri betegségek gyakoriságát.

A teljes kiőrlésű gabona javítja az egészséget

A Wake Forest Egyetem kutatói újabb bizonyítékot találtak arra, hogy sok teljes értékű gabonát tartalmazó étel fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szív- érrendszeri betegségek gyakoriságát.

390555-slice-of-rye-bread-d00000023e38755bc3e92

Forrás: EgészségKalauz


"Ha valaki napi átlagban 2,5 étkezéskor teljes értékű gabonát tartalmazó ételt fogyaszt szemben a 0,2 étkezésenként történő fogyasztással, akkor egyötödére csökkentette a szív- érrendszeri (cardiovascularis) betegségek kialakulási esélyét. Ez pedig azt mutatja, hogy meg kell dupláznunk azokat az alkalmakat, amikor ilyen ételt fogyasztunk." – fejtette ki Dr. Philip Mellen belgyógyász professzor, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók hét nagyobb, 1966 és 2006 áprilisa között végzett tanulmány eredményeit dolgozták fel, melyekben közel 285 ezer ember vett részt. A kutatók olyan összefüggéseket próbáltak felfedezni a vizsgálatok összehasonlításával, melyek esetleg a különálló vizsgálatokból nem derültek ki. Egy 1999 – 2000-ben végzett felmérés szerint az USA felnőtt lakosságának alig egytizede fogyasztott csak napi háromnál több alkalommal teljes értékű gabonát tartalmazó terméket, míg 42 százalékuk egyáltalán nem fogyasztott ilyen élelmiszert.

A gabonát akkor nevezhetjük teljes értékűnek, ha a korpa, a csíra és a mag is benne van. A korpa és a csíra gazdag növényi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Teljes értékű gabonát tartalmaz például a hántolatlan rizskészítmény, a pattogatott kukorica, teljes kiőrlésű búzalisztből és -rozslisztből készített ételek.

"Évekkel ezelőtt a tudósok azt feltételezték, hogy a krónikus megbetegedések magasabb aránya összefüggésbe hozható a nagyobb arányú finomított ételek fogyasztása. Azóta több vizsgálat is alátámasztotta ezt a hipotézist, különösen a teljes értékű gabonákkal kapcsolatban. A teljes értékű gabona fogyasztása csökkenti az elhízást, a cukorbetegség rizikóját, valamint a magas vérnyomást és a magas koleszterin szintet." – magyarázta Mellen professzor.

medipress.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés