Amikor gyomrunk bánja a boldog ünnepeket...

#diéta #életmód #emésztőrendszer betegségei #gyomorbetegségek
2010.12.15. Módosítva: 2016.12.08.

Amikor a gyomor bánja az ünnepeket... A rosszullét sokkal gyakoribb mellékhatása a téli ünnepnapoknak, mint a karácsonyfatűz. De mohóságunk áldozatává eshetünk, ha nem vigyázunk.

Nem is szükséges a köznyelv által "csordaszellemnek" nevezett effektus ahhoz, hogy a feldíszített örökzöldek körül összegyűlő családok tagjai versenyt egyenek bejgliből, ropogósra sült pulykából és halászléből. Hiszen elég rájuk nézni, és máris összefut a nyál az ember szájában a sok finomság láttán.

Gyomortáji másnaposság

Csakhogy nem kell sok hozzá, hogy emésztőrendszerünk megrészegüljön és aludni sem kell rá, hogy másnaposságot jelentsen. Ilyenkor az elfogyasztott pulykafalatok csatarendbe állnak a bejglikkel, felszívják magukat némi halászlével, majd megrohamozzák a jó közérzetet. Ezt az állapotot a fent emlegetett köznyelv különböző elnevezésekkel illeti, attól függően, hogy milyen frontokon dúl a csata: puffadás, gyomorsavtúltengés és epegörcs.

Banális puffadás?

A hétköznapi has-felfúvódás is probléma, főleg annak, aki átéli. A puffadást okozhatják bizonyos betegségek, pl: különböző allergiák vagy intoleranciák is, azonban ha csak karácsony táján tapasztalatunk súlyosabb tüneteket, akkor nem kell egyből rosszra gondolni.

Nyílván nincs mindenkinek arra ideje, hogy meleg kendőkkel borogassa a hasát, miközben otthon van végre az egész család.

Tehetünk másként is a kellemetlen telítettségérzet és a túlzott gáztermelés ellen. Amennyiben senki nem kívánja ünnepeket táján megtartóztatni magát a szénsavas italoktól, kávétól és egyes hírhedt puffasztó zöldségektől, akkor nekünk tették a boltok polcaira az ánizs teát, amely naponta egy csészével is eléri a kívánt hatást. Amikor a gyomor bánja a karácsonyt Segíti az emésztést, valamint szélhajtó és görcsoldó hatású, illetve az édesköményt, amely nem segíti, sokkal inkább meggátolja a puffadást.

Epés ünnepek

Főként nők számára jelent problémát, de férfiaknál is jelentkezhet epegörcs a téli nagy dínom-dánomok alatt. Ha komoly a baj, érdemes orvosnál érdeklődni, akkor is, ha elsősorban természetes anyagokat szeretnénk kipróbálni, és csak utána a gyógyszereket.

A legjobb a megelőzés, tehát aki tudja, hogy hajlamos rá, az figyeljen oda, hogy mit is eszik: kerülje az olyan "izgató szereket", mint a kávé, alkohol, és a zsiradékok közül is igyekezzen pl: hidegen sajtolt olajokat, vagy vajat és tejszínt fogyasztani.

Égető problémák

A gyomorsavtúltengés könnyen jelentkezhet túlfűszerezett, sült, édes és zsíros étkek fogyasztása esetén, bár ezt személye is válogatja. Viszont ismét a természet szolgáltatja a legjobb gyógymódokat. Ha nem akarunk gyógyszert bevenni, inkább nyúlunk orvosilag igazolt, de nem ismeretlen anyagokból összeállított szerekhez, akkor számunkra egyes növények jelenthetnek gyógyírt.

Ilyenek a fehér akác, a citromfű, fejes káposzta és a lándzsás útifű. Ezek mellett a hazánkban feltörő forrásvizek közül is vannak olyanok, amikkel segíthetünk gondjainkon. Ilyenek az alkalikus vizek, amikkel többek között Szécsény, Szolnok, Békés, Bükkszék termálfürdői rendelkeznek. Illetve a földes meszes vizek, mint a Császár-, Lukács-, vagy Rácz fürdői. Ajánlatos fogyasztásuk előtt azért kikérni orvosunk véleményét.

Forrás: Napidoktor