Ezeket látta már?

Antioxidánsok, szabadgyökök: Miket érdemes tudni róluk?

antioxidáns, szabagyök, táplálkozás, öregedés

Az antioxidánsok egyfajta védőpajzsként működnek a szabadgyökökkel szemben.

Mik is azok a szabadgyökök? Olyan ártalmas, instabil molekulák, molekularészek, melyek a szervezetünkben termelődnek, de a külvilágból is bejutnak oda. Károsító hatásuk, az oxidáció, leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. A felszabaduló szabadgyökök különböző anyagokhoz kapcsolódnak, azok hibás működését eredményezik, továbbá újabb szabadgyökök képződéséhez vezetnek, és így tovább, hacsak meg nem állítjuk ezt a folyamatot.

Miért fontosak az antioxidánsok?

Azt a folyamatot, amely megelőzi az oxidációt antioxidációnak, azokat a molekulákat pedig, amelyek a megelőzést végzik, antioxidánsoknak hívjuk. A szabadgyökök támadása, az oxidációs stressz az egyik fő oka lehet az öregedésnek és közel 200 fajta egészségkárosodásnak. Többek között az olyan betegségeknek, mint az érszűkületet okozó érelmeszesedés, egyéb szív- és érrendszeri, valamint különféle rákos megbetegedések, gyulladásos betegségek. Az antioxidánsok egyfajta védőpajzsként működnek a szabadgyökökkel szemben.

A szabadgyökök elleni védekezéssel csökkenthetjük a betegségek kialakulásának kockázatát, és lassíthatjuk szervezetünk természetes öregedését. Az oxidációs stressz az egyik legveszélyesebb "energiavámpír" ami veszélyezteti szervezetünket. A káros szabadgyökök a szervezetben is keletkeznek, de bejutnak élelmiszerekkel, belégzéssel környezetünkből is, valamint a bőrünkön keresztül.

Honnan tudhatjuk, hogy kevés szervezetünkben az antioxidáns?

Ez nem csak betegségek formájában jelentkezhet, hanem az alábbi tünetekkel is járhat:

  • folyamatos fáradtság
  • levertség
  • koncentrációcsökkenés
  • ingadozó kedélyállapot
  • általános állapotromlásban is érzékelhető.

A szabadgyökök hatása szemléletesen bemutatható egy egyszerű példával. Ha kettévágunk egy almát, akkor a gyümölcs húsa rövid idő alatt bebarnul, azaz oxidálódik, hiszen az alma oxigénnel találkozik. Abban az esetben azonban, ha az almát bekenjük friss citromlével, akkor az megőrzi eredeti színét és jóval később barnul meg. A citromban lévő anyagok, például a C-vitamin, - mint az egyik legismertebb antioxidáns - megvédi az almát az oxidációtól. A szervezetünk sejtjei is ilyen veszélynek vannak kitéve nap, mint nap.

A szervezetünk elvileg képes lehetne a káros szabadgyökök hatásait kiküszöbölni, egyensúlyban tartani, de a fokozódó környezeti ártalmakhoz szervezetünk védekező kapacitása egyre kevésbé tud alkalmazkodni. Ha a belső egyensúly felborul, az oxidáció felgyorsulhat, a sejtek és a szervezet öregedése is felgyorsulhat. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy többek között antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így étkezik, kisebb lehet az esélye a demenciára

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

antioxidáns

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához