Ezeket látta már?

Banánhéjliszt: ennyivel lehet egészségesebb a búzalisztnél

banán, liszt

Sütemények sütésekor érdemes keverni a búzaliszttel!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, ami a banánhéjliszt egészségügyi hatásait vizsgálata:

"Megjelent egy laboratóriumi tanulmány az ACS Food Science and Technology 07. 21-i számában, amely a banánhéjliszt bedolgozásának hatását értékelte a búzaliszttel készült sütemények táplálkozási és antioxidáns tulajdonságaira.

A sütiket úgy állították elő, hogy a szuperfinom búzaliszthez 7,5%-ban, 10%-ban, 12,5%-ban, illetve 15%-ban banánhéjlisztet kevertek és összehasonlították a banánliszt-mentes kontroll mintákkal.

Az eredmények statisztikailag jelentős különbséget mutattak a nedvesség-, a fehérje-, a nyerszsír- és a hamutartalomban

A legmagasabb nedvesség- és hamutartalmat a 15%-os banánhéjlisztet tartalmazó sütik, míg a legmagasabb fehérje- és nyers zsírtartalmat a kontroll sütikben mérték.

A sütemények keménysége jelentősen nőtt a banánhéjliszt arányának növekedésével, de a tárolás során csökkent.

Ezenkívül az antioxidáns tulajdonságok jelentősen megnövekedtek a banánhéjlisztes sütikben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a banánhéjliszttel dúsított sütik antioxidáns tulajdonságai fokozottabbak anélkül, hogy lényegesen megváltoztak volna a fizikai és táplálkozási tulajdonságaik."

Hivatkozás: Asima Shafi, Faizan Ahmad, Zahra H. Mohammad. Effect of the Addition of Banana Peel Flour on the Shelf Life and Antioxidant Properties of Cookies. ACS Food Science & Technology, 2022; DOI: 10.1021/acsfoodscitech.2c00159

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsfoodscitech.2c00159

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához