Így varázsolhatja egészségesebbé kedvenc őszi italait – dietetikusok adnak tippeket

Kezelés
2025. október 04. 12:24

Ősszel sokan kívánják a különleges fűszerezésű szezonális italokat. Sajnos azonban sokszor nem valami egészségesek.

Amint beköszönt az ősz, a frissítő italok helyett előtérbe kerülnek fahéjas, szegfűszeges, szerecsendiós és sütőtökös különlegességek, amelyek sokak számára az évszak szimbólumává váltak. A baj csak az, hogy ezek az italok nem mindig a legegészségesebbek, hiszen gyakran tele vannak cukorral, telített zsírral és fölösleges kalóriákkal.

De vajon le kell-e mondani róluk? A válasz: egyáltalán nem. Dietetikusok osztották meg kedvenc őszi kávés rendeléseit, amelyek között akadnak finom, mégis tudatosabb alternatívák a klasszikus sütőtökös lattéhoz képest.

Forró matcha latte zabtejjel

A zöld teából készült matcha nemcsak különleges, diós ízével varázsolja el fogyasztóját, hanem antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat. A zabtej pedig kíméletesebb a gyomorhoz, és kellemesen krémes textúrát ad az italnak.

Latte egy csipet fahéjjal

Roxana Ehsani sportdietetikus szerint a legegyszerűbb italok is ünnepibbé tehetők egy apró trükkel.

- Egy csipetnyi fahéj elég ahhoz, hogy őszi hangulatot kölcsönözzön a latténak – magyarázta. Ehsani előnyben részesíti a tehéntejet, mivel az minden esszenciális aminosavat tartalmaz, és olyan tápanyagokat is nyújt, amelyeket sok növényi alternatíva nélkülöz, például B12-vitamint vagy jódot.

Chai latte szójatejjel

A chai latte igazi fűszeres ölelés bögrében. Kristen Carli dietetikus bevallotta, hogy bár a cukortartalma nem kevés, mégis mértékkel szívesen fogyasztja. A szójatejben lévő fehérje tartalmasabbá teszi, és kiegyensúlyozza a fűszeres édességet.

Dupla eszpresszó zabtejjel

Ha valaki erőteljesebb ízélményre vágyik, akkor a dupla eszpresszó a megoldás. Brianna Wieser szakember szerint a zabtej édessége harmonizál a kávé intenzitásával, a tetejére szórt fahéj pedig igazi őszi karaktert ad neki. Emellett a zabtej csökkenti a telített zsírbevitelt, és sokaknál kíméli az emésztést.

Kevesebb szirup

Meggie Connelly dietetikus szerint nem kell teljesen lemondani a szirupokról, elég, ha okosan csökkentjük az adagokat. Ő például a szokásos négy pumpa helyett kettőt kér, egy kevés tejszínnel és fahéjjal kiegészítve. Így az ital ízletes marad, de a cukortartalma csökken.

Mi a helyezte az ősz klasszikus italával, a sütőtökös-fűszeres latte-val?

Az ősz egyik legnagyobb kedvence kétségkívül a sütőtökös latte, amely sokak számára már-már a szezon jelképévé vált. A gond csak az, hogy a hagyományos változat gyakran tele van hozzáadott cukorral, tejszínhabbal és kalóriával, így könnyen egy pohár desszertté válik. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondania róla. Ha a nagy méret helyett a kisebbet választja, máris mérsékli a bevitt kalóriát. Ugyanez igaz a szirup mennyiségére is: a fele adag épp elég ahhoz, hogy megmaradjon az ital karakteres íze, miközben kevésbé terheli a szervezetet. A tejszínhabot sokan hiányolnák, de nélküle a latte könnyebb és barátságosabb választás, a krémességet pedig remekül pótolja egy finom zabtej, amely a fűszerekkel együtt igazán harmonikus ízvilágot ad.

Birsalmasajt – így készítse el, hogy egészségesebb legyen
Figyelmébe ajánljuk

Birsalmasajt – így készítse el, hogy egészségesebb legyen

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: health.com
# táplálkozás# étkezés# ősz# őszi ital# egészséges ital

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk