Ezeket látta már?

Eper, málna, áfonya: hasznos lehet a rákmegelőzésben?

2013.01.30. Módosítva: 2016.05.12.

Kutatások szerint a "színes bogyós gyümölcsök" igen hasznosak a betegségek megelőzésében, még a rákmegelőzésben is lehet szerepük. Most először vizsgálták, hogy a magas színanyag-tartalmú bogyós gyümölcsök az emberi nyálban hogyan hatnak és milyen anyagok termelődnek a szájüregben.

Korai lenne megmondanunk, melyik a fenti gyümölcsök között a leghasznosabb. Az bizonyos, hogy az eper, a málna és az áfonyafélék egyik festékanyaga, az antocianin a szájüregben gyorsabban bomlik, mint a többi.

Eper, málna, áfonya: hasznos lehet a rákmegelőzésben?

Az Ohio State University kutatói szerint a szájüregi baktériumok bontják el a nyálban is előforduló festékeket. Kérdés, hogy e festékanyagok – vagy bomlástermékeik felelősek az egészségmegőrzésért?

Megnézték, hogy az eperből, málnából és áfonyafélékből származó antocianin festékek hogyan hatnak, ha emberi nyálhoz adják őket. A fekete áfonya, úgy tűnik. Megelőző hatású lehet szájüregi daganatok, nyelőcső- és vastagbéltumor esetén. Az eredmények állatkísérletekből származnak.

"Most még nem tudjuk megmondani, hogy melyik bogyós gyümölcs melyik típusú tumor esetén lehet megelőző hatású, ehhez további kutatások szükségesek" – említi Mark Failla, az ohioi egyetem táplálkozástani professzora.

"A fokozottabb zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát. Ha megértjük az antocianinok szervezetbeni sorsát és hatásait, közelebb kerülünk ahhoz, hogy diétás ajánlásokat tehessünk a lakosság számára." A tanulmány a Food Chemistry hasábjain jelent meg.

Hogy történt a vizsgálat?

14 egészséges önkéntes nyálát gyűjtötték reggeli fogmosás és reggelizés előtt. A kiválasztott bogyós gyümölcsök kivonatát adták e mintákhoz, és figyelték az antocianinok bomlását.

A megfigyelések szerint a szájüregi baktériumoknak kiemelt szerepük van a festékanyagok bontásában. A fő érdeklődés arra irányult, hogy a kedvező betegség-megelőző hatás vajon a festékanyag sajátsága, vagy a bomlásban lévő festék + a szájüregi baktériumok, vagy még az ehhez hozzájáruló bélbaktériumok együttes munkájának eredménye.

"Ha kiderül, hogy az antocianinok valóban egészségmegőrző hatásúak, felmerül a kérdés, hogy az élelmiszeripar hogyan tudná ezt alkalmazni. Most még ezt nem látjuk pontosan, de feltételezhető, hogy a lesznek ilyen törekvések."

A kutatás folytatódik: melyik (szájüregi) baktérium bontja az antocianinokat, és önkéntes jelentkezőkön (humán) vizsgálatokat végezni, nemcsak laboratóriumi körülmények között.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130128113819.htm

Forrás: sciencedaily.com