Ezeket látta már?

Ételmérgezés - a kezén át utaztatja a kórokozókat, ha ezeket nem tartja be

ételmérgezés, elkerül, sütés, főzés, konyha, tárolás

Ne csupán arra figyeljen, hogy jól süsse át a húst!

A kellemetlen tünetekkel, hányással, hasmenéssel, hasfájással járó ételmérgezést a legtöbb esetben néhány egyszerű higiéniás szabály betartásával könnyen elkerülhetjük!

A probléma évszaktól függetlenül bármikor felütheti a fejét, amivel jó néhány napra kivonhat minket a forgalomból. Ezt tegye, hogy megelőzze a bajt!

Mosson alaposan kezet

A különböző fertőző betegségek elleni küzdelem egyik legfontosabb lépése a gyakori, alapos kézmosás. Az ételmérgezés esetében sincs ez másként, hiszen a kezünkön könnyen megtapadhatnak a kórokozók, melyeket aztán „továbbutaztatunk” - többek között a szervezetünkbe is. Jól mossuk meg a kezünket szappannal, mielőtt főzni kezdenénk, miután nyers halat, húst, zöldségeket vagy tojást készítettünk, illetve, mosdóhasználat és orrfújás után.

Tárolja elkülönítve a nyers húst

A nyers hús tárolásánál, előkészítésénél ügyeljünk arra, hogy ne érintkezhessen más élelmiszerekkel (főként olyanokkal, melyeket azonnal elfogyasztunk, például zöldségekkel, gyümölcsökkel, kenyérrel). Használjunk külön vágódeszkát a húsok és a zöldségek, gyümölcsök előkészítéséhez, és használat után alaposan mossuk el a vágódeszkákat! A nyers húsokat tartsuk a hűtőszekrény alsó, zárható vagy fiókos részében, mert itt jóval kisebb az esélye annak, hogy más élelmiszert beszennyezzen. Tálalásnál ne használjuk ugyanazt a tányért, edényt, melyben a nyers hús vagy hal volt (vagy legalábbis alaposan mossuk el).

Tisztítsa meg jól a konyhai felületeket

A konyhapultról, vágódeszkáról is az ételekbe kerülhetnek a kórokozók, ezért ezek tisztaságára is ügyeljünk. Mossuk le ezeket ételkészítés előtt és után!

Cserélje gyakrabban a szivacsokat, konyharuhákat

A textil konyharuhák környezetkímélőbbek, mint az egyszer használatos törlők, de sajnos éppen emiatt nagyobb az esély arra, hogy beszennyeződnek és megtapadnak rajtuk a kórokozók (a nyirkos felület ráadásul nagyszerű táptalaj is lehet ezeknek). Cseréljük ezeket gyakrabban, mosás után pedig tegyük a napra száradni!

Alaposan főzze, süsse át az ételeket

A hő hatására a betegséget okozó mikrobák elpusztulnak, így rendkívül fontos, hogy alaposan átsüssük, átfőzzük őket, a belsejükben se maradjon nyers rész.

Tárolja helyesen a maradékokat

A megmaradt kész ételeket a lehető leggyorsabban hűtsük le, és jól zárható edényben tegyük a hűtőszekrénybe, esetleg fagyasszuk le. Minimális ideig hagyjuk az ételeket a konyhában, ebédlőben, mert a meleg környezetben gyorsan elszaporodhatnak a kórokozók. A maradékokat alaposan forrósítsuk át fogyasztás előtt! Ha fagyasztott terméket eszünk, kiolvadás után már ne fagyasszuk azt újra!

Mikor forduljon ételmérgezéssel orvoshoz?

Amennyiben mégis ágynak esik ételmérgezés miatt, a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást. Ha viszont a következőket tapasztalja, mindenképp forduljon szakemberhez:

  • igen súlyos tünetek lépnek fel.
  • még egy nap után sem marad bent a folyadék.
  • tünetek több mint 3 napig tartanak.
  • véres hányás
  • véres széklet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorinfluenza vagy ételmérgezés okozza a panaszait? Így tehet különbséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához