Ezeket látta már?

Sárgarépa, spenót, paradicsom: ezért egészségesebbek főzve

Dietetika
2023. október 14. 05:04
spenót, sárgarépa, főzés, vitamin

Általában az ételek vitamintartalma, fitonutriens tartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, de van néhány kivétel. Mutatjuk!

A zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. A legtöbb esetben szerint alapszabály, hogy a zöldség inkább nyersen, mint főzve jó, és az is, hogy minél feldolgozottabb a zöldség, élelmiszer, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Amy Keating, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet dietetikusa szerint ez a fajta megközelítés kivételekkel helytálló. Számos olyan tápanyag található megkötve ugyanis a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek felszabadulni, és tápanyagforrásként hasznosulni a szervezetben.

A sárgarépa és a karotinoidok

A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Megfőzve a karotinoidok molekulakoncentrációja 14%-kal emelkedik a Journal of Agricultural Food Chemistry tanulmánya szerint. Az Egyesült Államokban végzet tudományos kutatások azt látszanak igazolni, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél. Ez esetben is ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a retinánk működéséhez, hiányában a farkasvakság alakul ki, de szükséges a reprodukciós szervek működéséhez, vagy épp a csontképződéshez is.

A paradicsom és a likopin

A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok. Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.

A spenót és az oxálsav

Ha van lista, ami a világ 10 legkevésbé népszerű ételét tartalmazza, a spenót főzelék biztos befutó rajta. A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, míg a főzés növeli az A-vitamin, az E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét.

A főzés ráadásul csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.

Olvasta már?

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# zöldség # vitamin # likopin # koleszterin # főzve # nyersen # egészséges táplálkozás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés