Ezeket látta már?

Csak óvatosan a „mentes” élelmiszerekkel! Hosszabb távon komoly gondokhoz is vezethetnek

Dietetika
2024. június 04. 17:05
mentes élelmiszerek veszély glutén

Nem biztos, hogy a "mentes" élelmiszereknek csak pozitív tulajdonságaik vannak.

Egyre többen keresik azokat a megváltoztatott összetételű élelmiszereket, amelyek bizonyos összetevőkből kevesebbet vagy semmit sem tartalmaznak, például cukor- vagy gluténmentesek. A szakemberek azonban óvatosságra intenek!

Dinamikusan nő a speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek forgalma világszerte, egyes országokban évente akár 25-30 százalékkal többet adnak el belőlük. Nincs ez másképp nálunk sem, a TÉT Platform közelmúltban végzett reprezentatív kutatása szerint a magyarok is kedvelik, ha bizonyos összetevőket nem, vagy csökkentett mennyiségben tartalmazó termékeket tehetnek a kosarukba. A legtöbben, tízből négyen a zsírszegény élelmiszereket keresik, de alig valamivel kevesebb azok száma, akik inkább a szénhidrátcsökkentett termékeket kedvelik. A kalóriaszegénység az 1019 megkérdezett 37 százalékának fontos szempont, laktóz- vagy gluténmentes élelmiszert a vásárlók több mint egytizede, pontosan 12 százaléka keres többé-kevésbé rendszeresen.

Tej-, laktóz vagy gluténmentes termékek

"Mentes" élelmiszernek hagyományosan a tej-, a laktóz- vagy a gluténmentes termékeket nevezzük. Ezeknek egyes krónikus problémák, például cukorbetegség, laktóz-intolerancia vagy bizonyos allergiák esetén fontos szerepe van a diétában, azonban egyre többen vannak azok, akik nem betegségük, hanem a "mentes" élelmiszereknek tulajdonított pozitív egészségi hatások miatt építik be azokat étrendjükbe. Utóbbi esetben gyakran keresik a cukor-, szója vagy éppen tartósítószer-mentes élelmiszereket is az emberek. Mindezt jól mutatják a kutatás adatai is: míg a laktózmentes termékeket választók aránya körülbelül megfelel a betegség által érintettek számának, addig a gluténmentes élelmiszereket keresők száma nagyságrenddel magasabb, mint a gluténérzékenység egy százalékos gyakorisága.

Van jótékony hatása, ha a "mentes" termékeket választjuk?

Antal Emese dietetikus, szociológus, a kutatást végző TÉT Platform szakmai vezetője szerint a jelenségnek van pozitív oldala:

- A módosított összetételű termékek bővülő kereslete a fogyasztói tudatosság növekedését is jelzi, hiszen a vásárlók megnézik a címkéket, tájékozódnak a termékben található tápanyagokról, ami nagyon hasznos. Fontos azonban, hogy különbséget tegyenek a speciális élelmiszerek és a bizonyos összetevőkből csökkentett mennyiséget tartalmazó élelmiszerek között. A változó fogyasztói igények folyamatos fejlesztésre ösztönzik az élelmiszergyártókat, ennek köszönhetően jelentek meg csökkentett szénhidrát- vagy zsírtartalmú készítmények. Elég, ha csak az üdítőitalokra gondolunk: a gyártók sorra jelentik be italaik cukormentes, édesítőszerrel készült változatait, ezzel is hozzájárulva a cukorfogyasztás csökkenéséhez – mondja a szakértő, aki szerint azonban érdemes lenne másra is odafigyelni.

- A hazai lakosság szénhidrát-, ezen belül cukorfogyasztása a WHO által meghatározott maximális érték alatt van, bár az utóbbiból kissé emelkedő tendencia figyelhető meg. Ugyanakkor többször kellene zsír- és sószegény termékeket is választanunk, mert ezekből a tápanyagokból jóval a javasolt maximum felett fogyasztunk.

A dietetikus szerint azonban a "mentes" termékek divatja hosszabb távon akár problémákhoz vezethet:

- Megbízható tudományos kutatások szerint a glutén az emberek körülbelül 99 százalékának semmilyen problémát nem okoz. Akik viszont a vélt káros hatások miatt elhagyják étrendjükből az ezt tartalmazó gabonaféléket, növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amely összefüggésben lehet az alacsony rostbevitellel. A Mayo Klinika frissen publikált kutatása szerint pedig a gluténmentes étrend együtt jár bizonyos nehézfémek szintjének emelkedésével. A vérvizsgálatok például a kadmium, a higany és az arzén megnövekedett értékét mutatták ki az alapvetően egészséges, de gluténmentes étrendet követő embereknél.

A táplálkozási szakértő azt ajánlja, hogy orvosi diagnózis nélkül ne fogyasszunk rendszeresen "mentes" élelmiszereket. Azt viszont jónak tartja, ha odafigyelünk az étrendünkre, és tudatosan választunk alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú élelmiszereket, mivel ezekkel csökkenthetjük a túlsúly kialakulásának kockázatát.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ultra feldolgozott élelmiszerek: rossz jel, ha nem érti a címke összes részletét



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# mentes termékek # összetevők # tudatos vásárlás # gluténmentes # cukormentes # laktózmentes

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés