Ezeket látta már?

Stressz, depresszió férfiaknál: ezekkel a vitaminokkal enyhíthető a szorongás

férfiaknál stressz, depresszió szorongás ellen vitaminok

A depresszió, szorongás és a stressz sok középkorú férfit érint.

A férfiak kiégésének, a családdal töltött egyre kevesebb idejének hátterében sokszor a depresszió húzódik meg, mely ellen mindenképpen fel kell lépni! Ehhez pedig sok esetben “csak” a tápanyagbevitelre kell sokkal jobban odafigyelni. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre.

D-vitamin-hiány is okozhat depressziót

Meglepő lehet, de bizony a depresszió, a szorongás és a hasonló, romboló érzések és állapotok hátterében igen gyakran húzódik meg tápanyaghiányos állapot, illetve a tápanyagok hiánya jelentős részt vállal ezen rossz érzések és állapotok kialakulásában.

A D-vitaminnal kapcsolatosan egy ideje igen sok kutatás foglalkozik a hiányállapotának és a depressziónak a kapcsolatával. Ma már tudjuk, hogy ennek a vitaminnak a hiánya bizonyíthatóan kapcsolatba hozható a depresszióval, és ami talán még rosszabb: depresszió hatására is felléphet a D-vitamin hiány, mely csak tovább ront a helyzeten.

De nem csak a D-vitamin olyan tápanyag, mely kapcsolatba hozható a depresszióval. A kalcium a mellékvesére gyakorolt hatása miatt kerülhet be a felsorolásba, a magnézium a mentális állapotra gyakorolt hatása miatt. A vashiány is okozója lehet a depressziónak, hiszen krónikus fáradsággal és ingerlékenységgel jár.- mondja Ratkó Tünde.

Sőt! A cink is ide sorolható, mert bár többnyire a termékenységgel kapcsolatosan szoktuk emlegetni, a cink serkenti azon emésztőnedvek termelését, melyek a táplálékot bontják le, és segítenek megelőzni az ételallergia kialakulását - ez ugyanis sajnos depresszív tüneteket is kiválthat.

A munkahelyi stressz terméketlenséghez is vezethet

Na de hogyan alakulhat ki tápanyaghiány egy emberben, ha rendszeresen sportol, és kiegyensúlyozottan étkezik? Úgy, hogy a környezeti hatások igen sokat kivesznek belőlünk. A középkorú férfiaknál gyakoribb a kiégés, ami az elképesztő hajtásnak, a hosszan magas stressz-szintnek kitett életmódnak köszönhető. A stressz pedig egy olyan folyamat, mely sejtszinten roncsolja a szervezetet. Ezt a test kénytelen ellensúlyozni, hogy a komolyabb gondokat elkerülhesse, ehhez pedig tápanyagokat használ, nem is keveset.

Ha nincs meg a kellő mennyiség a bevitt tápanyagokkal, akkor bizony onnan vesz el, ahonnan tud, olyan rendszerek működését lerontva, melyek nem feltétlenül szükségesek az életben maradáshoz. Így jelenhet meg a tápanyaghiány nyomán a depresszió, a hormonális problémák, izomeredetű gondok, illetve igen sok esetben a terméketlenség.

Sajnos a depresszió a családi életre is komoly hatással van, hiszen ilyenkor a férfiak nem keresik a család társaságát, igyekeznek egyedül lenni. Ez pedig elkeseríti a családot, hiszen a hosszú munkanap után a gyerekek is szívesen játszanának apával, akinek igazából semmihez nincsen kedve.

A depresszió kezelése

Ahogyan azt írtuk, a kiégés, depresszió kezelésére a tápanyagpótlás mindenképpen hatékony eszköz, de a szakembert nem lehet kihagyni az egyenletből! Hiszen több olyan tényező is szerepelhet a szorongás és depresszió kialakulásában, melyek kezelése segítséget igényel.

A megfelelő tápanyagpótlással a kisebb kilengéseket - például a lényegesen komorabb téli időszakot - könnyen lehet kezelni, de hatalmas segítséget jelent a komoly problémák esetében is. A tápanyagpótlás azonban nem egyszerű!

A táplálkozással sok esetben nem vagyunk képesek fedezni a többlet igényeket. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szüksége a kiegyensúlyozott étkezésre és a mozgásra, hiszen ez egészségünk alapja. A többlet igényt azonban ki tudjuk elégíteni a megfelelő vitaminkészítménnyel. Ehhez olyat válasszunk, mely komplex – hiszen láthatjuk, sok tápanyag hozható kapcsolatba a depresszió kialakulásával -, valamint a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. Ez a legtöbb esetben -citrát és -glükonát kötéseket jelent (cink-citrát; vas-glükonát), aminek a jelentősége, hogy így az egyes anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha szívbeteg, vagy gyógyszereket szed, legyen óvatos ezzel a gyógynövénnyel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához