Ezeket látta már?

Fűszerek, amelyek segítik a gyógyulást

Dietetika
2018. szeptember 18. 11:42
Módosítva: 2018. szeptember 18. 11:42
fuszerek_0

Sokan nem tudják, hogy súlyos betegségeket is megelőzhetnek – megfelelő fűszerek használatával. Összeszedtük, mi javasolt és mi nem az egyes betegségeknél?

Betegségmegelőzés fűszerekkel

A fűszereknek fontos szerepük van a betegélelmezésben is, többek között a gyomor-bélrendszeri betegségek diétájában, mivel az egyes fűszerek segíthetik az emésztést.

Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyának fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő hatóanyagainak köszönhetően könnyebben megvalósítható.

A magas vérnyomás diétájában lényeges a sóbevitel csökkentése különböző fűszerek, például vasfű segítségével.

Gyomorfekélyes betegnél a fűszerpaprika hatóanyaga, a kapszaicin, akár még a panaszokat is enyhítheti, gátolja a gyomorsav kiválasztást, s fokozza a gyomornyálkahártya vérkeringését.

A fűszereket nemcsak az ételek ízesítésére használhatjuk

A fűszereket nemcsak az ételek ízesítésére használhatjuk

Forrás: EgészségKalauz


Az Ázsiai országokban a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel párosulva a vastagbélrák kialakulásának az esélyét csökkenti. Kísérlet bizonyította, hogyha a kurkumát rezveratrollal kombináljuk, akkor "közös erővel" képesek meggátolni a tumor növekedését például a súlyosan immunhiányos nőstény egerekben is.

Még mindig vizsgálják a fűszerek lehetséges szerepét a nem fertőző krónikus betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Annak eldöntéséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – nevezetesen a bennük található polifenol vegyületek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e az étrendben a polifenol bevitelhez, még mindig kevés adat áll rendelkezésre.

Milyen betegségnél, milyen fűszer nem javasolt?

Azonban vannak olyan esetek is, amikor nem javasolt egy-egy fűszer használata.

Így például a borsot a legtöbb esetben helyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában, például borsikafűvel. A fűszerpaprikának a használata pedig vesebetegek diétájában nem javasolt.

Emellett Buiatti és munkatársai megállapították, hogy a több húst, sós halat, felvágottakat és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esélyük a gyomorrák kialakulására.

Ismeri a fűszerek és a gyógynövények gyógyhatásait? Kattintson!

Antioxidáns fűszerek: feljavítják a hamburgerhúst is

Érdekes Li és munkatársainak kísérlete, amelynek során antioxidánsokban gazdag fűszerek keverékét (fekete bors, szegfűszeg, fahéj, fokhagymapor, gyömbér, oregánó, paprika és rozmaring) hamburger húshoz adták.

A fűszerezett hús és a fűszerezetlen (kontroll) hús összehasonlításában a fűszeres hús fogyasztása után a plazmában az oxidatív stressz egyik biomarkerének (a malondialdehidnek) csökkenését figyelték meg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyomorbetegségek # magas vényomás # polifenolok

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés