Ezeket látta már?

Természetes gyulladáscsökkentőt keres? Egyen virág nélküli gyümölcsöt

gyümölcs, füget antioxidáns gyulladáscsökkentő, diéta, menstruáció fájdalom ellen

Erős hasonlattal a gyümölcs olyan, mint egy zsákba húzott szőlőfürt.

A fügefogyasztás számos pozitív egészségügyi eredménnyel jár, beleértve a gyulladáscsökkentést, a kevésbé fájdalmas menstruációt és az egészséges testsúlyszabályozást.

A fügefának nincsenek virágai, mint az almának vagy a baracknak, illetve vannak, de az maga a termés

A fügét "virág nélküli gyümölcsnek" is nevezik, mert látszólag nem virágzik. Valójában a füge több száz apró ehető virágot hoz létre, amelyek a gyümölcs belső üregében képződne. Színük a zöldtől a fekete-ibolyáig változik. Héjuk ehető, apró magjaik pedig finom ropogást adnak a gyümölcs elfogyasztásakor. Igen, a füge „termése” igazából maga a virágzat. A hivatalos elnevezés a serlegvirágzat, ami azt jelenti, hogy a belsejében van rengeteg sok-sok apró virág. Mondhatnánk egy erős hasonlattal azt is, hogy olyan, mint egy zsákba húzott szőlőfürt.

Antioxidánsokban gazdag füge

A füge húsa és héja egyaránt számos antioxidánst tartalmaz, elsősorban fenolsavakat és flavonoidokat. A fenolsavak, amelyek az emésztőrendszerből a véráramba szívódnak fel, erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetben. Ellensúlyozzák a szabad gyököknek nevezett vegyületek által okozott károkat.

A szabad gyökök a normál anyagcsere során, valamint a testmozgás, a napsugárzás és a környezeti szennyeződések, például a cigarettafüst és a szmog hatására keletkeznek. Idővel a szabad gyökök felhalmozódása nagymértékben felelős a korai öregedésért, és szerepet játszhat a betegségek, köztük a rák és a szívbetegségek, valamint az olyan állapotok kialakulásában, mint az ízületi gyulladás.

A füge támogatja az emésztőrendszer egészségét

A fügében lévő rost támogatja a belek rendszerességét. Prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a gyulladáscsökkentő hatású probiotikus baktériumok táplálását a bélben. A fügefogyasztás hasznos lehet az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők számára is, akik túlnyomórészt székrekedésben szenvednek, vagy más néven IBS-C-ben.

Egy tanulmányban az ilyen betegségben szenvedő emberek, akik körülbelül négy szárított fügét ettek naponta kétszer, kevesebb fájdalmat és kemény székletet tapasztaltak, mint azok, akik placebót kaptak.

A szárított füge támogathatja a menstruációs egészséget

Egy nemrégiben készült tanulmány a szárított füge fogyasztásának az elsődleges dysmenorrhoea vagy a menstruációs fájdalmak tüneteire gyakorolt ​​hatását vizsgálta , amelyeket a menstruáló nők több mint fele, havonta egy-két napon keresztül tapasztal.

A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik szárított fügét ettek, lényegesen alacsonyabb pontszámot értek el a fájdalom erőssége és időtartama, a menstruációs zavarok és az észlelt stressz tekintetében három időszak alatt, mint azok, akik fahéjat vagy placebót fogyasztottak.

Javíthatja a gyulladásos állapotokat

Egy 2022-es kutatási áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a fügében és az olajbogyóban lévő gyulladásgátló vegyületek külön-külön vagy együtt fogyasztva csökkenthetik vagy gátolhatják a gyulladást okozó vegyületek, az úgynevezett citokinek hatását. Köztudott, hogy a citokinek felgyorsítják a tüdő, a vese, az agy és más szövetek sejtjeinek károsodását COVID-19-ben szenvedő betegeknél.

Segíthet a súlycsökkentésben

Noha a kutatás korlátozott, a tanulmányok azt mutatják, hogy az aszalt gyümölcsök, köztük a füge evése kiváló táplálék, ha épp diétázunk. Ezenkívül a füge rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges testsúlyszabályozást az étkezés utáni jóllakottság és a vércukorszint szabályozásának javításával.

Hogyan kell enni a fügét?

Nem kell kivágnunk egyik részét sem, ehető az egész. Bátran grillezhetjük vagy főzhetjük, attól függően mivel készítjük el, a legegyszerűbb pedig kétség kívül, ha nyersen beleharapunk. Sokan nem tudják, de ehető maga a héj is, bár az állaga nem mindenkinek jön be.

A füge frissen, szárítva fogyasztható, főzve vagy főzve egyaránt fogyasztható - 5 tipp, hogy minél egészségesebb formában ehesse meg:

  1. A friss vagy szárított fügét felszeleteljük, és dióval tálaljuk
  2. Adjunk hozzá friss vagy szárított fügét egy salátához
  3. A friss fügét növényi joghurttal és diófélékkel rétegezzük
  4. A friss fügét pirítsük meg és balzsamecettel locsoljuk le
  5. A friss fügét akár olvasztott étcsokoládéba is márthatunk

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zöldség

Forrás: healt.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához