Ezeket látta már?

Immunerősítés: így segít átvészelni a telet a dinnye testépítő-vitaminja

dinnye, immunerősítő, vitamin, testépítő

A most elfogyasztott görögdinnye, paprika vagy épp alma nagyban hozzájárul ahhoz, hogy miként vészeljük át az immunrendszert megterhelő időszakokat.

A helyes táplálkozás fontosságáról, a hasznos vitaminokról és ásványi anyagokról, valamint az erre épülő kutatásokról, dr. Gyimes Ernővel, az SZTE egyetemi docense beszélt az SZTEinfo-nak .

Az immunerősítő, természetes vitaminok az SZTE kutatásait is segítik

Az ősz a táplálkozás szempontjából kétségkívül a téli időszakra való felkészülést jelenti. Ezek ugyanis az utolsó olyan hónapok, amelyekben a gyümölcsökhöz és zöldségekhez természetes úton, azaz a kertből, vagy a közeli piacokról könnyedén hozzá lehet férni. Bevitelük már hetekkel, hónapokkal a nagy hideg beköszönte előtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a szerveztünk ellenállóképessége nagyobb legyen.

Sok szakember javasolja azt is, hogy mindezek közül inkább azokat fogyasszuk, amelyek a régiónkat az adott szezonban a legjobban jellemzik. Nem a véletlen műve ugyanis, hogy a szervezetünknek arra van szüksége, amit épp a kofák kínálnak. Bár ez táplálkozásbiológiai szempontból nem teljesen igazolható még, de a környezet megóvása érdekében mindenképp szerencsés, ha a szakemberekre hallgatunk és szezonális, helyi termelők által értékesített termékeket fogyasztunk.

Az emberi szervezet bonyolult és komplex rendszer. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy ha egy adott személynél a vitaminhiány átmeneti, a szervezet különösebb gond nélkül áthidalja az azzal járó nehézségeket

– kezdte gondolatait dr. Gyimes Ernő, az SZTE egyetemi docense.

Ám, ha ez a hiány tartóssá válik – legyen szó vitamin vagy ásványi anyag hiányról - a szervezet optimális működése már nem biztosított. Ennek következtében pedig az immunrendszer egyensúlya lassan, de biztosan megbomlik. Ezért fontos mindent biztosítani a számára ahhoz, hogy a normál működés garantálva legyen

Vitamin-és ásványianyag hiánybetegségek - olvasson róla többet!

A szakértő kiemelte: mindenből akkora mennyiséget kell bevinni, amekkorára az adott személy szervezetének szüksége van, ezt azonban az egyének különbözősége miatt nehéz meghatározni, mindenki saját maga kell, hogy kitapasztalja azt.

Ezek a legjobb elérhető vitaminforrások

Az értékeket a táplálkozástudomány irányadó határozza meg és ezek alapján ad ajánlásokat arra, hogy melyik vitaminból, mekkora mennyiséget érdemes bevinni. A C-vitamin esetében ilyen minimum a 75 mg naponta, de ez a mennyiség akár 1000 mg is lehet. A legtöbb gyümölcs 10 dekagrammonként 10-50 mg C-vitamint tartalmaz.

A magyar paprikában ez a szám például nagyon magas, ezért azt mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani, de a nálunk nem termő acerola cseresznye is tartalmazhat akár 1500 mg-ot is dekagrammonként. A D-vitamin a nyári időszakban ugyan természetes módon biztosított, ám az őszi és a téli időszakban sem szabad megfeledkezni róla. Ezt a vitamint a gyümölcsökben kisebb számban találjuk meg, de például a gomba jó D-vitamin forrás lehet. Sokszínűek és sokrétűek a B-vitaminok is, amelyek az idegrendszer működéséhez szükségesek. Szerencsére ehhez több forrásból is hozzájuthatunk: ilyenek a gabonafélék és a legtöbb zöldség és gyümölcs is, amelyek egy vagy akár többféle B-vitamint is tartalmazhatnak. A kukorica például B1 vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül pedig talán a magnézium pótlása az egyik legfontosabb. Kevesen tudják, de a bab és borsófélék viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot. Egy adagban akár 50-100 mg is fellelhető.

D-vitamin: magnézium nélkül szedi? Ezért nem hat - kattintson tovább!

Mit nyújtanak a funkcionális élelmiszerek?

A vitaminok tehát nemcsak kapszulák formájában érhetők el, hanem a különböző élelmiszerek bizonyos mennyiségben való elfogyasztása által is. Az élelmiszeripar egyik legsikeresebb területe a funkcionális élelmiszerek előállítása, - részben ide tartozik a tabletták illetve a különböző kapszulák gyártása is - viszont ez nem azt jelenti, hogy a természetes módon történtő vitamin és ásványi anyag bevitelre már nem kell figyelmet fordítani. Ez utóbbinak ugyanis több előnye is van: egyrészt nő az élvezeti érték, másrészt nem vész el a szociális kapcsolatok jelentősége sem.

Nemcsak az őszi, hanem már a nyári hónapok is nagyban hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy a szervezetünk hosszútávon erős, friss, üde és egészséges maradjon

- mondta Dr. Gyimes Ernő.

A görögdinnye, a citrullin és a testépítés

Hazánkban számos gyümölcs érik ebben az időszakban, nyár közepén a görögdinnye a sláger, amely a nagy víz tartalmának és mérsékelt cukor tartalmának köszönhetően, valóban jótékony hatással bír a szervezetünkre, emellett üdítő és frissítő is lehet a kánikulában.

A görögdinnye (különösen a sárga húsú) nagy mennyiségben tartalmaz citrullint, - ezt a testépítők előszeretettel használják táplálékkiegészítő formájában – megfelelő mennyiségű fogyasztás esetén az izmok „savasodása” elkerülhető általa. Az őszibarack, a körte és az alma rosttartalma miatt szintén hasznos, béltisztító hatással bír. És ilyen a szilva, valamint a szőlő is. Ezek mind-mind tartalmaznak cukrot és szénhidrátot is, ezért nagyon oda kell figyelni az elfogyasztott mennyiségre. Sőt, az immunerősítésnél a fizikai aktivitás legalább olyan fontos, mint a táplálkozás – ismertette dr. Gyimes Ernő.

Funkcionális élelmiszer kutatások Szegeden

A kutatások egy része a vitaminok és ásványi anyagok kiegészítésével, illetve a rostbevitel növelésével, valamint az antioxidánsokkal kapcsolatos. Közülük több, országos sikert elért már a tudományos diákköri konferenciákon is. Sőt, akad olyan, amelyből aztán hallgatói szakdolgozat téma és diplomamunka lett.

A legbüszkébbek azonban egyelőre arra vagyunk, hogy néhány évvel ezelőtt a csokoládé antioxidánsának kutatása a világ élvonalába tartozó kutatóhelyekkel egyidőben az SZTE-n is megkezdődhetett.

A munka során számos iparilag is jól hasznosítható megoldás, tudományos eredmény született. Célunk továbbra is a táplálkozás komplex kérdéskörét minél átfogóbban megközelíteni és körbejárni azért, hogy a közeljövőben sok-sok ilyen és ehhez hasonló, felhasználható eredményt publikálhassunk – zárta gondolatait dr. Gyimes Ernő, egyetemi docens.

Antioxidáns: így működik az öregedésgátló, fiatalító hatása - kattintson!

Forrás: u-szeged.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához