A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

C-vitamin hiány

#C-vitamin #vitaminhiány
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A C-vitamin (aszkorbinsav) a vízoldékony vitaminokhoz tartozik, ezért nem lehet túladagolni. Számos anyagcserefolyamatban jelentős szerepet játszik.

Hirdetés

Antioxidánsként, az A- és E-vitaminhoz hasonlóan, megvédi a sejteket az agresszív kémiai támadásoktól, az úgynevezett szabad gyököktől.

A napi szükséglet 40-60 mg, ami akár 300 mg-ra is megnőhet nehéz fizikai munkavégzéskor, daganatos megbetegedésben, fertőző betegségekben, terhesség és szoptatás időszaka alatt, versenyszerű sportoláskor és dohányzáskor.

C-vitamint tartalmaznak:

  • a gyümölcsök különösen a csipkebogyó, ribizli, citromfélék, kiwi,
  • zöldségek (burgonya, paprika, paradicsom),
  • máj

Főzés során a az élelmiszerek C-vitamin tartalma csökkenhet, mert a C-vitamin hőérzékeny. Az élelmiszerek hosszú tárolása is vezethet vitamincsökkenéshez. A C-vitamin fontos a kötőszövet és a csontok felépítéséhez, a vas felvételéhez és a folsav felhasználáshoz, a hormonanyagcseréhez, a sejtkárosítás elleni védelemhez, a szervezet védekezőképességének fenntartásához.

A C-vitamin hiány tünetei A C-vitamin hiány skorbuthoz vezet, melynek tünetei lehetnek:

  • izomgyengeség,
  • vérzések a bőrön, az ínyen, az ízületekben, az izmokban,
  • ínygyulladás,
  • fogak kihullása,
  • vérszegénység,
  • kisgyermekeknél a csontnövekedés zavarai is.

C-vitamin hiány lép fel hiányos táplálkozás esetén, gyomor és bélbetegségekben, amikor a C-vitamin felszívódása zavart. A felesleges C-vitamin a vesén keresztül kiválasztódik. Nagyon nagy mennyiség esetén vesekő képződés veszélyével számolni kell.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.