Ezeket látta már?

Károsak a sztárdiéták...?!

2011.02.02. Módosítva: 2015.11.04.

A sztárdiéták károsak az egészségre! Manapság a nőket naponta bombázzák táplálkozási tanácsokkal, miközben a tudósok arra intenek, legyünk óvatosak, mert még a legegészségesebb ételek fogyasztása mellett is könnyen károsíthatjuk testi-lelki egészségünket egyaránt.

A szakértők egy új mentális betegségre hívják fel mindenki figyelmét, az orthorexia nervosára. A jelenség összefügg a celebek legújabb étkezési hóbortjaival, melyek közé tartozik például a vércsoport-diéta vagy a juharszirup-diéta.Az orthorexia főleg a középosztálybeli harmincas nőket érinti.

Károsak a sztárdiéták...?!

Míg az anorexiások az étel mennyiségét csökkentik, addig az orthorexiások a minőséggel törődnek, és néha odáig jutnak, hogy táplálkozásukból végleg száműzik a sót, a cukrot, a koffeint, az alkoholt, a gabonát, a glutént, az élesztőt, a szóját és a tejtermékeket.

Továbbá minden olyan ételt visszautasítanak, amiben mesterséges összetevő található. Az ilyen szigorú szabályokhoz való alkalmazkodás általában együtt jár azzal, hogy az illető soha nem eszik étteremben vagy vendégségben, ami negatívan befolyásolja kapcsolatait.

Étrendi extremitások - mit mond a dietetikus?

A gyors fogyást ígérő csodaétrendeket, mint például a vércsoport-, vagy juharszirup diétát folytatók nem kifejezetten szenvednek mentális betegségben. Fő céljuk hogy ily módon szabaduljanak meg rövid idő alatt a súlyfeleslegüktől. Ezek az étrendek kiemelkedően egészségtelenek, tápanyaghiányosak, vagy egyes tápanyagok túlzott bevitele a jellemző rájuk.

A juharszirup diéta károsan "spártai", 10 napos egyoldalú böjtöt ajánl, kb. hat kg-os fogyást ígérve. Ez naponta több mint 1,5 kg, mely megterheli a szervezetet és tápanyaghiány alakul ki.

A vércsoport diéta elveti, illetve csak nagyon kis mennyiségben engedélyezi a szénhidrátok fogyasztását, míg az étrend bőségesen tartalmaz húst és zsírokat. Ez az étrend rövid idő alatt is növeli különböző betegségek kialakulásának kockázatát, illetve ki is alakulhatnak betegségek.

Az anorexiások és a orthorexiások mentális betegségben szenvednek és biztosan állítható, hogy a már említett "csodaétrendek" egyikét sem követik, saját elképzelésük szerint étkeznek.

Az anorexiások mindenfajta ételt elvetnek, fokozatosan csökkentve a mennyiséget. Rendkívül veszélyes, mert tagadva étrendjüket, teljes titoktartásuk miatt, mire a szülők, barátok, stb. felfedezik a betegséget, az ételek, táplálékok elvetését, a legtöbb esetben lehet, hogy már késő, és a szakorvosok (pszichiáter, belgyógyász), valamint a dietetikus, egyáltalán nem, vagy, csak hosszú idő alatt tud segíteni a betegeken.

Az orthorexiások, "exrtrém egészséges táplálkozása" túlzott figyelmük az ételek, élelmiszerek minőségére, összetételére legalább olyan veszélyes, mint az anorexia. Nagyon kevés fajta élelmiszert fogyasztanak, melynek következménye a szervezetük minőségi (tápanyaghiányos) és mennyiségi éhezése (nagyfokú testsúlycsökkenés), hosszabb távon ez is súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Az orthorexiások azonban ezt nyíltan felvállalják, terjesztik is nézeteiket, nagyobb, illetve megvan a lehetőség arra, hogy a szakemberek "kampányt" folytathassanak ellene: a veszélyekre felhívó, felvilágosító kiadványokkal, előadásokkal, cikkekkel (internet, heti és napilapok, stb.). Lehetőség van arra is a szakorvosi kezelés mellett, ami nagyon fontos tényező, hogy a beteget egyénileg kezelje, személyre szabott táplálkozási tanácsokkal lássa el a dietetikus.

(írta: Nógrádi Katalin, dietetikus)

A szakértők mindenkit figyelmeztetnek, hogy teljes ételcsoportok kizárása az étrendből komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Lucy Jones, a Brit Dietetikusok Szövetségének képviseletében így nyilatkozott: "Szinte naponta hallani újabb tanácsokat az egészséges étkezéssel kapcsolatban, de az a legjobb, ha semmit nem zárunk ki teljesen az életünkből, hiszen mértékkel bármit lehet fogyasztani."

Anjula Mutanda pszichológus szerint a legaggasztóbb az, hogy az orthorexia élharcosai büszkén hirdetik tanaikat. "Az anorexiások legalább titokban folytatják étkezési szokásaikat, az orthorexiások ellenben büszkék nézeteikre és úton útfélen terjesztik véleményüket."

Forrás: Medipress