Ezeket látta már?

Köhögés, stressz, fájdalom? Így segíthet a tünetein a mákos bejgli

mák, karácsony, ünnep

A mák nemcsak bejgliben és sütikben nyerő, hanem csonterősítőként és fájdalomcsillapítóként is hasznát vehetjük!.

A mák minden karácsonyi asztal főszereplője, leginkább bejgliben, kalácsban, de számos jótékony egészségügyi hatása is van, ami miatt érdemes gyakrabban fogyasztanunk. Lássuk, mi mindenben lehet a segítségünkre a mák!

A mák múltja

Eredetét pontosan nem ismerjük, de a feltételezések szerint Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a mák őshazája. Az ókori görögök és az egyiptomiak már alkalmazták a zöld máktok nedvét gyógyszerként: görcsoldásra, köhögésre, fájdalomcsillapításra.

Nem csoda, hiszen a mák tokja 0,3-0,5 százalékos mennyiségben tartalmaz alkaloidákat, leginkább morfint, kodeint és papaverint - ezek számos jelentős gyógyszer alapanyagai. Egy magyar származású gyógyszerész, Kabay János 1931-ben oldotta meg kinyerésüket a mákból, és az egész világon szabadalmaztatta.

A keleti népek - főként a kínaiak és az indiaiak - csak a dohányzás megjelenésével egyidőben ismerték fel a máktokból kinyert ópium - megszilárdult tejnedv - narkotikus hatását. Ekkor lettek népszerűek az ópiumpipák. A mák a hiedelem szerint a görög mitológiában földtermékenység istennő, Démétér szent növénye volt. A görög mitológiában az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik a mák fogalma.

A mák jelene és gyógyhatása

A mákban jelentős mértékben található foszfor, remek magnézium-, vas-, és kalciumforrás, tehát nagyon hatékony a csontritkulás megelőzésében is. Gazdag E-vitaminban, számos aminosav - arginin, aszparaginsav, glutamin, leucin, prolin és valin is található benne.

A tejbe áztatott mák arcpakolásként jót tesz a száraz bőrnek, de kókusztejjel és mézzel keverve a főtt mák a torokfájás és a köhögés enyhítője is. Sőt, Délkelet-Ázsiában gyomorfájásra is használják. Emellett a mák nyugtatja az idegeket, csökkenti a kortizol termelődését, ami a stresszért felelős hormon.

Napjainkban a mákot Franciaországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában és Ausztráliában termelik a legnagyobb területen, ám a Dél-Ázsiai államokban csak szigorú állami ellenőrzés mellett szabad mákot vetni.

A görögök és a rómaiak a mákot mézzel keverve fogyasztották - ami valljuk be, ízletes ötlet. A magyar konyhákban is alkalmazzuk, hiszen a mákos guba hasonló ízvegyítésen alapul. Kihagyhatatlan hazai finomság a mákos bejgli és a mákos tészta, a mákos rétes, de a palacsintába is tökéletes.

Töltelékként akkor a legkiválóbb a mák, ha mielőtt ez ételbe keverjük, kevés mézzel és tejjel is összeforraljuk. Kerülhet bele nyírfacukor, reszelt, kicsavart alma, mazsola, sárgabarack lekvár és reszelt citromhéj is.

Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olajat, egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják. Egyenértékű az olívaolajjal, tehát étolajként és salátákra csöpögtetve, ízesítőként is kiváló.

A kertekben díszítő elemként is mutatós lehet egy-két sor mák, de a lakás szépítésére is használhatjuk őket. A hosszú szárú, sértetlen máktokok vázában elrendezgetve, fali díszként vagy akár festékkel beszínezve is jól mutatnak otthonunkban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyömbér: ezért egyen belőle jó sokat télen!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalom

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához