Ezeket látta már?

Ilyen veszélyei lehetnek, ha nyers hússal eteti a kutyáját

kutya, nyers hús, baktériumok, szabad, nem szabad

Nyers hús adása kutyáknak számos egészségügyi kockázattal járhat mind a kutyára, mind az emberekre nézve.

Egy 600 egészséges kutyán végzett vizsgálat szoros kapcsolatot talált a nyers hús fogyasztása és a széles spektrumú ciprofloxacin antibiotikummal szemben rezisztens Escherichia coli baktériumok kiürülése között.

Magyarán, a veszélyes és nehezen elpusztítható baktériumok utat törhetnek az emberek és a haszonállatok között a kutyákkal etetett nyers húson keresztül. Ez riasztó eredmény – állítják a brit Bristoli Egyetem kutatói.

Nyers hús, mint kutyaeledel

A kutatások és kutyatulajdonosok által kitöltött felmérések alapján azt találták, hogy az antibiotikum-rezisztens E. coli kiválasztódásában a nyers húsevés volt a jelentős kockázati tényező. A vidéki kutyákban azonosított E. coli törzsek egyeztek a szarvasmarhákban előfordulókkal, míg a városi területeken a kutyák nagyobb valószínűséggel hordoztak olyan törzseket, amelyek az emberben is megtalálhatók.

A kutatók azt javasolják, hogy a kutyatulajdonosok fontolják meg kedvenceik áttérését nem nyers táplálékra. Kiemelik, hogy a nem megfelelően főzött nyers hús fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet a kutyák számára, és javasolják a szigorúbb higiéniai intézkedéseket és a húsban található baktériumokra vonatkozó szigorúbb határértékeket. A kutatók szerint az antibiotikum-rezisztens E. coli elleni küzdelemnek összefüggésbe kell hozni az emberek, az állatok és a környezet egészségét.

A nyers hús további veszélyei:

  1. Baktériumok és paraziták: Nyers húsban gyakran találhatók olyan kórokozók, mint a Salmonella vagy a Campylobacter, amelyek embernél és kutyánál is fertőzést okozhatnak. A húson kívül a belek is lehetnek fertőzöttek, és a kutyák ezen keresztül is megfertőződhetnek.
  2. Nyers csontok veszélyei: Nyers csontok szakadásra vagy sérülésre vezethetnek, és elakadhatnak a kutyák emésztőrendszerében, komoly szövődményeket okozva. A főzött csontok is veszélyesek lehetnek, de nyers formájukban a törés veszélye nő.
  3. Táplálkozási egyensúly: A kiegyensúlyozatlan étrend hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat. A kutya számára szükséges minden tápanyagot és vitamint megfelelő arányban kell biztosítani, és egyes élelmiszerek túlzott vagy elégtelen mennyiségben való fogyasztása hosszú távon problémákat okozhat.
  4. Emberi egészségi kockázatok: Azok, akik nyers húst kezelnek vagy készítenek elő, fokozott veszélynek vannak kitéve a baktériumok és paraziták által terjesztett fertőzésekre. Az alapos higiéniai intézkedések nélkül a nyers hússal való foglalkozás számukra is egészségügyi kockázatokkal járhat.

Míg vannak olyan emberek és állatorvosok, akik támogatják a nyers étrendet (raw feeding) kutyák számára, fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő előkészítés és tápanyagtartalom ellenőrzése nélkül veszélyes lehet. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy nyers étrendet kíván adni kutyájának, javasolt konzultálni egy állatorvossal és szakértőkkel, hogy biztosítani lehessen a kiegyensúlyozott és biztonságos táplálkozást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A 10 intő jel, hogy a kutyája beteg lehet

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállat

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához