Ezeket látta már?

Mire jó a magnézium-klorid - és mire nem? A szakgyógyszerész elmondja

magnézium-klorid, magnéziumpótlás, magnéziumhiány, magnéziumsó, izomgörcs, vérnyomás

Social média forrásokat olvasva bárkinek úgy tűnhet, megvan az a könnyen hozzáférhető, olcsó gyógyír, ami mindent orvosol. A magnézium-kloridot csodaszernek kiáltották ki. Tényleg az lenne?

Pontokba szedtük, hogy mire képes a magnézium-klorid és mire nem.

A magnézium-klorid fogyasztásával a cél a magnéziumpótlás lehet

A magnézium-klorid egy magnéziumsó, ami a szervezetbe jutva a szervezet magnéziumellátottságának a biztosításában vehet részt. Hozzá kell tenni, hogy vannak egyéb magnéziumsók, elsősorban szerves magnéziumsók (lásd magnézium-laktát), amik hatékonyabban tudják a magnéziumhiányt rendezni, mint a magnézium-klorid.

Aki arra gondol, hogy a magnézium-kloridban (MgCl2) található kloridionokhoz valamilyen kedvező élettani hatás kapcsolható, az téved. Noha a hidrogén-klorid (aminek a vizes oldata a sósav) és a hipó is klórtartalmú anyagok, a magnézium-klorid esetében ezeknek sem a jelenlétéről, sem a szervezetbeni keletkezéséről szó sincs.

Vagyis, a magnézium-klorid fogyasztásával a szervezet magnézium-ellátottsága befolyásolható, és magnéziumhiány esetén az állapot javítható.

Mit érezhet ebből a magnézium-kloridot fogyasztó személy?

Megfelelő bevitt dózis és megfelelő gyakorisággal történő fogyasztás esetén megelőzhetők lehetnek a magnéziumhiány tünetei, illetve magnéziumhiány esetén számítani lehet a hiánytünetek fokozatos enyhülésére.

Mire képes a magnézium-klorid és mire nem?

1. A magnézium támogatja az izomműködést, vagyis megfelelő magnéziumellátottsággal megelőzhetők lehetnek a magnéziumhiánnyal összefüggő izomgörcsök (pl. vádligörcs, szemtikkelés).

2. Noha a magnézium mind az izmok, mind az idegek működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag, senki ne higgye azt, hogy a fogyasztásával kivédhetők olyan görcsös állapotok, mint a tetanusz vagy az epilepszia (ez a félrevezető információ több interneten keringő anyagban is előfordul).

3. A magnézium támogatja a szívműködést, és hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez. A magnéziummal megfelelően ellátott embereknél a vérnyomás néhány Hgmm-rel alacsonyabb lehet, mint magnéziumhiány esetén. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a vérnyomáscsökkentők helyett szedendő a magnézium. Sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy a kezelőorvossal való egyeztetést követően célravezető lehet a vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellett a rendszeres magnéziumpótlásra is gondolni. Sőt, érdemes lehet a magnézium mellett az egyéb ásványi anyagok bevitelére, így például a káliumpótlásra is gondolni.

4. A megfelelő magnéziumellátottság hozzásegít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a megelőzéséhez, már kialakult kórképnél az anyagcsereparaméterek javításához, illetve a szövődmények megelőzéséhez. Lényeges azonban, hogy a magnézium nem helyettesíti a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek alkalmazását. Érdemes tehát a cukorbetegség megelőzése vagy annak kezelése céljából magnéziumpótlásra gondolni, és ezt a kezelőorvossal, gyógyszerésszel egyeztetni.

5. A magnézium nem emésztést elősegítő ásványi anyag, és tudni kell, hogy a nagy dózisokban való bevitele mellékhatásként - hasmenést okozhat. Aki azonban hashajtással próbál fogyni, nagy hibát követ el, mivel a széklettel számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot is kiűz a szervezetéből.

6. A magnézium hozzásegíthet a stresszreakciók tompításához, és ahhoz, hogy a magánéleti stressz könnyebben kezelhető legyen. A magnézium hatása kifejezettebb lehet akkor, ha a magnézium mellett B6-vitamin is bejut a szervezetbe. Ellenben, a magnézium nem oldja a szorongást, nem szünteti meg a depressziót és nem védi ki a pánikrohamot.

7. A magnézium szerepet kap az immunrendszer működésében is, de senki ne higgye azt, hogy magnéziumfogyasztással kivédhető a nátha, az influenza vagy a Covid-19.

8. A magnézium a csontok alapvető építőköve, így rendszeres bevitelére, elsősorban kiegyensúlyozott táplálkozás révén, már gyermekkortól kezdve ügyelni kell.

9. Aki a D-vitamin-pótlásra gondol, az gondoljon a magnézium pótlására is, ugyanis ezek a mikrotápanyagok kölcsönösen elősegítik egymás szervezetbeni felszívódását és hatását.

10. A magnéziumfogyasztás önmagában nem garancia a koleszterintszint vagy a húgysavszint rendbe tételére, vagyis az érelmeszesedés vagy a köszvény kivédésére.

11. Vesebetegeknél magnézium csak orvosi felügyelet mellett adható, indokolt esetben!

12. A magnézium, különösen a B6-vitaminnal kombinált formában, rendszeresen szedve enyhítheti a premenstruációs szindróma (PMS) testi és pszichés tüneteit.

13. Az életkor előrehaladtával számos mikrotápanyag, így a magnézium bélből való felszívódásának, hasznosulásának a mértéke is csökkenhet. Vagyis, minél korosabb valaki, annál inkább ideje a rendszeres pótlásra gondolnia. Ami persze – lelombozó ugyan -, de nem jelenti azt, hogy a magnéziumfogyasztás gátol valamennyi, öregedéssel együtt járó folyamatot. Azaz, a magnézium nem a fiatalság elixíre, de például egyes vizsgálatok alapján enyhítheti a nőknél a változókori tüneteket (hőhullámokat).

13+1. Sajnálatos tény, de magnéziummal sem előzhető meg a rák, nem kezelhetők vele a prosztataproblémák, nem orvosolhatók vele a vesebajok, sőt a magnézium sem pusztítja el a kórokozó baktériumokat, gombákat vagy vírusokat sem.

Dióhéjban

Nem túlzás, hogy magnézium nélkül nincs élet. A magnézium-pótlás hozzájárulhat a szervezet magnézium-egyensúlyának a biztosításához, és a magnéziumhiánnyal összefüggő kórképek kivédéséhez, kezeléséhez. Azonban, a kulcsszó a rendszeres magnéziumbevitel. Emellett lényeges odafigyelni arra, hogy milyen termékkel történik a magnéziumpótlás. Nem mindegy, hogy gyógyszer-minőségű magnéziumos terméket szedünk-e napi rendszerességgel, vagy ismeretlen forrásból származó sóból, otthon kotyvasztott magnézium-kloridos vizet kortyolgatunk.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a bentonit? Meg fog lepődni: így hat a szervezetére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#természetes gyógymód

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához